Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere

Ansatte i privat sektor risikerer at AFP-ytelsen kan bli kraftig redusert hvis de ikke gjennom hele arbeidslivet jobber i en bedrift med tariffavtale.

NY ORDNING: Bare halvparten av ansatte i privat sektor jobber i bedrifter som tilbyr AFP, viser tall fra Fafo. Illustrasjonsfoto
Publisert:

I fjorårets lønnsoppgjør ble partene enige om en endring som gjør at det skal være bedre sammenheng mellom tiden man jobber i en tariffbundet bedrift, og retten til AFP, skriver Dagbladet.

– Framover blir det svært økonomisk ugunstig å stå uten tariffavtale i privat sektor, sier leder Jon Olav Bjergene i forhandlingsavdelingen i Handel og Kontor.

Bare halvparten av ansatte i privat sektor jobber i bedrifter som tilbyr AFP, viser tall fra forskningsstiftelsen Fafo.

Les på E24+

BI Business Review: Syv råd for å få småbedrifter til å vokse

– I bedrifter med mange unge ansatte har man vegret seg mot å inngå tariffavtaler. Men med ny ordning vil tapet ved å stå utenfor det organiserte arbeidslivet bli betydelig høyere enn i dag, sier Bjergene.

En kvinne født i 1990 med 550.000 kroner i årslønn vil som ansatt fra 25 til 62 år i tariffbundne bedrifter, ligge an til å få utbetalt en årlig livsvarig AFP-ytelse på 47.850 kroner hvis hun går av ved 67 års alder. Lever hun til å bli 100 år, vil AFP utgjøre vel 1,5 millioner kroner.

Jobber hun derimot flere år av karrieren i en bedrift uten tariffavtale, kan hun få flere hundre tusen kroner mindre i AFP.

Les også

Statsråder: – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet

Les også

Dette ønsker arbeidsgivere av deg som nyutdannet

Les også

LO krever mer av overskuddskaka etter magre år

Publisert:

Her kan du lese mer om