Samme dag som hun registrerte seg på Nav ble hun kåret til ledertalent av E24

Å komme med på E24s liste over Norges fremste ledertalenter ble et vendepunkt i HP-sjef Anita Krohn Traaseths karriere.

EKS-LEDERTALENT: Nå toppleder i Hewlett-Packard, Anita Krohn Traaseth.
Publisert:

E24s liste over de 100 fremste ledertalentene i Norge 2012 er bare timer unna, og snart blir det offentliggjort hvilke 100 unge ledere juryen mener har utmerket seg det siste året.

Hvis historien gjentar seg, kan det å komme med på listen bli et vendepunkt for noen av dem.

Det kan toppsjef i Hewlett-Packard Norge, Anita Krohn Traaseth (40), skrive under på.

Krohn Traaseth var ett av talentene som ble trukket frem på E24s liste i 2009 - og den utmerkelsen kom på et tidspunkt da hun var både karrieremessig og personlig langt nede.

- Det er en av de merkeligste opplevelsene jeg har hatt i karrieresammenheng, sier hun til E24.

Da tekstmeldingen tikket inn fra en venninne som gratulerte henne med en plass blant de fremste Ledertalentene i Norge 2009, hadde Krohn Traaseth akkurat vært på sitt lokale NAV-kontor for å registrere seg som arbeidsledig.

- Jeg tenkte: for en surrealistisk timing, jeg klarte ikke helt å glede meg over det, fokuset var på et helt annet sted. Fikk lyst til å skrive en kronikk om baksiden av medaljen når man har topplederambisjoner og -ansvar, sier hun i dag, tre år etter.

Kjente på skammen

Oppstartsselskapet hun frem til da hadde vært leder for, var i ferd med å slå seg konkurs, og Krohn Traaseth kjente på skammen - både ved å skulle «leve på staten», men også fordi hun skulle gå fra rollen som synlig toppleder til arbeidsledig på svært kort varsel.

Dette skrev Krohn Traaseth nylig svært personlig om i ett av sine innlegg på bloggen Tinteguri, der hun det siste året har blitt kjent for å dele åpent sine erfaringer som toppleder, kvinne i næringslivet og forelder som skal få kabalen hverdag og jobb til å gå opp.

Nedturen ble imidlertid kortvarig. Mindre enn fire måneder etter opplevelsen der NAV-besøket og E24s lederkåring skapte fullt kaos i «Tinteguris» tanker, fikk hun jobb som sjef for programvare og løsninger i HP.

Knappe to år og to måneder senere, ble hun forfremmet til jobben som administrerende direktør i samme selskap.

TOPPSJEF: Hun registrerte seg på NAV og ble kåret til ledertalent, alt på samme dag for tre år siden. Nå leder Anita Krohn Traaseth Hewlett-Packard Norge.

LES OGSÅ: Ledertalent blir ny HP-sjef

LES OGSÅ: Johan H. Andresen: - - Dette er tingen du bør like best som toppsjef

Når hun ser tilbake på denne tiden i dag, er Krohn Traaseth sikker på at ledertalent-prisen har hjulpet henne videre i karrieren.

- Utmerkelsen jeg fikk knyttet til kåringen av Ledertalentene var et viktig element for meg i jobbsøknaden til jobben som administrerende direktør for HP Norge. Amerikanerne har et helt annet forhold til «merittlister» og kåringer. At jeg kunne vise til det, talte positivt for mitt kandidatur, sier Krohn Traaseth.

Kontrasten fra å, i det ene øyeblikket melde seg arbeidsledig, og i det neste få en personlig anerkjennelse i en næringslivskåring, var stor.

- Det var en enorm kontrast. Men kåringen ga meg et positivt mentalt push i en vanskelig situasjon. Jeg var kanskje ikke helt håpløs alikevel?, sier Krohn Traaseth.

LES OGSÅ: USAs ambassadør: Jeg lover å ikke stjele talenter fra Norge

- Vitaminpille

Å selv oppsøke NAV, etter å ha vært leder bak beslutninger som har sendt andre mennesker i samme NAV-kø, beskriver hun som det største vendepunktet for henne som leder, men også som menneske.

- Det er så viktig å forstå de ulike personlige skjebnene og ikke bare se på nedbemanning som en Excel-øvelse, sier toppsjefen i dag.

Lederkåringen fra E24 beskriver hun som «en vitaminpille, en sårt trengt bekreftelse når jeg trengte det som mest.»

Å rangere ledere på samme måte som idrettsutøvere, er hun generelt positivt innstilt til.

Disse regionvinnerne kan nå helt til topps i Ledertalentene:

Nord-Norge: Roger: - Jeg vil bygge norsk industri for fremtiden

Midt-Norge: Mari: - Aldri bli lenge i en jobb under en dårlig sjef

Vestlandet: Andreas: - Prøver ikke å tenke på alt som kan gå galt

Sør-Vestlandet: Ole: - Tenk ett steg fremover hele tiden

Østlandet: John Sebastian: - Jeg er nok arbeidsnarkoman

Kulturkrasj

- Det er viktig å skape synlige rollemodeller og å vise mangfoldet. Ingen kan være enige i alle kåringene, men vi skal allikevel tørre å gjennomføre dem, mener jeg.

Selv har hun gjennom erfaring opplevd hvordan norsk og amerikansk kultur krasjer på dette området.

- Jeg har jobbet for amerikanske selskaper og internasjonale miljøer største deler av mitt liv. Der er slike kåringer viktig. I norske selskaper derimot, har jeg møtt janteloven, sier Krohn Traaseth, som etter E24s kåring fikk høre fra en kollega at selskapet hun da jobbet for mente at det var mange andre kandidater enn henne som burde blitt valgt.

Som Tinteguri er toppsjefen i HP iallfall ikke redd for å være synlig. Å bekymre seg for at ikke alle liker henne, det orker hun ikke fokusere på.

- Man kan ikke bli likt av alle. Det er umulig det.

For det å være en god sjef, handler ikke om å være snill.

- Ingen trenger en snill sjef, vi trenger sjefer som fungerer, som tar beslutninger, som viser vei, som setter krav og som er ærlig på positiv og utviklende tilbakemeldinger, sier hun.

De gode lederne tør ifølge Krohn Traaseth å stå i konflikter, men også å innrømme feil, inkludere, gi frihet under ansvar, og ikke minst kreve det beste fra sine kolleger.

Bruker sosiale medier

Som toppsjef i HP - med 400 kollegaer - forsøker hun å tilpasse lederskapet slik at hun når ut til flest mulig, selv om hun ikke kan være tilstede fysisk til enhver tid.

- Jeg har mange ulike forum hvor jeg møter kollegene mine, i ledermøter, kvartalssamlinger, kunde- og partnermøter, og en til en. Jeg gir de feedback på telefon, via mail eller sosiale medier, sier bloggeren, som mener det kan være genialt å bruke som medium for å «se» kollegaene sine.

Det viktigste for en sjef er likevel ikke å glemme at jobben nettopp skal være det beste stedet å jobbe.

- Jeg tror man kan kombinere det å være åpen, blid, engasjert og å kunne bake ei kake i ny og ne og samtidig sette store krav til leveranser og kvalitet. Det er ingen motsetninger her. Men vi må ikke glemme at det er resultatene og inntektene som gir oss jobber, sier Krohn Traaseth.

Sjekk ut regionlistene i Ledertalentene 2012:

Dette er Østlandets fremste ledertalenter

Dette er Sør-Vestlandets fremste ledertalenter

Dette er Vestlandets fremste ledertalenter

Dette er Midt-Norges største ledertalenter

Dette er de fremste ledertalentene i Nord-Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om