Mener kvinnemangel kanha forverret krisen

Underskudd på kvinner i styrerommene til finansselskapene kan ha bidratt til finanskrisene, ifølge en ny rapport.

Publisert:

En økning i antall kvinnelige styremedlemmer i Storbritannias finansinstitusjoner vil redusere risikoen for gruppetenkning og forbedre kvaliteten på de overordnede beslutningene.

Det er konklusjonen i en rapport skrevet av medlemmene i finanskomiteen til det britiske parlamentet.

- Kunne ikke stoppet krisen

Parlamentsmedlemmene går ikke så langt som å si at finanskrisen ikke ville oppstått hvis det var flere kvinner i styrerommene, men de folkevalgte politikerne mener styrene ville fungert bedre.

- Vår arbeid med bankkrisen understreker det betydelige behovet for forbedring i eierskapsstyringen i City. Og mangfold på toppen er en måte å utfordre den potensielt farlige gruppetekningen, sier komiteens leder, John McFall i en kommentar.

Gruppetenking er et begrep betegner prosesser i sosiale grupper som kan få grupper til å treffe dårlige eller irrasjonelle beslutninger.

Skuffet over City

Komiteens medlemmer uttrykker en klar skuffelse over de store britiske finansforetakene. Politikerne mener selskapene har vært for dårlige for å tilrettelegge for eldre arbeidstakere, og at de er dårlige på sin håndtering av lønnsforskjeller i organisasjonen.

- Mens det er umulig å vite om flere kvinner i styrene ville dempet utslagene fra finanskrisen, så vil argumentene for rimelighet, bedre styring, en sterkere kontrollfunksjon og utnyttelse av kompetanse være mer enn nok til å konkludere at flere kvinner i styrene er ønskelig, heter det i rapporten.

Vil ikke bruke tvang

Finanskomiteen har 14 folkevalgte medlemmer, kun én av disse er en kvinne. Til tross for sine klare meninger om behovet for flere kvinner i styret, er det ingen som tar til orde for å bruke makt for å få endret dagens situasjon.

- Vår rapport anbefaler City å ta saken i egne hender og forbedre mangfoldet. Men vi oppfordrer at den neste finanskomiteen følger med på området, og jeg er sikker på at komiteen ønsker å se bevis på at dette er noe selskapene klarer å ordne opp i selv, sier komitéleder John McFall.

Les også:

Les flere nyheter på E24.no

Publisert:
Gå til e24.no