Ledertalentene 2019: – Jeg ville ikke inn i et kvinnedominert yrke
Hun syns det var vanskelig å velge utdanning, men fallskjermhoppingen har gjort henne mer fryktløs. I en mannsdominert bransje vil Vigdis Haukås vise at kvinner kan mer enn å koke kaffe.
– På fritiden hopper jeg i fallskjerm, men det er ingenting i forhold til å skulle velge utdanning, sier Vigdis Haukås, som har personalansvar og ansvar for de tekniske beregningene i VDA Lifting AS.
Virksomheten har spesialisert seg innenfor løfteteknikk, og designer og sertifiserer løfteutstyr som brukes både on- og offshore.
I tillegg er Haukås «Unge lederne»-representant i Regionutvalget for Olje og gass, som er en del av «Lederne», en partipolitisk uavhengig organisasjon for ledere, teknikere og merkantilt ansatte i norsk arbeidsliv.
Vet du om et ledertalent under 35 år? Tips oss!
Veien til maskiningeniør
Det var tilfeldigheter som førte henne inn på maskiningeniørutdannelsen i Haugesund. Haukås, som er oppvokst på gård i Tysvær, hadde lenge planer om å overta gården og bli bonde. Men fordi hun er yngst og på grunn av odelsretten, tilfalt gården en eldre søster.
– Da jeg kom i tiende klasse, visste jeg ikke helt hva jeg skulle gjøre, så jeg gikk salg og servicelinjen. Det var egentlig for å ta en snarvei til studiekompetanse, for på den tiden var jeg litt skolelei, forteller hun.
Deretter startet hun å studere økonomi og administrasjon, men fant ut at det ikke var riktig utdanning.
– Jeg jobbet i en del år før jeg begynte å studere igjen, blant annet var jeg butikksjef på Cubus, forteller hun.
Haukås beskriver jobben i klesbutikken som kvinnedominert, og da hun skulle begynne å studere igjen, ønsket hun seg ikke inn i et kvinnedominert yrke. Dermed sto valget mellom tre forskjellige ingeniørutdanninger: bioingeniør, petroleumsingeniør eller maskiningeniør. Fordi maskiningeniørutdannelsen tilbys i Haugesund, falt valget på den.
– Jeg har aldri angret ett sekund, sier Haukås.
Les også: Oljeoptimisme blant unge
– Man dobbelt- og trippelsjekker beregningene
Hun fikk sommerjobb i Westcon Løfteteknikk, og da hun var ferdigutdannet, fikk hun tilbud om fast stilling. Der var hun i seks år, før hun i mai i år begynte i ny stilling som teknisk leder i VDA Lifting AS. Det innebærer et stort ansvar å sørge for at alle beregningene er utført korrekt.
– Skremmer ansvaret deg?
– Spesielt i begynnelsen syns jeg det var skummelt, men man blir tryggere etter hvert. Man har mye ansvar, og hvis noe går galt, kan det få store konsekvenser, svarer Haukås og legger til:
– Man dobbelt- og trippelsjekker beregningene, og når løfteutstyret er ferdig montert, overbelastes det for å teste at det tåler påkjenningen. Det er jo en trygghet.
At hun er fallskjermhopper på fritiden har trolig gjort henne mer fryktløs. I en mannsdominert bransje kan det komme godt med.
– Som kvinne må jeg av og til vise mannfolkene at jeg også betyr noe. Jeg koker ikke bare kaffe, sier hun.
Stor aktør på markedet
På spørsmål om hvilke fremtidsplaner hun har, forteller hun at hun er en person som lever i nuet. Men hun ønsker være en god leder, og at virksomheten skal bli en stor aktør i markedet.
– Jeg har alltid hatt lyst til å satse i arbeidslivet, og jeg føler allerede jeg har kommet ganske langt, sier hun.
Haukås ønsker å være en leder som gjør en forskjell og skaper en arbeidsplass folk trives på.
– De ansatte skal kunne stå opp om morgenen og ha lyst til å dra på jobb, avslutter hun.
Les også: Slik kåres Ledertalentene 2019
Ledertalentene 2019: Gründere skal gjøre «likes» om til penger