Én av tre ingeniører frykter å miste jobben

  Ingeniører på Vestlandet er mest påvirket av nedgangstidene i oljebransjen. I Rogaland frykter 32 prosent at de kan miste jobben.

FLERE: I april svarte 21 prosent av Nitos medlemmer at de frykter å miste jobben, mot 18,9 prosent i januar.
Publisert:

Det kommer fram i en undersøkelse Norsk ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO) har gjort blant sine medlemmer. Særlig Vestlandet skiller seg negativt ut, der stadig flere ingeniører tror at jobbene deres kan gå med i dragsuget, skriver Stavanger Aftenblad.

I april svarte 21 prosent av Nitos medlemmer at de frykter å miste jobben, mot 18,9 prosent i januar.

På Vestlandet er denne andelen økt fra 25,7 til 29 prosent. I Rogaland svarer nå 32,3 prosent at de frykter at jobben går tapt, en økning på to prosentpoeng i år.

– Når du ser kolleger rundt deg bli sagt opp og bedriften din mister oppdrag, er det forståelig at noen blir urolige, sier president Trond Markussen i NITO til Stavanger Aftenblad.

Les også

Thomas (25) brukte 100.000 på offshore-kurs - får ikke jobb

Saken fortsetter under grafen.

KRAFTIG OLJEPRISFALL: Tiden da brentolje ble handlet for over 100 dollar fatet ser ut til å være forbi. I dag ligger kursen rundt 65 dollar fatet. Grafen viser utviklingen i brentoljeprisen det siste året.

– Grunn til å være

NITO-presidenten er bekymret for at nedbemanningen går for raskt. NITO mener nemlig at nedturen i oljebransjen er midlertidig, og at ingeniørkompetansen derfor må tas vare på.

– 15.000 jobber i petroleumsindustrien har forsvunnet på kort tid, flere selskaper har varslet ytterligere oppsigelser. Kombinert med at søkningen til oljerelaterte studier har gått ned, mener vi det er grunn til å være bekymret. Samtidig er det ingen tvil om at landet fortsatt har behov for ingeniører, selv om det innenfor petroleumsindustrien nå er en del utfordringer, sier Markussen.

Les også

Tusenvis av jobber borte, men studentene svikter ikke oljen

Skremmer ikke studentene

Flere olje- og oljeserviceselskaper har foretatt store skrell den siste tiden, blant dem Kværner og Aibel. I førstnevnte må mellom 250 og 500 ansatte trolig gå, blant annet fordi selskapet må fylle ordreboken, som kan bli halvert innen nyttår.

Samtidig som pessimismen råder blant ingeniører, er det optimisme å spore blant de som vil bli det. Årets tall fra Samordna Opptak viser at «oljestudiene» holder seg populære. Universitetet i Stavanger har hatt en voldsom økning i søkermassen til de toårige masterstudiene i ingeniørfag.

– Det må skje mer i jobbmarkedet for å gjøre studentene våre nervøse, sa Mats Erik Mikkelsen, leder av bedriftsgruppen i studentorganisasjonen Bindeleddet-NTNU, til E24 i april.

Publisert:
Gå til e24.no