Helge Lunds sjef giftet seg med styremedlem i Statoil: Nå skal forholdet få en juridisk vurdering

Sjefen for Folketrygdfondet og leder for valgkomiteen i Statoil, Olaug Svarva, har bedt juristene undersøke om ekteskapet mellom to styretopper i Statoil og BG Group skaper komplikasjoner.

GIFTET SEG UNDER FORHANDLINGER: Styreleder Andrew Gould i BG Group sitt nye ekteskap har skapt hodebry for lederen av vaglkomiteen i Statoil. Arkivbilde.
Publisert: Publisert:

Mars ble en særdeles travel måned for styreleder Andrew Gould i BG Group, selskapet der tidligere Statoil-sjef Helge Lund nå er konsernsjef (inntil videre).

Gould fikk nemlig til en avtale med nederlandske Shell, som innebærer at Shell kjøper hele virksomheten, samtidig som han selv skulle gifte seg.

Shells konsernsjef Ben van Beurden skal ha fløyet til Calgary i Canada for å møte Andrew Gould, kvelden før styrelederen skulle gifte seg, ifølge Financial Times. Med seg i kofferten hadde Shell-sjefen et revidert tilbud på et oppkjøp av BG Group.

Forsøket på å få til en enighet med BG Groups styreleder, kvelden før bryllupet, skal ha fungert. Tre dager senere hadde nemlig styret i BG Group et møte der de godtok avtalen, ifølge avisen.

Styremedlem Catherine Hughes i Statoil

Har bedt om juridisk vurdering

Helge Lund gikk selv fra jobben som konsernsjef i Statoil i fjor høst, til å bli toppsjef i konkurrenten BG Group nå på nyåret. Det er imidlertid én helt annen side av saken som nå skaper komplikasjoner for Statoil.

Andrew Gould har nemlig giftet seg med Catherine Hughes, ifølge Dagens Næringsliv. Hun er styremedlem i den norske oljegiganten.

Denne koblingen har fått Olaug Svarva til å agere. Hun er både sjef i Folketrygdfondet og leder av Statoils valgkomité og bedriftsforsamling.

– Jeg har kjent til forholdet en stund. Inngåelsen av ekteskap er en ny situasjon. Vi har nå bedt om en juridisk vurdering av hva det betyr i forhold til habilitet, sier Svarva til avisen.

Det skal nå være Statoils egen juridiske avdeling som skal vurdere om forholdet skaper komplikasjoner for Statoil-styret.

Statoil opplyser til avisen at de har visst om forholdet siden i fjor sommer:

– Styret og administrasjonen i Statoil har hatt kjennskap til forholdet mellom Catherine Hughes og Andrew Gould siden juni i fjor. Vi har hatt det nødvendige grunnlag for å ta hensyn til dette i styrets arbeid, sier informasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. i Statoil, til avisen.

Han vil ikke kommentere spesifikt om Hughes har måttet melde seg inhabil i noen av sakene Statoil-styret har behandlet.

Publisert:

Her kan du lese mer om