Her er Topp 10:

Norges ti fremste ledertalenter i 2012.

Topp Ti i Ledertalentene 2012. Øverst fra venstre og med klokkeretningen: Rasmus Figenschou, Andreas Thorsheim. Mari Haugen Bergem, Ole Falk Hansen, Roger Karlsen, Asta Lassesen, Håkon Lofthus, John Seastian Slørdahl, Odd Sverre Østlie og Birgitte R. Vartdal.

E24
 • Kristin Norli
Publisert:

Årets Ledertalent 2012:

Andreas Thorsheim (32)

Administrerende direktør, Bergens Tidende

Mediehuset Bergens Tidende består av avisen med samme navn, nettavisen bt.no og en rekke lokal- og gratisaviser. BT hadde i fjor en omsetning på 860 millioner kroner, og et resultat før skatt på 135 millioner.

Andreas har sittet i konsernledelsen i Schibsted Norge siden 2010, først som finansdirektør, og nå i kraft av lederstillingen i BT. I tillegg til det øverste ansvaret for for Vestlandets største regionavis, har han også det tverrgående ansvaret for konsumentsalg for alle avisene i konsernet.

TUNGT LEDERANSVAR: Andreas Thorsheim (32) sitter med ansvaret for å lede mediehuset Bergens Tidende gjennom en dramatisk nedbemanningsprosess.

Simen Grytøyr

Juryen sier: - Andreas er en leder som gyver løs på alt han foretar seg med analytisk tilnærming, men samtidig utmerket magefølelse. Han er en god motivator, men stiller også krav til så vel sine sjefer som ansatte. Han har gjort lynkarriere, men er ydmyk i møte med nye oppgaver og vil først og fremst få det til der han er. Han beskrives som «en ener som kan nå så langt han vil».

LES HELE INTERVJUET MED BT-DIREKTØREN HER:- Prøver ikke å tenke på alt som kan gå galt

Ledertalent John Sebastian Schmidt Slørdahl

Ida Hanstad

Andreplass i Årets ledetalentkåring:

John Sebastian SchmidtSlørdahl (32)

Strategidirektør, Telenor Norge

John Sebastian startet sin karriere i McKinsey, dro videre til Orkla-gruppen og har nå nådd toppnivå i Telenor Norge der han leder et team på fem, rapporterer til administrerende direktør og beskrives som intet mindre enn «et strategisk geni og en superressurs.»

Juryen har også kåret ham til Årets Ledertalent på Østlandet.

Etter sivilingeniørstudier i industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU, tok John Sebastian en mastergrad i finans i Tyskland. Deretter var han fem år i McKinsey - hvor han fikk gå løs på forskjellige industrier og forretningsområder verden over.

Konsulentoppdragene tok ham blant annet til telecomsektoren i Øst-Europa, post-finanskrisens Storbritannia og til den fransktalende delen av Belgia.

John Sebastian har rukket mye på kort tid, men har også energi til overs for å dyrke sin lidenskapelige fotballinteresse - han er faktisk president i den norske supporterforeningen for bundesligalaget Borussia Dortmund.

Juryen sier: Når John Sebastian blir satt på saken, vet man at han gjennomfører. Han er kort og konsis, tøff og direkte, men følger også opp slik at folk trives og yter sitt beste. Han er profesjonell, fleksibel og effektiv, og beskrives av omgivelsene som en «superressurs og et strategisk geni.

Les intervjuet med John Sebastian her:- Jeg er nok arbeidsnarkoman

INDUSTRIBYGGER: Oppvokst i Nordreisa i Nord-Troms, og nå direktør i ølbryggeriet Mack, vet Roger Karlsen (34) hvilken betydning industriarbeidsplassene har for Nord-Norge. Hans ambisjon er å bygge opp norsk industri for fremtiden.

Tredjeplass i Årets ledetalentkåring:

Roger Karlsen (34)

Kommersiell direktør, Macks ølbryggeri

Roger er Årets Ledertalent i Nord-Norge 2012. Hans stilling innbefatter ansvar for all operativ drift i Mack, inkludert produksjon, logistikk, salg og marked, og han har de siste årene ledet prosjektet med bygging av og flytting til ny fabrikk.

Juryen har også kåret ham til Årets Ledertalent i Nord-Norge.

Han har også ansvaret for 100 av Macks totalt 115 ansatte.

Roger er utdannet siviløkonom fra NHH, og fikk deretter det han det han selv mener er en drømmestart i næringslivet gjennom en jobb i Continental.

Juryen sier: Roger har et drivende konkurranseinstinkt, gjennomfører med energisk handlekraft og har alltid en god dose humor som trigger medarbeidernes prestasjoner. Han leverer til riktig tid og kvalitet, og har en stor og viktig ambisjon: å bygge norsk industri for fremtiden.

Les intervjuet med Roger Karlsen her: Andre bygger ned, han vil bygge opp

De sju andre på topp ti er presenteres her i alfabetisk rekkefølge:

Årets Ledertalent i Midt-Norge Mari Haugen Bergem (30)

Will Lee-Wright

Mari Haugen Bergem (30)

Banksjef, Fokus Bank Solsiden i Trondheim

Mari ble ikke bare Fokus Banks desidert yngste banksjef da hun for to år siden tok jobben som leder for filialen på Solsiden i Trondheim. På kort tid ble også nettopp denne filialen det mest lønnsomme privatkontoret i Fokus Bank.

Juryen har også kåret henne til ÅretsLedertalent i Midt-Norge

Bergem har kunde-, personal- og resultatansvar for et kontor med 9.000 personkunder, 12 autoriserte rådgivere og et forretningsvolum på 5 milliarder NOK.

Juryen sier: - Mari er lederen som ser helheten og detaljene, sjefen som balanserer krav til sine ansatte med hjelp til deres utvikling, og motivatoren som er ekstremt dyktig til å lage en plan, få med seg gjengen og alltid levere på egne og avdelingens mål.

Til E24 sier hun at hennes beste karriereråd er å velge sine sjefer med omhu - og å takke nei til jobber der man ser at sjefen ikke er inspirerende nok.

LES E24s INTERVJU MED BERGEM:

- Det viktigste valget jeg har tatt, er å velge meg en dyktig sjef

DNB-TALENT: Rasmus Figenschou (33) kan sin Shakespeare, men er nok enda bedre med tall. Nylig ble han sjef for bankvirksomheten mot bedriftsmarkedet i DNBs datter i Estland: DNB Bank Estonia.

Knut-Ola Skotvedt

Rasmus Figenschou (33)

Direktør for bankvirksomhet mot bedriftsmarkedet, DNB Bank Estonia

På kun fem år har Rasmus gått fra analytiker til lederposisjon i Norges største bank, DNB.

Nylig flyttet han til Tallinn for å lede bankvirksomheten mot bedriftsmarkedet i DNBs heleide datterselskap i Estland, DNB Bank Estonia. I Estland har Rasmus fullt personal- og resultatansvar for denne porteføljen, og han sitter også i bankens styre.

Rasmus ble som student tidlig lagt merke til og har mottatt en rekke priser og utmerkelser underveis i utdanningsløpet i Sveits og USA. Fra DNB fikk han fullt stipend til å dekke MBA-studiene ved IMD i Lausanne i Sveits.

Han beskrives som et ledertalent som imponerer omgivelsene med sine fagkunnskaper, men også med sine kunnskaper om ny teknologi og Shakespeare. Han fremheves også som en utmerket foredragsholder og samarbeidspartner.

M&A-SJEF: Ole Falk Hansen er et lederalent Aker Solutions har stor tro på - E24s jury mener han er sørvestlandets største lederalent i år.

Aker Solutions

Ole Falk Hansen (29)

Sjef for strategi, oppkjøp og fusjoner, Aker Solutions (Drilling) ogÅrets Ledertalent på Sør-Vestlandet

Ole beskriver seg selv som en 29 år gammel gutt, men denne «gutten» har som leder for strategi, oppkjøp og fusjoner for drillingområdet i Aker Solutions, direkte linje til konsernsjefen i ett av Norges mest kjente industriselskaper.

Juryen har også kåret ham til ÅretsLedertalent på Sør-Vestlandet

Det har han hatt i snaut ett år, etter å ha skiftet beite fra konsulentselskapet McKinsey. På den korte tiden han har vært i Akso har han ledet strategiprosessen i selskapet for de neste fem årene, gjennomført to oppkjøp samt sikret tidenes største kontrakt på 6 milliarder kroner i Brasil.

Juryen sier: - Ole er en leder som tross sin unge alder har et betydelig ansvarsområde, er en flink motivator og leverer strålende resultater på det faglige. Han har god tillit oppover og nedover, evner raskt å få respekt og spås en god karriere i Aker Solution.

LES HELE INTERVJUET MED OLE HER: - Tenk ett steg fremover hele tiden

HURTIG KARRIERE: Asta Lassesen har gjort hurtig karreire i Hurtigruten og beskrives som en ener av sine kollegaer.

Stein Lillebo

Asta Lassesen (31)

Finansdirektør, Hurtigruten

Asta har et stort hjerte for det maritime og en forkjærlighet for tall - og har på knappe fem år gått fra å være innleid regnskapsfører til å bli finansdirektør i et av Norges mest gjenkjennelige og folkekjære selskaper: Hurtigruten.

Asta kommer opprinnelig fra Øksnes i Vesterålen, og familien hennes har en lang historie i fiskerinæringen.

Hun er utdannet siviløkonom med spesialisering innen finansiering og investering fra Handelshøgskolen i Bodø.

Asta begynte karrieren som revisjonsmedarbeider i Ernst & Young, men har vært i Hurtigruten siden 2007 da hun var utleid som konsernregnskapssjef.

Juryen sier: - Asta er en smidig, ydmyk, og meget faglig dyktig finansdirektør, men fremheves også for sin medmenneskelige klokskap og modenhet. Hun har et stort hjerte for det maritime og en forkjærlighet for tall, og beskrives som «en ener som setter åpenhet og respekt høyt.

DIGITAL-TALENT: Håkon Lofthus er et ettertraktet digitaltalent, som nå skifter jobb fra First Hotels til NetCom.

privat

Håkon Oterholm Lofthus (27)

E-Commerce Manager, First Hotels

Totningen Håkon har som E-Commerce Manager for First Hotels det overordnede ansvaret for hotellkjedens onlinestrategi.

I sin tid i First Hotels har han hatt ansvaret for hotellkjedens digitale strategi - og da nye nettsider ble lansert for et drøyt år siden, inkluderte prosjektet ikke bare en ny web-layout, men Håkon tok ansvar for å øke den digital kunnskapen i organisasjonen, bygge opp et nytt web- team, og innførte en ny prisstrategi for kjeden, som har 57 hoteller i Skandinavia.

Håkon har tre års utdanning i markedskommunikasjon fra BI, og har i det daglige også ansvar for så vel online-trafikk som online-omsetning i First Hotels.

Nylig ble det klart at han skifter jobb fra november. 27-åringen har takket ja til å gå over til TeliaSonera Norge/NetCom, der han får ansvar for NetComs online- salgskanaler mot privatmarkedet.

Juryen sier: - Håkon er et talent man ikke vil miste. Han er faglig imponerende, uredd og likefrem, og begrunner alltid sine lederbeslutninger i fakta heller enn synsing. Han er en inspirerende sjef, og yter selv alltid maks. Han har som sin store styrke evnen til å kommunisere med alle - uansett hvem.

«EN KRIGER»: Kollegaer av Birgitte Ringstad Vartdal (35) i Golden Ocean Management mener hun er en leder man kan stole på i enhver sammenheng - og at hun er den man tar med seg «i krigen».

Privat


Birgitte Ringstad Vartdal (35)

Finansdirektør, Golden Ocean Management

Tørrlastrederiet Golden Ocean Management - Gogl på Oslo Børs - har en markedsverdi på rundt 2 milliarder kroner, og som CFO i selskapet har Birgitte det overordnede ansvaret for selskapets finansielle situasjon, samt personalansvar for avdelingene for regnskap- og finans.

Birgitte har en svært høy standing i Golden Ocean, og er en respektert finansdirektør som fremheves som svært innovativ.

Selv har hun ikke hatt noen spesiell plan om å gå inn i shipping, men har gjort karriere ved å stole på en enkel leveregel: å gripe mulighetene når de dukker opp.

Hun er sivilingeniør i fysikk fra NTNU, og har ifølge sine medarbeidere en herlig harmoni mellom fagkunnskap og personlighet.

Etter fysikkstudiene bygde hun på ved Heriott Watt University i Edinburgh med en master i finansiell matematikk. Den matematiske forståelsen gjør økonomi enkelt for Birgitte, noe som har bidratt til den raske klatringen hos forrige arbeidsgiver, The Thorvald Klaveness Group, der hun fikk sin første lederstilling som 29-åring.

Juryen sier: -Birgitte har den uslåelige kombinasjonen av et glitrende intellekt og en herlig utadvent personlighet. Hun har en enormt høy standing i organisasjonen, og fremheves som en innovativ finansdirektør. Man kan stole på henne til enhver tid: kollegaer sier Birgitte er den man ville tatt med «i krigen».

GLOBALT TALENT: Odd Sverre Østlie er en av topplederne i det globale nettverks- og kommunikasjonsselskapet Cisco Systems.

Privat

Odd Sverre Østlie (35)

Kommersiell direktør for Samhandlingsteknologi, Cisco Systems

Odd Sverre er forretnings- og teknologilederen som har tatt steget ut av Norge og inn på det globale markedet med stor suksess.

Som kommersiell direktør i Cisco Systems forretningsenhet Collaboration Technology Group (Samhandlingsteknologi), har Odd Sverre løsning- og markedsansvar for en lang rekke produkter og tjenester med en totalomsetning på 30 milliarder kroner, og lederansvar for et globalt team på rundt 250 medarbeidere innen områdene forretnings- og markedsstrategi, prising, salg, lisensiering og løsningsutvikling og salgsstøtte.

Han er utdannet sivilingeniør innen Industriell økonomi og teknologiledelse, og ble for belønnet med førsteplass og tittelen «Årets student» i en europeisk konkurranse på dette fagområdet.

Før han begynte i Cisco, har Odd Sverre arbeidet i Tandberg, Microsoft, McKinsey og Telenor.

Juryen sier: - Odd Sverre er forretnings- og teknologilederen som har tatt steget ut i det globale markedet med stor suksess. Han er ekstremt pliktoppfyllende og ambisiøs, god til å bygge team og er en veldig involvert leder. Han kjennetegnes ved sin unike kommersielle teft, sammen med en sterk kulturforståelse og et skarp strategisk blikk.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene

Flere artikler

 1. Dette er Østlandets fremste ledertalenter

 2. Han er Årets ledertalent 2012

 3. Fra ølbrygging til dataspill og takplater:
  Møt Nord-Norges
  fremste ledertalenter

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette er Nord-Norges fremste ledertalenter

 6. - Mange er ikke nok tilstede i stillingen de har her og nå