Ingen grunn for at kun en av fire gründere er kvinner: –Kvinner må tørre å satse for seg selv

Å starte eget selskap trenger ikke å være hokus pokus og ildrøde tall i regnskapet. – Det er ingen grunn for at det skal være vanskeligere for kvinner enn for menn å starte eget, heller tvert om, sier gründer og siviløkonom Astrid Valen-Utvik.

Pangstart. Astrid Valen-Utvik med sitt selskap Valen-Utvik AS viste at med god kunnskap i bånn er det mulig å tjene penger fra første dag. Hun råder kvinner som tenker å starte for seg selv, å finne noe du liker og fokuser på det. Støttefunksjoner kan med fordel settes bort, og bedriftsetablering er mindre omfattende enn du hun trodde på forhånd.

Foto: Valen-Utvik AS
  • Tone Iren Sørheim
Publisert: Publisert:

En gründerspire i magen? Leker du med tanken å starte ditt eget selskap? Dine Penger har snakket med to gründerkvinner som tok sats og lyktes. Har du et nettverk, sunn økonomi og en god forretningsplan blir veien til suksess kortere enn det de fleste tror.

– Ikke alle bedriftsetableringer trenger å være kostbare og det er fullt mulig å tjene penger fra dag en om du har en god forretningsmodell, sier gründer og siviløkonom Astrid Valen-Utvik.

Selskapet Valen-Utvik tilbyr guiding, etablering og videreutvikling av bedriftssatsing i sosiale medier, og kan vise til inntjening fra første dag. Det ble heller ikke tatt opp lån i forbindelse med etableringen av selskapet, og risikoen i selskapet er lav.

Langt fra alle selskapsetableringer trenger å koste skjorta.

Les også:Gründere velger AS

Fokuser på dine styrker. – Jeg vil anbefale at du gjør de tingene du liker best selv, og setter bort resten til andre profesjonelle aktører. Regnskapet kan føres av regnskapsførere for eksempel. Du må ikke gjøre alt selv, sier Valen- Utvik.

Hun synes arbeidet med å starte eget firma har vært en langt mer overkommelig prosess enn det hun trodde på forhånd, og hun ser gjerne at flere kvinner prøver seg.

Astrid Valen-Utvik mener likeså at offentlige myndigheter burde komme mer på banen med rådgivning og nettverksstøtte, ettersom hun mener norsk næringsliv vil være tjent med flere kvinnelige gründere. De driver ofte selskapene sine på en sunn økonomisk måte, og kan tilføre næringslivet verdifull kompetanse, mener Valen-Utvik.

Les også:Vi jobber stadig mindre på fredager

En arena for ideer. Elisabeth Gullner er initiativtakeren bak medlemsportalen damebedrift.no, og er en ildsjel for økt entreprenørskapsånd hos kvinner.

Kjemper for å kvinner til å starte for seg selv. Gründer Elisabeth Gullner ønsker gjerne at kvinner tar steget ut og setter drømmen om å starte for seg selv helt ut.

Damebedrift.no er en medlemsportal for kvinnelige gründere som ønsker å knytte nettverk og markedsføre sin virksomhet på internett.

Hvert år arrangerer Damebedrift konferansen Damefeber der kvinnelige gründere møtes for nettverksbygging og dermed skape nye muligheter for hverandre. Damefeber skal være en arena for informasjon, inspirasjon, drømmer og mål.

Arrangementet er en del av programmet til Oslo Innovation Week og var i år et samarbeid mellom Damebedrift.no, Sintef Bedriftsutvikling AS og Patentstyret.

Les også på DP+:Lønnsomt med AS om du venter barn

Kvinner må våge å satse. 26 prosent av alle gründere er kvinner, den andelen har vært lik de siste ti år.

– Noe av grunnen til en så lav andel kvinnelige gründerspirer ligger i at kvinner søker det trygge, og at «snill-pike stempelet» om at alt skal være vellykket fra dag en hindrer satsing. Kvinner må våge mer, og de trenger gode rollemodeller, sier Elisabeth Gullner.

Hun har arbeidet med rådgivning til kvinner som ønsker å starte sitt eget firma i ti år.

– Jeg skulle gjerne sett at kvinner turte å tenke større. Kunnskapen er der, det er bare å se på andelen kvinner som tar høyere utdanning og videre kursing. Start med noe som ligger hjertet ditt nærmest, råder Gullner.

Les også:Fra ENK til AS: – Verdt papirarbeidet

Satsing gir resultater. USA er foregangslandet når det gjelder kvinner og entreprenørskap. I løpet av 30 års arbeid har andelen kvinnelige gründere kommet opp i over 40 prosent. Sverige opplever en årlig vekst, og Norge ligger på stedet hvil.

– Regjeringen la frem i 2008 en handlingsplan som gikk på at andelen kvinnelige gründere skulle være på 40 prosent innen 2013. Jeg har ennå ikke sett noen aktive tiltak som tar sikte på å nå målet, sier Elisabeth Gullner.

Råd til kvinner som vil starte for seg selv

1. Tenk stort fra første dag
2. Vær profesjonell
3. Husk at alt du gjør og sier er salg og markedsføring
4. Skaff deg et supporter-team
5. Hold fokus på målet


Lavere kapitalkrav hjelper

Tidligere i år, ble egenkapitalkravet i aksjeselskaper redusert fra 100.000 kroner til 30.000 kroner. Dette for å blant annet stimulere til økt gründervirksomhet.

Begge gründerne Dine Penger har snakket med et positive til lovendringen og mener det kan bidra til å senke barrieren for nyetableringer og spesielt for kvinner som føler et sterkere behov for høyere kapital ved selskapsetableringer.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Flere artikler

  1. Flere firmaer registreres: Gründere velger AS

  2. Coach og forsker enige: Starte egen bedrift? Plan og system er viktig

  3. 250.000 nordmenn står klare: – God timing å starte for seg selv nå

  4. Slik skriver du jobbmail

  5. Halve befolkningen i dobbel pensjonsklemme: – Kvinner må våkne