Hun er «Årets markedsfører» i Ledertalentene 2016: – Det er en påkjenning å ha ansvar når det kjennes tøft for alle
For Lone Holme Bonde (31) har lederskap alltid kommet naturlig, men det har vært utfordrende å lede kollegene i Gjensidige gjennom en omstillingsrunde i høst.
– Jeg har alltid søkt lederskap og falt naturlig inn i en lederrolle, enten det har handlet om å lede prosjekter eller ta på meg verv underveis i skoletiden, forteller vinner i kategorien «Årets markedsfører», Lone Holme Bonde.
I en alder av 31 leder Bonde avdelingen eksterne portaler i forretningsområdet Digital utvikling i Gjensidige, og hun har i høst vikariert i stillingen som direktør for avdelingen Merkevare og Portaler i samme konsern.
– Jeg trives med å ta ansvar og finne løsninger, og har også alltid vært opptatt av å prestere og gjøre det så godt jeg kan i enhver stilling, sier 31-åringen.
Årets student
Allerede under studiene ved Handelshøyskolen BI utmerket Bonde seg ved å bli kåret til «Årets student» innen sitt fagfelt. Hun startet opp i kommunikasjonsbyrået JKL rett etter masterstudiene, og leverte raskt sterke resultater. Etter at hennes tidligere leder i JKL hadde begynt å jobbe i Gjensidige, anbefalte hun å ansette Bonde i en prosjektlederstilling der, i forbindelse med at konsernet skulle gjennomføre et merkevareløft.
– Jeg leverte sterkt også i prosjektlederstillingen jeg fikk i Gjensidige, og fikk etter hvert lederstilling med personalansvar, sier Bonde, og legger til:
– Det var ikke noe sterkt ønske fra min side å gjøre en veldig rask karriereprogresjon etter studiene. Veien har blitt til underveis. Jeg har vært heldig som har hatt ledere rundt meg som har sett meg og det jeg har levert.
Leder under omstillingsperiode
– Hva er de største utfordringene du har hatt som leder?
– Jeg erfarte tidlig at jeg ikke kunne si ja til alle henvendelser jeg fikk, dersom jeg ønsket å gjøre det bra. Det å kunne prioritere og velge hva som er viktig for å være en god leder.
– Etter at jeg tok på meg vikariatet i høst har Gjensidige gått inn i en periode med omstilling og reduksjon av årsverk. Det er selvfølgelig en påkjenning å ha ansvar når det kjennes tøft for alle. Jeg prioriterer å være der for mine ansatte så godt jeg kan, og ser det som en del av lederjobben å kunne håndtere slike situasjoner, legger kategorivinneren til.
Opprinnelig dansk
Bonde forteller at hun alltid har søkt bevisst etter utfordringer. Det var også noe av årsaken til at hun som 19-åring flyttet fra sitt hjemland Danmark til Brussel for å lære fransk. Ønsket om å oppleve andre kulturer førte henne etter hvert også til
Hun er «årets drivkraft» i Ledertalentene 2016: – Jeg tar sjansen, så får jeg heller gjøre noen feil
Canada, hvor hun traff nordmannen som gjorde at hennes geografiske ferd foreløpig har endt her i Norge.
– Det at jeg er dansk og har flyttet hit til Norge gir meg nok noen fordeler, og ikke minst har det en brobyggende effekt når danske kolleger kommer hit og oppdager at jeg er dansk – det får dem til å senke skuldrene litt. Det gjør også at jeg kjenner godt til de skandinaviske forskjellene når det kommer til tone, samvær og hvordan man best kommuniserer.
Bonde har også ledet prosjekter i Baltikum, og her er hun naturlig nok i utgangspunktet mindre kjent med språk og kultur.
– Nøkkelen til å få til en god prosjektleveranse med våre lokale kolleger var å bruke tilbringe tid sammen med dem, og få et godt innblikk i deres hverdag og utfordringer. Man får en helt annen dialog, når man blir godt kjent med dem som individer.
– Må ha handlekraft
– Hvilke egenskaper mener du er viktig å ha for en leder?
– Det viktigste for meg er tillit, som jeg mener man skaper ved å lytte og være der for medarbeiderne sine. I tillegg er det viktig å ha handlekraft, og kunne gjennomføre endringer enten på vegne av dine overordnede eller medarbeiderne dine.
Når det gjelder medarbeiderne, er Bonde opptatt av at hennes jobb som leder er å passe på at de har de rammene de trenger for å gjøre en best mulig jobb.
– Min jobb er å fasilitere og være en god regissør som kan bringe sammen mennesker som er gode på forskjellige ting. Når jeg kan reise til Baltikum, og teamet mitt klarer å levere gode resultater uten meg til stede, vet jeg at jeg har gjort en god jobb.
Noe av det 31-åringen synes er mest stimulerende med å være leder, er å skape resultater i fellesskap.
– Det er veldig fint med en personlig utmerkelse som denne, men jeg blir også ydmyk. Jeg tenker at jeg ikke har skapt dette alene, men sammen med mange gode kolleger. Jeg har liten tro på at man klarer å skape betydelige resultater på egen hånd, avslutter hun.
Jurymedlem Hege Yli Melhus Ask var ikke med i behandlingen av denne kandidaten, av habilitetsårsaker.