Ledertalentene 2017: DNB dyrker frem ledere i «talentfabrikk»

Visste du at DNB har sin egen talentfabrikk? Leder Nina Kjos Engberg forteller om konsernets utvikling av ledertalenter, og hva som må til for å stige i gradene.

PÅ TOPP: Nina Kjos Engberg vet hva som skal til for å bli en leder. I DNB Consulting jobbes det strategisk med å utvikle nye ledertalenter. Her på taket av konsernets hovedkontor i Bjørvika.
Publisert: Publisert:

DNB Consulting har avlet frem ledertalenter i en årrekke.

Konsulenthuset går under navnet Talentfabrikken, og har helt siden oppstarten i 2000 utviklet solide springbrett til lederstillinger både i og utenfor DNB-konsernet.

Talenter blir dyrket gjennom en karrieremodell hvor de ansatte blir vurdert for opprykk etter å ha vært på stillingsnivået i ett til to år.

– Er du god nok rykker du raskt oppover, og får stadig mer ansvar, forteller lederen for talentfabrikken, Nina Kjos Engberg.

Selv mener hun en leder har kvaliteter som i stor grad handler om å forstå at det finnes mennesker med større faglig kunnskap enn deg selv.

– Det at vi kalles en talentfabrikk handler mye om at de som begynner hos oss jobber bredt i konsernet, men at de også får med seg en verktøykasse i måten å angripe problemstillinger på, som er nyttig i mange jobber, sier Engberg til E24.

Kjenner DU et ledertalent? Vi kårer Norges største ledertalent, for niende året på rad.
Tips oss i redaksjonen her.

Blir sett av toppledere

Ved årsskiftet 1999 til 2000 ble det satt av én milliard kroner til digital utvikling i DNB.

Konsernet så raskt at «e-milliarden» ga utspring i svært mange prosjekter som skulle i gang på det digitale. Dermed oppsto DNB Consulting som en del av satsingen.

– Noen skulle ratte dette videre, forteller Engberg, mens hun løfter opp hendene som et ratt.

Hovedutviklingen var klar; det skulle skapes et profesjonelt prosjektmiljø, som skulle fungere på tvers av hele bedriften.

Les også

Ledertalent-juryleder: – Viktigere enn noensinne å anerkjenne talentene sine

DNB Consulting jobber i dag med utvikling av nye prosjekter innen ulike satsingsområder, samt utvikling av forretningsmodeller og organisatoriske endringer. I tillegg dyrker de frem ledertalenter fra konsulentene i avdelingen.

Konsulentene jobber internt, og blir derfor evaluert av nettopp toppledere i DNB-konsernet.

– De får vist seg frem for mange ledere, og virkelig vist hva de er gode for. Det er her vi mener Talenfabrikk-begrepet ligger, sier Engberg.

Trenger ikke å være bedre enn de du skal lede

Engberg er selv en leder som jobber med å utvikle ledere. For henne handler lederskap om empati og klare mål.

– Man skal bry seg om de man er leder for, samtidig som man har en klar tanke om hvor man vil dra organisasjonen.

Samtidig handler lederskapet om å være en god relasjonsbygger.

– Du må spille godt sammen med de rundt deg, samtidig som du er modig nok til å stå for det du mener er riktig. Du skal ikke bare snu kappen etter vinden, men ha den sandsekken i magen på hva som er viktig for deg, sier Engberg.

Det har hun selv fått erfare, da hun fikk sin første lederutfordring i Consulting, og den første erfaringen med personalansvar.

Les også

Ledertalentene 2017: IT-nestor mener norske bedrifter er teknologisinker

– På en måte kan det være skummelt, men samtidig er min erfaring at jeg ikke trenger å være bedre på det faglige enn den personen jeg skal lede.

Nå tar hun seg selv ofte i at det er viktig å leve det man lærer.

– Det kan være krevende i en hektisk hverdag, men man stiller jo krav til lederne om at de skal være gode til å kommunisere med medarbeiderne. Derfor er det viktig å forstå hvor viktig del av lederrollen dette er.

En vei videre

DNB Consulting tar oppdrag internt i DNB, men på lik linje med eksterne konsulentselskaper, som de også konkurrerer med.

Engberg peker på at oppdragsgiverne ofte kommer til DNB først.

– Der har vi en fordel fordi vi kjenner og forstår konsernet godt. Og det er selvfølgelig et kostnadsbesparende moment, fordi prisen på våre tjenester er noe lavere enn for eksterne konsulentselskaper. I tillegg har det en stor verdi at kompetansen vi opparbeider oss gjennom prosjektene forblir i selskapet.

Les også

Ledertalentene: – Lederjobben gjør meg til en bedre mor

Men en jobb i DNB Consulting har for flere oppdragsgivere blitt et anerkjent varemerke, mener Engberg.

Hun peker på at flere ledertalenter har forsvunnet ut av Consulting etter å ha blitt lagt merke til, enten det er til andre grener i DNB eller i andre storbedrifter.

Historisk sett har Talentfabrikken i Consulting hatt en 15 prosent turnover rate.

Les også

Hjelp disse topplederne, kom med tips!

Les også

– Ledertalenter må forstå fremtidens business

Les også

– Lederjobben gjør meg til en bedre mor

Les også

Kolonial-gründerens beste ledertips

Publisert: