Sydvaranger Gruve til skifteretten – 400 mister jobben
Sydvaranger Gruve går til skifteretten onsdag, og 400 ansatte mister jobben.
– Dette er en mørk dag for alle ansatte i Sydvaranger Gruve, alle underleverandører og for hele samfunnet. Det er faktisk en mørk dag for hele Finnmark, sier LO-sekretær i Finnmark, Bjørn Johansen til NTB.
Styret i A/S Syd-Varanger gjorde vedtaket onsdag morgen, og de ansatte ble informert kort tid etter, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, sier til NRK at så mange som 1400–1500 mennesker rammes direkte eller indirekte.
400 ansatte
Skjebnen til Sydvaranger Gruve har lenge vært uviss, og gruvearbeiderne har lenge fryktet for jobben sin.
I midten av oktober ble det kjent at kreditorene DNB og Innovasjon Norge hadde gitt nok en betalingsutsettelse for å holde det kriserammede selskapet i drift til desember.
Tirsdag ba det australske selskapet Northern Iron Limited, som har eid gruven siden 2007, om at handelen av selskapets aksje på børsen i Sydney skulle stanses midlertidig i påvente av nyheten om utfallet.
Lokalavisen Sør-Varanger Avis skriver at forsøket med å få inn nye eiere ikke har lyktes.
Selskapet opplyser selv på sine nettsider at de har omtrent 400 ansatte fra 15 nasjonaliteter.
Ledelsen opplyser på en pressekonferanse onsdag ettermiddag at Sydvaranger Gruve har rundt 100 millioner dollar i gjeld (rundt 870 millioner etter dagens kurs). Selskapets største kreditorer er DNB og Innovasjon Norge.
Aksjen pauset på Sydney-børsen
Det er det australske selskapet Northern Iron Limited som eier Sydvaranger-gruven. Selskapet ba tirsdag om at aksjen skulle midlertidig stanses på børsen i påvente av at finansieringssituasjonen skulle avklares denne uken.
Aksjen til Northern Iron har falt kraftig i år. I vinter var aksjen oppe i 0,04 australske dollar, men var tirsdag helt nede 0,01.
Sydvaranger ligger ved siden av Kirkenes og jernmalmen fraktes med tog til byen, før det fraktes med skip ut via Barentshavet. Northern Iron kjøpte gruven i 2007, og oppgraderte både gruven og prosesseringsanlegget på stedet. Det australske selskapet har tidligere sagt at de vurderte mulighetene for å utvide virksomheten og kapasiteten, men det blir det altså ikke noe av.
Rabattavtale
Selskapet avsluttet i høst en storkontrakt med sin største kunde, Europas nest største stålprodusent Tata Steel.
Tata hadde en rabattavtale som ga Sydvaranger vesentlig færre dollar per tonn jernmalm enn markedsprisen tilsa. Avtalen om fast vekslingskurs viste seg å være dårlig for gruveselskapet, med stigende dollarpris og fallene malmpris.
Prisen på jernmalm har gått kraftig ned i 2014 og 2015, noe som ble trukket frem som hovedårsak når gruvens milliardunderskudd ble presentert i vår.
Aksjen, som er notert som ASX på børsen, har foreløpig i år falt fra en topp på 0,04 australske dollar til 0,01.
Nedlagt, så åpnet opp igjen
Sydvaranger Gruve ble etablert i 1906, men avviklet driften i 1996.
I 2009 ble gruven gjenåpnet på grunn av stigende malmpriser.
Sydvaranger Gruve fikk altså et underskudd etter skatt på rundt 1,14 milliarder kroner i fjor, etter at prisen på jernmalm ble halvert i løpet av året.
I juni ble det meddelt at gruveselskapet i Finnmark fikk forlenget betalingsutsettelsen på renter og avdrag fram til 1. oktober, og at drift utover sommeren og høsten var sikret.
Northern Iron har tidligere sagt at de vurderte mulighetene til å utvide virksomheten og kapasiteten.
Nå er det altså stopp.
Sydvaranger Gruve ligger ved Kirkenes og jernmalmen fraktes med tog til byen, før det fraktes med skip ut via Barentshavet.
NAV vil bistå
Onsdag ettermiddag sendte NAV Finnmark ut en pressemelding der de sier at de har en plan for hvordan de skal takle nedbemanningen som nå blir gjort i Sydvaranger Gruve. Ifølge pressemeldingen har NAV-kontoret vært forberedt på en slik situasjon.
– Medarbeidere ved NAV Sør-Varanger vil følge opp de som er berørt av konkursen, og vi er klare til å samle ressurser fra hele fylket for å bistå det lokale NAV-kontoret, sier direktør i NAV Finnmark, Nina Haugen, i meldingen.
Haugen anslår at ledigheten vil øke på tvers av fylket som følge av at gruven stenges.
Hun mener derimot at NAV er forberedt og vil samarbeide med næringslivet Finnmark.
– Når driften ved Sydvaranger stopper opp anslår vi at ledigheten vil øke kraftig lokalt, men også i fylket. Vi vet av erfaring at når store industribedrifter legges ned, vil ringvirkningene være betydelige.
Ikke ulikt Northland Resources
Sydvaranger er ikke den eneste gruveaktøren som har gått konkurs her i Skandinavia takket være fallet i jernmalmprisene.
I desember i fjor skrev E24 at gruveselskapet Northland Resources valgte å slå seg selv konkurs. Selskapet slet med høye kostnader etter gruveutbyggingen i Nord-Sverige, men det var til slutt det kraftige fallet i jernmalmprisene som satte spikeren i kisten for selskapets fremtid.
Sydvaranger lider dermed en ganske lik skjebne som Northland gjorde på slutten.
De siste fem årene før selskapet gikk konkurs hadde verdien i Northland-aksjen falt med 99,91 prosent. I oktober 2014 meldte selskapet at de stanset driften på ubestemt tid på grunn av en ekstremt anstrengt likviditetssituasjon.