Redd for jobben? Her får du råd

NAV spår at arbeidsledigheten vil øke til 2,9% i 2010. Er du redd for å miste jobben? Her er råd for hva du bør gjøre.

Er du bekymret for å miste jobben? Les hvordan du bør gå frem her. Foto: Scanpix
Publisert:

NAV la i dag frem nye prognoser for arbeidsledigheten i 2009 og 2010. De oppdaterte prognosene kommer på grunn av finanskrisen.

Oppjustert med 10.000

De nye prognosene fra NAV viser at vil være 58.000 registrerte arbeidsløse i gjennomsnitt for 2009. Dette er en oppjustering på 10.000 i forhold til prognosen som NAV offentliggjorde i september. I 2010 venter de at ledigheten skal øke til 75.000.
NAV offentliggjør vanligvis prognoser fire ganger i året.
- Prognosene bygger på at finansmarkedet stabiliserer seg i løpet av de neste par månedene. Vi forutsetter også at oljeprisen holder seg så høy at det fortsatt blir vekst i oljeinvesteringene, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.
Han presiserer at det i dagens situasjon er knyttet usikkerhet til prognosene, men at NAV følger utviklingen tett.

Er du redd for at din jobb står i fare?

Her får du gode tips til hvordan du håndterer en eventuell sluttpakke eller oppsigelse.

Oppsagt i permisjonstiden?

Her er dine rettigheter

Under følger Dine Pengers råd til folk som tror de er i ferd med å bli overflødige:

Vær aktiv:

Ta kontakt med sjefen dersom du tror en nedbemanning er i gjære.

Tenk:

Sett deg ned og filosofér over hva du ønsker. Hvis du ikke kan få drømmejobben med det samme, prøv å finn en annen mulighet som kan lede dit senere, enten en annen jobb eller utdanning.

Vær tydelig:

Du må finne ut hva du er flink på, og være tydelig på å kommunisere dette ut i markedet. Finn arbeidsgiveren som er villig til å betale godt for det du er god på.

Start umiddelbart:

Får du en passiv sluttpakke i form av et større kontantbeløp, begynn søkingen med en gang. Jo lenger du har fri, jo værre blir det å starte igjen.

Aldri gi deg

: Behold troen på deg selv. Ikke tro at venner og kjente alltid kan skaffe deg jobb.

Skritt ned ok:

Ikke tro at karrieren alltid går oppover i en pyramide, det kan hende du må gå ned i både stilling og lønn på veien mot målet ditt. Dette er ikke et nederlag.

Lyst:

Ikke bare gå etter det som er lurt, du må også ha lyst.

Følg med:

Vær alltid bevisst på din egen kompetanse og fortrinn. Ikke ha blikket stivt festet på gullklokka!

Økning på 5% i år

Tallene fra oktober viser at arbeidsløsheten har økt med 5% fra oktober i fjor. Det tilsvarer en økning på 1.900 personer.
- For første gang siden juli 2004 er det en økning i tallet på arbeidsløse sammenlignet med samme måned året før. Arbeidsløsheten øker nå raskere og i et større omfang enn tidligere ventet, men fortsatt er arbeidsløsheten på et lavt nivå, sier Saglie.

Økning i bygg- og anlegg

Det er særlig innen bygg- og anleggsbransjen at det har vært økning i arbeidsledigheten. Sammenlignet med oktober i fjor er det nå 1.200 flere arbeidsløse i denne bransjen. Det tilsvarer en økning på hele 44%.

Færre ledige stillinger

Antall ledige stillinger har gått ned med 28% sammenlignet med oktober i fjor. Innen bygg og anlegg har antall ledige stillinger blitt redusert med 49%. Det har også vært en nedgang innen reiseliv og transport, barne- og ungdomsarbeid og industriarbeid på over 40%, ifølge NAV.

Publisert: