Få ny jobb via nettverk

To av tre jobber lyses ikke ut. Her er nettstedet som gjør at du kan bygge ditt eget nettverk for å få tak i jobbene som ikke står i avisen.

Har du et stort nettverk, er det lettere å få tak i drømmejobben. Linkedin kan hjelpe deg på vei. Arkivfoto.

  • Carsten Henrik Pihl
Publisert:

Det er over 60.000 ledige jobber i Norge i dag. Men bare en av tre jobber lyses ut, ifølge en undersøkelse fra Aetat. Bedriftene bruker i stedet interne opprykk, egne nettverk, bekjente eller rekrutteringsbyråer.

Kom på innsiden

Du kan bygge ditt eget nettverk og komme på innsiden av disse prosessene. Internett-nettverket Linkedin hjelper deg med å gjøre dette raskt, pent og effektivt. Linkedin er et nettsted med over 6 millioner brukere fra over 130 land.
Nettverket fungerer slik at du knytter til deg dine kolleger, venner og bekjente, og de har sine kontakter som igjen har sine kontakter. Med ca 40 egne kontakter betyr det at nettverket ditt fort består av over 50.000 mennesker!

Du legger inn CV-en din

Nettverket fungerer slik at du registrerer deg og lager din egen profil. Profilen er omtrent som en CV. Du oppgir hvor du jobber nå, har jobbet før, utdannelse mm. I tillegg kan du legge inn stikkord om deg selv. Du kan også legge inn informasjon om hva du er interessert i; jobbtilbud, jobbsamarbeid, å komme i kontakt med gamle studiekamerater ol. Teksten er på engelsk, men det er ikke vanskeligere enn at de fleste klarer det.
Det neste skrittet er at du inviterer dine venner, kolleger, studiekamerater og andre du ønsker, til å være med i ditt nettverk. Disse inviterer igjen sine venner og kontakter.

Ikke for lite personvern

Personvern er alltid et spørsmål for slike nettverk. Linkedin er bra fordi du ikke legger ut fødselsdato og familieforhold. På den annen side legger du en del informasjon om arbeidsgiver, utdannelse og lignende. Dette vil være synlig for de som er i ditt nettverk (venner og venners venner).
For de som ikke er i nettverket ditt, kan du velge hvor mye som skal være synlig. Slik sett er nettverket forholdsvis greit personvernmessig.

Hva kan du få ut av dette?

NY JOBB:

Mange legger ut jobbannonser på Linkedin. Du får på din innloggingsside daglig beskjed om nye jobber, samtidig som du kan søke gjennom annonsene på en egen søkeside. Finner du en interessant jobb som noen i ditt nettverk (venner eller venners venner) har lagt ut, kan du bruke nettverket til å få en introduksjon til den som har lagt ut jobben. Eller du kan ta kontakt direkte.

NYE ANSATTE:

Søker du etter arbeidskraft kan du altså legge ut en annonse på Linkedin. Det koster litt, men mye mindre enn avisannonser. Med et passe stort nettverk treffer du dessuten bedre. De som nå kontakter deg angående jobben ser du umiddelbart CV-en til. Du kan også se hvem de har i sitt nettverk, og kontakte referanser. Er de i ditt nettverk kan du altså kontakte en du kjenner eller har kjent litt for å forhøre deg mer om denne personen.

JOBB-KONTAKTER:

Trenger du en oversetter eller en advokat eller en som er god til å lage brosjyrer? Søk på Linkedin og se om det er noen i ditt nettverk som passer til det du trenger. Sjekk referanser og anbefalinger som er lagt inn om denne. Linkedin hjelper deg altså til å kvalitetssikre kontaktene.

KONTAKT MED GAMLE STUDIEKAMERATER:

Hvor ble det egentlig av John fra studiedagene? Han skulle jeg gjerne ha snakket med. Vel, på Linkedin kan du søke på utdannelsessted og få opp de som har registrert seg på Linkedin. Dermed kan du igjen knytte kontakten - hvis John ønsker.

TIPS: Slik bygger du nettverket fort!

Nettverk kommer ikke av seg selv. Du må jobbe aktivt for å få et godt nettverk. Her er noen tips til hvordan du kan bygge nettverket fort.

1) Last inn kontaktlisten fra epost-programmet ditt.

I Linkedin kan du importere kontaktlisten fra Outlook, Notes eller andre epostprogrammer. Linkedin vil så scanne igjennom epostadressene dine og se om det er folk i kontaktlisten din som allerede er registrert på Linkedin. Dermed kan du invitere disse som kontakter og bygge nettverket fort.

2) Legg inn verktøylinje i Outlook:

Linkedin har laget en egen verktøylinje for Outlook. Ved å laste ned og legge inn denne, kobler du sammen Linkedin og Outlook. Nå får du for eksempel se om dem som sender epost til deg er registrert på Linkedin. Hvis de er det, og du vil ha de som kontakter er det kjapt å invitere dem.

3) Sjekk venners kontakter:

Gå gjennom kontaktlistene til vennene dine. Der er sikkert noen du kjenner der. Invitér de til å bli dine kontakter også.

4) Legg inn utdannelsessted:

Har du studert på BI, Universitetet eller andre steder? Legg inn hvor og når, og Linkedin vil fortelle deg om andre som studerte samtidig har registrert seg. Sjekk om det er noen gamle kontakter her.

5) Søk etter venner og kjente:

I Linkedins søkefelt kan du søke etter personer. Hvis de er registrert, kommer de opp, og du kan invitere dem som din kontakt.

6)Driv aktiv verving:

Send epost til venner og kjente som du vil ha som kontakter.

Publisert:

Flere artikler

  1. 11 tips som forbedrer Linkedin

  2. - Kan jeg bruke Facebook-kontakter i markedsføring?

  3. Superstudentene avslørersine beste tips

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik gjør du deg attraktiv på LinkedIn

  6. Fikk drømmejobben etter Linkedin-melding