Ahus ikke bekymret for svenskeflukt

- Arrogant å tro at svensker synes det er så stort å jobbe i Norge, at de ønsker å jobbe her om de kan få lignende betingelser hjemme, sier pressesjefen i Adecco.

ETTERTRAKTEDE: Svenske sykepleiere er ettertraktede både her og i hjemlandet. Illustrasjonsfoto fra St. Olavs Hospital i Trondheim.
Publisert: Publisert:

- Svenske sykepleiere er dyktige og fortjener norske betingelser. Ved Ahus er de trygge på at de får dette, det er ikke sikkert Sverige kan levere det samme på kort sikt, sier kommunikasjonsdirektør Bjarte Reve ved Ahus.

Som E24 skrev fredag formiddag, mangler Sverige tusenvis av sykepleiere. Nå vil de ha sykepleierne som jobber i det norske helsevesenet hjem.

Les også

Ber svenskene reise hjem fra Norge

Det svenske vikarbyrået Zest Care lokker med norske lønnsbetingelser. I dagens VG har de satt inn en annonse med klar beskjed til sykepleierne: «Kom hem igen! Du får behålla din norska lön».

Ahus er blant dem som nyter godt av et betydelig antall svenske sykepleiere. Men de skjelver ikke i buksene av vikarbyråets lovnad.

- Ikke stor utfordring

- Nei, vi tror vi er konkurransedyktig som arbeidsgiver. Det er ikke noen stor utfordring for oss dette, sier Reve.

IKKE BEKYMRET: Kommunikasjonsdirektør Bjarte Reve ved Ahus er ikke bekymret for massflukt av svenske sykepleiere.

Ahus har ikke oversikt over hvor mange svenske sykepleiere som arbeider ved deres sykehus. Pleierne sorteres ikke på nasjonalitet.

- Det vi vet er at de gjør en veldig god jobb ved Ahus, sier han, og understreker at en del av dem jobber når de har friperioder i Sverige.

- Men vi er ikke redd for konkurranse. De vil konkurrere om god arbeidskraft, og da må vi bare skjerpe oss, sier han.

E24 har også vært i kontakt med Oslo Universitetssykehus, som ikke ønsker å kommentere saken.

St. Olavs Hospital i Trondheim hadde heller ikke anledning til å kommentere saken.

Vil ha forandring

Svenske aviser har skrevet mye om nyutdannede som reiser til Oslo for å jobbe.

En sykepleier Göteborgs-Posten har snakket med, fortalte i august i fjor om sin motivasjon for å reise til den norske hovedstaden:

- Vi gjør dette for at det skal bli forandring. Etter min lønnsforhandling i Göteborg sa jeg de bare kunne ringe dersom de ville gi meg 24.000 kroner i måneden. Jeg har fortsatt ikke hørt noe, uttalte Josefin Moberg til avisen.

Nyutdannede svenske sykepleiere krever nå selv høyere lønn.

Som E24 skrev i juli i fjor, har de fremsatt et lønnskrav på 25.000 svenske kroner i måneden, et steg opp fra dagens 22.000 kroner.

- Arrogant

- VIKTIG MOTIVASJON: Pressesjef Anne-Stine Talseth hos Adecco påpeker at lønnsnivå er en svært viktig motivasjonsfaktor for mange svenske sykepleiere i Norge.

Pressesjef Anne-Stine Talseth i Adecco tror mange svenske sykepleiere kan komme til å reise hjem dersom de blir tilbudt norske lønninger hjemme.

- Det er litt avhengig av hva slags type oppdrag de får hjemme, og om det er på en avsidesliggende plass, eller mer sentralt for eksempel. Men det vil vel være litt arrogant å tro at svensker synes det er så stort å jobbe i Norge, at de ønsker å jobbe her om de kan få lignende betingelser hjemme.

Nær samtlige av de sykepleierne som er ansatt i Norge gjennom vikarbyrået er svenske. Hun forklarer motivasjonen for de sykepleierne som jobber her via dem.

- For veldig mange er det todelt. Det ene er at lønnsnivået er høyere her. Det andre er mulighetene de får. De har i stor grad kunnet velge og vrake i oppdrag, sier hun.

- Vanskelig for å tro

Ambio Helse spesialiserer seg på bemanning til de norske sykehusene. Rundt 90 prosent av dem som jobber gjennom vikarbyrået er svenske.

Avdelingsleder for bemanning Christian Brovold i Ambio Helse ser garantien i annonsen, men sier han ikke forstår hvordan Zest Care skal kunne holde løftet sitt.

- Jeg har litt vanskelig for å tro at de kan beholde samme vilkår når de reiser hjem. Vi snakker daglig med sykepleiere, og hører hva de tjener i Sverige i forhold til hva de tjener hos oss. Jeg er ikke umiddelbart kjempebekymret, sier han.

- Vikarbyrådirektivet førte jo til at de fikk enda høyere lønn. Nå er de sikret norsk tarifflønn, påpeker han.

En norsk sykepleier uten tidligere erfaring har en tariffestet minstelønn på 356.000 kroner.

- Dersom de hadde klart å holde det, er det sikkert noen som lar være å reise ut. Men det er fortsatt mange som vil reise hit. Mange svensker reiser også for opplevelsens skyld.

- Spesialistmangel i Norge

Situasjonen er ifølge Vardforbundet, som er det svenske sykepleierforbundet, spesielt prekær når det gjelder spesialistsykepleiere.

- Spesialistsykepleiere er det mangel på her også, særlig intensiv- og operasjonssykepleiere. Dette er svært ettertraktet yrkesgrupper, sier Talseth i Adecco.

Hun påpeker at det er en velkjent strategi å tilby gode lønninger for å rekruttere ettertraktet personell.

- Vi ser flere bransjer der det er knapphet på kvalifisert personell. Det er ikke overraskende at dette også gjelder sykepleiere, for de er så viktige for at helsevesenet skal kunne fungere, sier hun.

- Du kan ha en kirurg, operasjonssal og pasient klar,men dersom du ikke har en operasjonssykepleier, får du ikke gjennomført noen operasjon, sier Talseth.

Les også:

Sykepleiere i Sverige lokkes med ekstralønnBer svenskene reise hjem fra NorgeKronekursen bremser harryhandelen

Publisert:
Gå til e24.no