MHWirth-nedbemanning i alle årstider: – Folk begynner å bli resignerte

Nytt år, nye kolleger som må gå. Nå håper ansatte i Røkke-selskapet at 300 færre hoder vil sette et punktum for de hyppige nedskjæringene.

– LITT RESIGNERTE: Tillitsvalgt Asbjørn Pettersen (innfelt) i Akastor-selskapet MHWirth sier de stadige kuttene begynner å tære på. På bildet er Akastor-konsernsjef Kristian Monsen Røkke.

Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:,

Vår, sommer, høst, vinter.

Mandagens nyhet om at MHWirth skal skrelle rundt 300 flere ansatte i Norge, betyr den fjerde årstiden på rad med nedbemanning for Akastor-selskapet.

De ansatte måtte gjennom ikke mindre enn tre større kuttrunder i 2015 – fra vårparten og til den foreløpig siste runden i oktober.

– Det er ikke lenge siden sist. De som ble sagt opp i oktober, jobber ennå i bedriften i det en ny runde nå kommer. Det er ganske tøft å svelge for organisasjonen, sier Nito-hovedtillitsvalgt Asbjørn Pettersen til E24.

Les også

Ny nedbemanning i Røkke-selskap

Venter ledighetsboom i Kristiansand

I dag jobber det rundt 1100 faste ansatte i Norge i oljeserviceselskapet, som spesialiserer seg på å lage utstyr til borepakker på borerigger.

Det er uklart hvor skoen vil trykke denne gangen. De fleste av de 300 overtallige blir trolig tatt fra hovedkontoret i Kristiansand. Her jobber cirka 820 ansatte i dag, altså et klart flertall.

Resten jobber på kontorer i Oslo, Horten og Stavanger.

– Arbeidsmarkedet i Kristiansand går en tøff fremtid i møte. De som blir arbeidsledige er nødt til å se etter jobb andre steder. Men vi regner med at folk må gå i både Horten og Oslo også, sier Pettersen.

Han beskriver det som en nedslående, om enn ikke sjokkerende nyhet for ansatte som etter hvert har blitt vant med å jobbe under full oljebrems.

– Mange har nok forstått at dette ville komme. Vi håpet det holdt med den siste runden i oktober, men siden da har markedet på mange håper forverret seg. Det er færre oppdrag og lavere aktivitet, sier Pettersen.

Les også

Oljesmurt nedtur på Oslo Børs

Resignerte ansatte

– Samtidig merker man nå en viss resignasjon blant de ansatte, når det kommer nok en runde. I en periode er vi redde for lavere effektivitet.

– Hvorfor det?

– Fordi folk nå er litt resignerte. Og inntil vi vet hvor dette rammer, har det lett for å bli mye diskusjoner og usikkerhet som preger arbeidshverdagen. Derfor ønsker vi at behandlingen med å plukke ut de overtallige gjøres så raskt som mulig, innen forsvarlighetens grenser.

Nå skal avdelingslederne ta fatt på det lite ærefulle oppdraget. De skal etter planen være ferdige medio februar. Derfra og ut måneden blir det holdt drøftelsesmøter med de ansatte som velges ut som overtallige, slik loven krever.

De fleste kan trolig se langt etter sluttpakke. I tidligere runder har dét vært forbeholdt ansatte over 62 år.

Les også

Oljeprisfallet har rammet Schlumberger hardt: 34.000 jobber er borte

– Kommer til å svi nå

Selv har Pettersen kjent til kuttplanene en stund. Han beskriver dialogen mellom tillitsvalgte og ledelsen som aktiv og transparent.

– Det har vært «åpen dør»-politikk, med ukentlige møter med ledelsen. De tillitsvalgte og organisasjonene har vært involvert hele tiden, sier Pettersen.

Han sier de nærmer seg bristepunktet.

– Det kommer til å svi nå. Man kutter ned til en kjernebemanning; Det antallet man ha for å kunne fungere som bedrift og opprettholde de forpliktelsene vi har fremover.

– Dere kuttes helt inn til benet?

Ja, jeg tror ikke det kan kuttes mye mer uten at det går ut over løpende leveranser og servicekontrakter vi må følge opp. Jeg håper dette blir den siste nedbemanningen av betydelig størrelse. Det kan tenkes at det kommer små justeringer, men ikke store masseoppsigelser som dette, sier Pettersen.

Og avslutter:

– Da har hverken vi eller ledelsen gjort en god nok jobb.

Les også

Oljesmurt nedtur på Oslo Børs

Les også

Ny nedbemanning i Røkke-selskap

Les også

Han senker oljeprisen

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Dette blir nok ikke siste runde

  2. Ny nedbemanning i Røkke-selskap

  3. Betalt innhold

    ENGIE nedbemanner for første gang i Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Kutter opptil 600 stillinger

  6. Oljeservicegigant varsler oppsigelser og nedleggelse av virksomhet