SV-ungdommen slakter forslag om fri arbeidsinnvandring

Sosialistisk Ungdom vil ha en mye strengere innvandringspolitikk. Unge Venstre vil ha åpne grenser i hele verden.

VIL STRAMME INN: Leder Andreas Halse i Sosialistisk Ungdom.

  • Terje Normann
Publisert:,

Onsdag skrev E24 om Kristin Clemet i tankesmien Civita som ønsker at alle utlendinger som har jobbtilbud i Norge automatisk skal få arbeidstillatelse.

LES MER: Ønsker at Norge skal få Europas mest liberale arbeidsinnvandring

Nå får Clemet klart svar fra venstresiden. Andreas Halse i SVs ungdomsparti Sosialistisk Ungdom (SU) er ikke nådig i sin kritikk av Clemets forslag.

- Dette vil gjøre Norge til Europas Qatar. De har en oljeøkonomi hvor de innfødte ikke gjør noe praktisk arbeid, mens 80 prosent av arbeidskraften er importert og gjør det manuelle arbeidet, sier Halse til E24.

Personlige incentiver

Halse tror Clemet har personlige incentiver for å åpne grensene for alle som vil ha en jobb.

- Clemets våte drøm om åpne grenser er sikkert fint for henne og hennes vestkantvenner som vil ha billige gartnere og rørleggere, men de som sliter mest her i landet forsvinner ut av arbeidslivet, sier Halse.

Skulle arbeidsinnvandringen liberaliseres ytterligere, frykter Halse at forholdene for innvandrerne vil bli enda dårligere enn det de er i dag.

- Veldig mange arbeidsinnvandrere bor i dag i uverdige forhold i Norge, de bor som dyr. Ofte kan de arbeide 12 timer hver eneste natt, 7 netter i uken. Dette vil bare forsterkes med Clemets forslag, sier Halse.

LES MER: - Innvandring presser norske lønninger nedover

Hasle sier at SU heller vil gå den andre veien, og stramme til politikken for arbeidsinnvandring:

- Vi vil melde oss ut av Schengen, ta arbeidslivsdelen ut av EØS og stramme opp reglene for vikarbruk.

Langer ut mot vikarbyrå

Og nettopp vikarbyråene trekkes frem som et skrekkeksempel på hvordan Halse mener arbeidsgiverne utnytter arbeidsfolk ved å stille dem opp mot hverandre og selv skumme fløten.

- Vikarbyråene henter folk fra gaten i Øst-Europa hit til Norge, gir dem bare litt høyere lønn enn hva de ville ha tjent hjemme, får full betaling fra firmaene som leier de inn, og putter dermed en enorm profitt i egen lomme, sier Halse.

- Så SU vil ha en mye mer restriktiv innvandringspolitikk enn det vi har i dag?

- Ja, det vil vi.

Andreas Skjæret, 1. nestleder i Unge Venstre

privat

- Manglende solidaritet

SU er dermed på direkte kollisjonskurs med sine ungdomspartikolleger i Unge Venstre.

- Jeg synes det er synd at SU har låst seg til norske arbeidere. Vi er opptatt av arbeidsfolk i hele verden. SUs ønske om ytterligere begrensninger på innvandringen synes jeg vitner om manglende solidaritet, sier 1. nestleder i Unge Venstre, Andreas Skjæret.

Skjæret sier han er helt enig med Clemet om fri arbeidsinnvandring, og Unge Venstre har på lang sikt et ønske om fri innvandring i hele verden. Dette mener Skjæret ikke kan gjennomføres over natten, men det er et langsiktig mål de vil jobbe for.

Ønsker flere asylsøkere

- Vi vil ha flere asylsøkere og flyktninger inn til Norge. Ved å gjøre det lettere for arbeidsinnvandrere vil også disse få en lovlig måte å komme inn i landet på. Dette ser vi som utelukkende positivt, sier Skjæret.

- Ser du en smertegrense for hvor mange innvandrere Norge kan ta imot?

- Nei, vi har veldig mye plass i Norge, og vi har stor etterspørsel etter arbeidskraft. Når etterspørselen etter arbeidskraft reduseres tror jeg færre vil ønske seg hit.

LES MER: Flere asylsøkere til Norge

Skjæret er heller ikke særlig redd for at ordningen skal kunne misbrukes.

- Jeg tror det er søkt å tenke at noen vil opprette en uproduktiv arbeidsplass og få lønnsutgifter og andre sosiale utgifter bare for at noen skal kunne komme seg inn i Norge, sier Skjæret.

- Hvis det er tilfellet er det fordi det er for vanskelig å komme til Norge på lovlige måter, avslutter ungdomspolitikeren.

LES OGSÅ:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Vil åpne for friarbeidsinnvandring

  2. Innvandrerne fårde nye jobbene

  3. - Vi klarer oss ikke uten svenskene

  4. Annonsørinnhold

  5. Klar beskjed til svensker og polakker:- Vi trenger dere

  6. - Innvandrings-vedtak truer pensjonssystemet