Petter Stordalens ti ledertips

– Den største feilen ledere gjør, er å tro at de er uerstattelige, sier hotelleieren.

LIKER EN GOD FEST: Her holder Petter Stordalen tale under 25-års markeringen til Nordic Choice Hotels i Stockholm.

Magnus Sandberg
  • Tobias Fredø
Publisert: Publisert:

Hotellkongen og investoren Petter Stordalen har over 30-års ledererfaring.

Han begynte sin karriere i det små, som jordbærselger på et torg i Porsgrunn, før han ble Norges yngste senterleder i en alder av 24 år, og senere administrerende direktør i Steen & Strøm.

I dag eier han Choice Hotels, et av Nordens største hotellkonsern, med 184 hoteller og rundt 13.000 ansatte i Skandinavia og Baltikum.

– Jeg kunne ikke noe om hotell da jeg startet, men jeg hadde med meg flinke folk, sier Stordalen, og referer blant annet til administrerende direktør Torgeir Silseth i Nordic Choice, som han kaller «Nordens beste hotellmann».

Vi ønsker ditt talent-tips!

Sammen med rekrutteringsselskapet Boyden skal E24 igjen kåre Norges beste ledertalent!

For åttende året på rad leter vi etter dyktige ledere under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?

Kanskje er det DU som tipser oss om årets vinner? Klikk her for å melde inn din kandidat

Ti ledertips

I løpet av sin fartstid innen norsk næringsliv har Stordalen møtt både opp- og nedturer, og nå deler han sine beste ledertips med E24:

1. Ansett folk som er bedre enn deg

– Min største styrke er at jeg kjenner mine svakheter. Derfor ansetter jeg folk som er bedre enn meg, slik at vi kan sikre utvikling og vekst på bedriftens egne vilkår – ikke på mine, sier Stordalen.

2. Gjør deg selv overflødig

– Den største feilen ledere gjør, er å tro at de er uerstattelige. Det er det ingen som er. Det er kanskje smertefullt å innse, men det er først når bedriften kan levere uten at du selv er involvert i enhver beslutning, at du vet at du har gjort en god jobb som leder.

3. Skap rom for å gjøre feil

– Verdien av dine medarbeideres engasjement, ideer og tanker vil alltid veie tyngre enn summen av alle feil. Derfor er det viktig å skape rom for å gjøre feil, sier han.

Les også

Hun ble toppsjef som 30-åring: - Jeg tok referanser på sjefene mine

4. (Men) lær av feilene dine

– Man skal ikke gjøre samme feil om og om igjen. Enkelte prosjekter går rett og slett ikke. Da må man innse at man har tapt og rette blikket fremover, med nye, gode erfaringer i sekken.

5. Ris på tomannshånd

– Dersom jeg er uenig i en avgjørelse eller har en utfordring med en medarbeider, velger jeg alltid å ta opp dette på tomannshånd. Da får man diskutert hva som ikke funket, men unngår at medarbeideren føler seg unødvendig uthengt, sier Stordalen.

6. Ros i plenum

– I motsatt fall, dersom noen har gjort en god jobb, sørger jeg alltid for å ta dette opp foran flere. Dette bidrar til at medarbeidere føler at innsatsen deres bli verdsatt, og det skaper trygghet og mestringsfølelse i bedriften.

7. Karakter er viktigere enn karakterer

– La det først være sagt: erfaring, utdanning og gode karakterer er viktig. Men de er ikke alt. Når du skal forfremme eller ansette folk, er det viktig å høre på magefølelsen din, ikke bare kikke på en CV. Ikke la folks fortid komme i veien for din bedrifts fremtid, sier Stordalen.

8. Business as usual is not an option

– De smarteste menneskene vil jobbe for bedrifter med gode verdier. Det blir stadig viktigere for fremtidens ledere å skape vekst på en måte som bidrar til langsiktig lønnsomhet, som ivaretar miljøet, menneskene og samfunnet rundt.

Les hvilke tips DNB-sjef Rune Bjerke ga i 2014.

Les også

DNB-direktør: - Skaff deg ledererfaring i ung alder

9. Invester i mennesker

– Kultur er ikke noe som kan vedtas i et strategidokument på hovedkontoret, og så er saken biff. Som leder må man sørge for at alle har det bra. Det krever innsats og tålmodighet, men fornøyde medarbeidere som jobber mot samme mål er verdens beste investering.

10. Feir alle suksesser!

– Jeg tror ikke på å forbigå suksesser i stillhet! I Nordic Choice elsker vi fester, og feirer alt som er bra. Hvis dine medarbeidere lykkes, så betyr jo det også at du som leder har lykkes. Uansett størrelse på suksessen, det er bare å ta frem partyhatten!

Les også

Prisjakt.no-sjef: – Ingenting er konstant med dagens markedsføring

Les også

Monsterbedriften gir en jobbsjanse til dem som havner utenfor

Les også

Hydro-topp om å være operativ leder: – Får du en telefon på kvelden, kan du skvette litt til

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Petter Stordalen
  2. Hotell
  3. Arbeidsliv
  4. Ledertalentene

Flere artikler

  1. – Jeg må være riv, ruskende gal

  2. Nå er jakten på Norges beste ledertalenter i gang

  3. Ledertalent-juryleder: – Viktigere enn noensinne å anerkjenne talentene sine

  4. - De fleste som blir ledere på et høyt nivå har «grit»

  5. Ledertalentene-fagekspert: – Fungerer ikke å skremme selgere til bedre resultat i Norge