Frp anklager Ap for dobbeltspill om Statoil

Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen mener regjeringen opptrer parodisk i behandlingen av Statoils utflaggingsplaner.

PARODISK: Frps Ketil Solvik-Olsen mener regjeringen opptrer uryddig når det kommer til Statoils utflaggingsplaner.
  • NTB
Publisert:

– Vi har fått en åpen krangel mellom statsråder og stortingsrepresentanter om hvem som forvalter regjeringens politikk. Det tjener verken myndighetene eller Statoil, sier Frp-representanten til NTB.

I et skriftlig spørsmål som torsdag sendes til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ber Solvik-Olsen om en avklaring av hva som er regjeringens linje.

– Statoils planlagte utflagging kan ikke både være i strid og i tråd med rødgrønn politikk, sier han.

BAKGRUNN: Statoil planlegger å flagge ut norske jobber

Uenige

Klassekampen har fortalt at Statoil vurderer å flytte 250-300 stillinger innen IT, byggadministrasjon, HR og finans til lavkostland innen 2015. Innen 2020 kan det delvis statseide selskapet ha flagget ut så mange som 1.000 stillinger.

Planene har vakt sterke reaksjoner i SV, men også Arbeiderpartiets næringspolitiske talsmann Terje Lien Aasland har stemplet planene som et brudd med retningslinjene for statlig eierskap.

– Dette er overhodet ikke i tråd med Aps syn på hva Statoils rolle er, uttalte Aasland til Klassekampen i helgen.

LES OGSÅ: Økonomer slakter Statoils utflaggingsplaner

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) har uttalt seg langt mer pragmatisk. Ifølge statsråden er ikke Statoils planer noe brudd med eierskapspolitikken, og onsdag fikk han støtte av Sp-leder Liv Signe Navarsete.

– Det Ola sier kan virke tøft, men det er der han er. Han er en rasjonell politiker og vil ikke skape forventninger han ikke kan innfri, sa hun til Nationen.

Ifølge Navarsete er det Aps egen skyld at arbeidsplassene står i fare, fordi partiet i sin tid gjennomførte delprivatiseringen av Statoil med støtte fra Høyre.

Dobbeltspill

Solvik-Olsen mener Ap fører velgerne bak lyset når partiet gir inntrykk av at Statoils planer er noe som vil kunne bli stanset. Han har ingen tro på at så vil skje, men mener Aasland sier det han gjør av hensyn til fagbevegelsen og de ansatte i Statoil.

– Ap bedriver et dobbeltspill i denne saken. I juni kjempet partiet gjennom en økning i skattenivået for oljenæringen, med den begrunnelse at man måtte kjøle ned oljenæringen. I klartekst innebærer dette at man ønsker færre oljearbeidsplasser. Gjennom Statoils utflagging får Ap færre oljearbeidsplasser, men nå er det plutselig negativt. Dette henger ikke sammen, sier han.

Frp-representanten har heller ikke mye godt å si om SVs troverdighet i saken.

– SV har jo snakket mest av alle om at oljenæringen må frigjøre kompetente folk til andre næringer. Men når det skjer så fisker SV i opprørt vann. Dette er ren populisme, sier han.

Fremskrittspartiet ønsker selv ikke at staten skal overstyre Statoil i denne saken, og viser til at outsourcing eller utflagging er ett av flere virkemidler selskapet kan ty til for å kutte kostnader.

LES OGSÅ:

Hevder Statoil prøvde å skjule utflaggingsplaner

Ola Borten Moe støtter Statoils utflagging

Ap sterkt kritisk til Statoils utflaggingsplaner

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Ap vil ikke gripe inn iStatoils utflaggingsplaner

  2. - Dette er overhodet ikkei tråd med Aps syn

  3. Statoils utflaggingsplaner får rødgrønn pepper

  4. Ola Borten Moe støtter Statoils utflagging

  5. Hevder Statoil prøvde å skjule utflaggingsplaner