Gikk av som sjef - gikk opp i lønn

Da Lise Forfang (63) gikk av som avdelingsdirektør for å bli spesialrådgiver hos Anne Grete Strøm-Erichsen, fikk hun et lønnshopp på 165.000 kroner.

HAR SPESIALRÅDGIVERE: Hos Anne Grete Strøm-Erichsen jobber det åtte spesialrådgivere. Tre av dem har millionlønninger.

Jørgen Braastad
  • Gunn Kari Hegvik
  • Lars M. Glomnes
Publisert: Publisert:

- Departementet har en personalpolitikk som åpner for å veksle mellom fagstillinger og administrative lederstillinger, skriver ekspedisjonssjef Kari Sønderland i departementets Helserettsavdeling i en e-post til VG.

VG skrev i går om hvordan 14 av 17 departementer har ansatt nesten 70 spesialrådgivere. Hele 24 av dem har mer enn én million kroner i årslønn, og 15 tjener mer enn en statsråd.

Tre over én mill.

I Helsedepartementet har Anne Grete Strøm-Erichsen åtte spesialrådgivere. Tre av dem tjener mer enn én million kroner i året.

Lise Forfang ble avdelingsdirektør i departementet i 2005. I 2010 ble hun ansatt som spesialrådgiver.

Selv om hun ikke lenger hadde personalansvar, fikk hun klatre åtte lønnstrinn. Årslønnen vokste fra 655.400 kroner i året til 821.100 kroner.

Eventuell overtidsbetaling kommer i tillegg.

Stillingen ble ikke utlyst

Den godt betalte jobben fikk hun uten at andre hadde hatt mulighet til å søke på stillingen, bekrefter departementet.

– Stillingen ble ikke utlyst. Departementet hadde stort behov for en gjennomgang av den rettslige regulering av foretaksmodellen. Forfang innehar en unik kompetanse innen foretakslovgivning, opplyser Sønderland.

Skulle tidligere avdelingsdirektør Forfang ville gå tilbake til en lederstilling, kan det fort komme et nytt lønnshopp.

- Det lønner seg

Departementet må innrømme at de ikke kan vise til eksempler der noen har gått ned i lønn ved et skifte fra lederjobber til spesialrådgiverjobber – eller omvendt.

– Vi har erfaring med ulike vekslinger der det noen ganger følger med høyere lønn – andre ganger ikke. Vi har ikke eksempler på at ansatte blir satt ned i lønn, skriver Sønderland.

Hun skriver i e-posten at justeringene i departementets forslag til ny helselov har kommet takket være Forfangs innsats i den nye jobben.

100.000 i lønnsøkning

Arne Oftedal i Landbruksdepartementet fikk en lønnsøkning på omtrent 100.000 kroner da han gikk fra seniorrådgiver til spesialrådgiver i 2010.

Årslønnen hoppet fra 597.951 kroner i 2010, da han bare jobbet som spesialrådgiver fra september, til 704.073 kroner i 2011.

Lise Forfang selv ville ikke kommentere saken.

Les også


Sparkede og avgåtte stabssjefer beholder superlønn- Prestasjonsbasert lønn del av systemetKraftig lønnsøkning for ledere i statseide selskaperLønn er ikke det viktigste for «å gjøre karriere»

Publisert:

Flere artikler

  1. Sparkede og avgåtte stabssjefer beholder superlønn

  2. Sanner stoppetpolitimesterens lønnsøkning

  3. VG: – Faremo presset ut toppsjefer i departementet

  4. Toppsjefer økte lønna med flere hundre tusen kroner – fylkesrådet innrømmer at de mangler lønnspolitikk

  5. Dette tjener børstoppene