Sykepleiere: - Trist å lese at det vi gjør, går ut over pasientene

Sykepleierne «på gulvet» er provosert over helseministerens krav om mer fleksible ansatte.

PAKKELØSNING: Overtid «inngikk i pakken» da Vibeke Tobiassen Faane (t.v.) og Bente Karstensen ble sykepleiere. Men nå mener de grensen er nådd.
Publisert: Publisert:

- Det er trist å lese i media at det vi gjør går ut over pasientene, sier Vibeke Tobiassen Faane, kreftsykepleier og avdelingstillitsvalgt på Ahus.

- Vi brenner for pasientene, det er derfor vi ble sykepleiere, sier kollega Bente Karstensen, som jobber med smertelindring.

Sikkerhet

De to understreker overfor VG at det er pasientsikkerheten de tenker på - først og fremst - når de er så sterkt imot å gå oftere helgevakt enn hver tredje uke.

- Belastningen er stor, både i midt i uken og i helgene. Uansett vil det bli hull i bemanningen som må dekkes opp. Hvis ikke vil det gå ut over pasientene, bare på et annet tidspunkt, mener Faane.

Hun minner om konklusjonen fylkeslegen i Oslo og Akershus kom med da han vurderte forholdene ved Ahus i fjor: Han sa at ansatte på Ahus har strukket seg langt ut over det man kan forvente for å ivareta pasientsikkerheten.

Nå mener de to Ahus-sykepleierne at det ikke er mulig å strekke seg lenger.

LES OGSÅ: Støre ut mot sykepleierforbundet

Bevisst valg

Begge understreker at det å bli sykepleier var et bevisst valg for å jobbe med og ta vare på syke mennesker, der ubekvem overtid «inngikk i pakken».

- Vi visste at vi noen ganger må jobbe på julekvelden. Vi visste at vi ikke kan ta en hel uke på fjellet sammen med familien i påsken. Vi ble sykepleiere likevel, sier Bente Karstensen.

De to sykepleierne mener likevel det går en grense, som nå er nådd.

- En omlegging slik ledelsen har foreslått, vil føre til at vi får én fridag før helgevakten og én etter. Men vi mister den sammenhengende friperioden på flere dager som vi tidligere har hatt til «å ta oss inn igjen». De ønsker også at vi skal gå lange vakter på 12,5 timer, understreker kollega Faane.

LES OGSÅ: Sykepleierne nedringt med spørsmål om ekstravakter

- Dårligere

Nettopp disse to forholdene mener hun vil føre til dårligere, ikke bedre, pasientsikkerhet.

- Vi jobber med alvorlig syke mennesker. En fantastisk jobb, men vi trenger pustehull for virkelig å kunne ta vare på pasientene, sier hun.

- Vil det ikke skape større forutsigbarhet om de ekstra helgevaktene innarbeides i vaktplanen, slik blant andre helseministeren peker på?

- Da blir det igjen et spørsmål hvor disse sykepleierne skal hentes fra. Å lage nye hull er ingen løsning. Løsningen er flere fast ansatte, mener de to sykepleierne på Ahus.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no