- Må ikke flytte til Silicon Valley for å lykkes

Opera Software-gründer Jon von Tetzchner mener at suksessformelen er å være sta og ha en grunnleggende tro på produktet sitt.

SUKSESSGRÜNDER: Jon von Tetzchner gjorde det svært godt med IT-selskapet Opera. Nå prøver han lykken igjen med nettleseren Vivaldi.

Sigrid Moe
 • Astrid Dalen
Publisert:,

I 1994, etter han hadde fullført informatikkstudier ved Blindern, jobbet Jon von ved Televerkets Forskningsinstitutt (TF). Internett var i sin spede begynnelse, og det var da han og en kollega fikk en idé om at de ville lage en browser.

Seks måneder senere var testversjonen av browseren utviklet.

Televerket – eller Telenor, som det ble omdøpt til noen måneder senere – falt ned på at de ikke hadde tro på prosjektet, og ønsket heller ikke å bidra til videreutvikling av produktet.

For syvende gang arrangerer E24 sin årlige Ledertalentene-kåring. Vi skal finne de beste næringsliv-talentene her til lands.

Vet du om en dyktig person under 35 år, som har utmerket seg med resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet? Da kan DU tipse om denne personen ved å fylle ut vårt enkle tipsskjema.

– De andre falt som fluer

Jon og kollegaen skrapte dermed sammen en startkapital på 50.000 kroner, og startet opp det norske IT-eventyret Opera.

– På samme tid kom Microsoft sterkt inn på markedet. De andre falt som fluer rundt oss, men vi bestemte oss for å ta opp konkurransen, forteller von Tetzchner til E24.

Rundt 1998–1999 bestemte von Tetzchner og de andre i Opera at de skulle satse spesielt på håndholdte enheter, og plutselig befant gründerbedriften seg midt i smarttelefonbølgen..

- Nå hadde vi et unikt produkt, og dermed fikk vi plutselig investorer også, forteller von Tetzchner.

Les også

Hjelp disse med å finne årets ledertalent

– Må ikke flytte til Silicon Valley

Han mener at hovedproblemet for mange gründere i Norge, er at investorene mangler troen på at man kan få til noe bra og unikt her i landet.

– Mange av dem vi var i kontakt med, tenkte kortsiktig og hadde som oftest et ønske om å selge bedriften. Innen IT er det en tendens til at norske selskaper som gjør det bra, blir solgt. Men man må ikke flytte til Silicon Valley for å lykkes, slår von Tetzchner fast.

Han tror at de lyktes nettopp fordi de hadde så stor tro på det de gjorde, og at de var tålmodige.

Les også

Slik finner hodejegerne de fremste ledertalentene

– Vi var sta og hadde troen

– Jeg tror de fleste hadde gitt opp. Men vi var sta, og hadde tro på det vi gjorde. Hadde vi fått inn investorer som ville selge, hadde vi fått inn mer penger i starten, men jeg er ikke så sikker på om Opera hadde eksistert i dag. Jeg er stolt over hva vi klarte å få til.

En annen nøkkelfaktor for at de lyktes med Opera, tror von Tetzchner, er at de hadde dyktige folk i alle ledd av bedriften – både utvikling, markedsføring og salg.

– De ansatte brant for jobben sin, og de syntes det var morsomt. Som leder er det viktig for meg at folk får utfolde seg og tenke selv – da skjer det ting.

Les også

Les hennes råd til unge talenter: OL-vinnerens suksess i næringslivet

Forlot Opera i 2011

Etter mange år i Opera, gikk von Tetzchner i 2011 lei av å bruke tid på «vanskelige» investorer – som han mente var preget av kortsiktig tenkning – og valgte å slutte.

– Da måtte jeg finne ut hva jeg skulle gjøre «når jeg ble stor». Jeg valgte å investere i startup-selskaper, og flyttet til USA. Jeg tenkte at å bygge browser var jeg i alle fall ferdig med.

(saken fortsetter under bildet.)

HJELP DEM! Telenor Norge-sjef Berit Svendsen (fra venstre), Nils M. Apeland i First House og Bedre Kommunikasjon (toppen i midten), Mesh-gründer Anders Mjåset og direktør Katinka Greve Leiner for Ferd Sosiale Entreprenører er blant fagpersoner og jurymedlemmer som skal velge Norges største ledertalent.

Men han fortsatte å følge med på selskapet han har bygd opp, og satte liten pris på at Opera på et tidspunkt velger å kaste PC-browseren som han og kollegene hadde bygd fra scratch. Det var også vanskelig å se på at Opera kuttet det sosiale nettverket, da selskapet hadde et tett forhold til sine svært engasjerte brukere.

Les også: Disse skal finne årets Ledertalent – og du kan hjelpe dem!

Utvikler ny nettleser

– Det kom til et punkt hvor nye Opera ikke var det foretrukne browser-valget selv for meg. I stedet fortsatte jeg å bruke gamle versjoner av Opera. Jeg følte i tillegg et ansvar overfor brukerne – og til sist falt valget ned på å lage en ny browser, forteller von Tetzchner.

Les også

Stavanger-gründere satset alt på egenutviklet smarthus-løsning: Slik fikk de investorene med

Hans nye selskap Vivaldi ble startet opp delvis i det skjulte, med mange gamle Opera-kolleger med på laget. Det er ikke satt noen endelig lanseringsdato for Vivaldi-nettleseren, men intensjonen er å lage en nettleser som brukerne skal få bestemme hvordan de vil bruke. Von Tetzchner leder selskapet fra sitt nye hjemsted Boston i USA, men en god del av utviklerne har arbeidssted i Oslo.

– Tro på flat struktur

– Hva er en god leder for deg?

– Jeg er oppvokst på Island og i Norge, og har dermed fått med meg en stor tro på flat struktur, der man lar folk få utvikle seg og tenke selv. Jeg er også opptatt av å bygge et godt arbeidsmiljø, og prøver å følge opp de ansatte og få et personlig forhold til dem.

Les også

Slik skriver du jobbmail

Von Tetzchner peker på avdøde Apple-sjef Steve Jobs, som var kjent for å ha en tøff og til dels vanskelig lederstil.

– En slik lederstil passer ikke for meg. Det Jobs imidlertid også hadde, var en forståelse – og ikke minst et engasjement – for produktene, og det mener jeg er essensielt for en leder.

– Du sa i et tidligere intervju med E24 at du er mer opptatt av at en feil skal fikses enn å peke ut den som har gjort feilen. Hva legger du i dette?

– Innen innovasjon skal du ha muligheten til å prøve ting, og det må derfor også være lov å gjøre feil. Blir du redd for å gjøre feil, kan du ikke innovere, slår von Tetzchner fast.

Les også

Jobbekspertene: Slik blir du en bedre leder

Les også

Gründere: Slik fikk de investorene med

Les også

Slik finner hodejegerne de fremste ledertalentene

Her kan du lese mer om

 1. Ledelse
 2. Silicon Valley
 3. Ledertalentene

Flere artikler

 1. Opera-gründer Jon von Tetzchner kritisk til salg:
  – Det er ikke slik en vil la selskapet gå

 2. Opera-gründer: Taper fortsatt på nettleser – tjener på islandsk valuta

 3. Opera-gründeren: Norge kunne hatt en liten Google

 4. Annonsørinnhold

 5. SSB: Innovasjon Norges gründerprogammer gir ikke færre konkurser

 6. Hjelp disse med å finne årets ledertalent