Ledertalentene 2017

Fredrik er «årets salgsleder» i Ledertalentene 2017: – Nå er det bare å trykke pedalen gjennom gulvet

Elkjøp og Lefdal går inn i årets mest hektiske periode, men administrerende direktør Fredrik Tønnesen kan allerede juble etter en periode med tosifret vekst. 

«ÅRETS SALGSLEDER»: Fredrik Tønnesen, administrerende direktør i Elkjøp Norge og Lefdal Elektromarked er vinner i kategorien «årets salgsleder» i Ledertalentene 2017.
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

– De største utfordringene er jo at det kan svinge veldig i salget. Vi har jo også enkelte personalsaker som alle andre bedrifter, det er også krevende, forteller Fredrik Tønnesen, administrerende direktør i Elkjøp Norge og Lefdal Elektromarked, til E24.

Han er «årets salgsleder» i E24s kåring Ledertalentene 2017.

Tønnesen har gått gradene. Han startet på Elkjøps kundesenter i 2005, deretter fikk han seg en periode som avdelingsleder i ulike Lefdal-butikker. Senere har han vært både varehussjef, salgssjef og salgsdirektør. Fra 2015 til februar i år satt han som kategoridirektør for kjøkken i Elkjøp, før han tok over som administrerende direktør.

– Har du alltid hatt en plan om å bli administrerende direktør?

– Heller tvert imot, jeg vil ikke si at jeg noen gang har vært noe karrieremenneske, men har tatt de mulighetene som har bydd seg, sier han og fortsetter;

– Jeg velger å tro jeg har gjort en rimelig god jobb der jeg har vært.

Før Elkjøp og Lefdal ble hans levevei var «årets salgsleder» regnskapsfører i to år, men han tror ikke det er noe som preger han nevneverdig.

– Det er fint å alltid ha kostnadskontroll, men jeg foretrekker å generere inntekter i stedet for å bokføre de, sier Tønnesen.

– Den viktigste perioden

Som administrerende direktør i Norges største elektronikkjede er Tønnesen øverste sjef for 2.500 ansatte over hele landet.

Bedriften omsetter årlig for over 10 milliarder kroner, og det er månedene november og desember som er størst. Ifølge Tønnesen har året så langt vært fantastisk med tosifret vekst de siste månedene.

– Nå er det bare å tråkke pedalen gjennom gulvet, som gjengen i Flåklypa ville sagt. Dette er den klart viktigste perioden i året, forklarer han med blikket rettet mot julehandelen og januarsalget.

Elektronikkbransjen har de siste årene slitt under stadig større marginpress. Elkjøp og Lefdals største konkurrent i Norge skiftet tidligere i år navn til Power (tidligere Expert) for å markere en ny kurs. Likevel har Tønnesen planen klar for hvordan de skal fortsette å kapre kundene.

– Vi jobber i en bransje hvor det skjer mye hele tiden, og hvor marginpresset aldri har vært større. Det eneste som gjelder for oss er å ha de beste prisene, god tilgjengelighet, og yte den servicen kunden forventer av oss, sier han.

- Nevnes som mulig konsernsjef

I begrunnelsen fra juryen på hvorfor Tønnesen vinner kategorien «årets salgsleder» står det blant annet følgende,

«Fredrik har gått gradene internt fra varehussjef, til salgssjef, til nordisk salgsdirektør og nå administrerende direktør i Elkjøp Norge. Han presterer svært godt som leder, og nyter høy anseelse internt i konsernet. Fredrik omtales som et vinnende vesen som alle vil jobbe for, og han viser stor modenhet i sitt lederskap. Han oppfattes som en mulig etterfølger til dagens nordiske konsernsjef ...»

Les også

Trond Atle er «årets markedsfører» i Ledertalentene 2017: – Har aldri hatt karriereplan

Når E24 spør Tønnesen om han kan tenke seg å ta over som konsernsjef i selskapet om noen år, begynner han å le.

– Jeg tror at jeg skal fortsette å gjøre en god jobb her først og fremst. Han som i dag er konsernsjef gjør en strålende jobb, så jeg håper han fortsetter i mange år til, sier en latterfull Tønnesen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene 2017
  2. Elkjøp
  3. Ledertalentene

Flere artikler

  1. Marie Nielsen (35) til topps i Ledertalentene 2017

  2. Nå ankommer ledertalentene

  3. Her er ledertalentjuryens begrunnelser

  4. «Årets salgsleder»: – Kritikken motiverte oss til å lykkes

  5. – Jeg vil hedre de som har vært tøffe i motvind