Økonom anbefaler Siv Jensen å bruke mer oljepenger

Sjeføkonom Shakeb Syed tror regjeringen kommer til å varsle mer oljepengebruk - og han mener det er lurt.

FÅR ØKONOM-RÅD: Finansminister Siv Jensen legger frem revidert nasjonalbudsjett tirsdag formiddag.
Publisert: Publisert:

Tirsdagens fremleggelse av revidert nasjonalbudsjett kan bli en langt viktigere økonomisk begivenhet enn hva det har vært de siste årene.

Det mener sjeføkonom Shakeb Syed i SpareBank 1 Markets. Han tror nemlig finansminister Siv Jensen kommer til å grave enda litt dypere i oljepengekassen enn det som tidligere er varslet.

– Jeg tror at regjeringen kommer til å tillate seg å bruke noe mere oljepenger, sier han til E24.

– Hvor klokt er det?

– Det er min klare mening at de brukte for mye oljepenger før oljenedturen. Men det bør ikke hindre at de driver motkonjunkturpolitikk. Det at man gjorde feil i går, må ikke føre til at man gjør en ny feil i dag, sier Syed.

Enorme summer

Da regjeringen la frem forslaget til årets statsbudsjett i fjor høst regnet de med at det oljekorrigerte underskuddet, som viser den faktiske oljepengebruken, ville havne på 174,2 milliarder kroner i år.

Det er 134 ganger så stor oljepengebruk sammenlignet med det daværende finansminister Kristin Halvorsen klarte seg med i 2007 da oljepengebruken endte på 1,3 milliarder kroner.

Les også

Norsk Industris Stein Lier-Hansen spår 200.000 arbeidsledige i Norge

– Må være midlertidig

MENER JENSEN KAN BRUKE MER: Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

Men Syed mener regjeringen må være nøye med hva de bruker pengene på.

– Det er prinsipielt riktig å komme med motkonjunkturtiltak nå, hvis det ikke bremser den nødvendige omstillingen i oljeindustrien. Men pengebruken må være midlertidig, sier han.

– Hva kan de bruke mer penger på?

– Det som har vært nedprioritert til nå, er infrastruktur. Du kan bedre de veiene og forbindelsene som trenger å bli forbedret og også få nye forbindelser, sier han.

Han mener investeringer i infrastruktur også vil være med på å dempe presset i boligmarkedet som han mener i stor grad er drevet av tilflyttingen til de store byene.

– Om de bruker mer penger og hva de bruker de til får vi vite i morgen. Men om det blir midlertidig vet vi først om noen år.

Les også

– Kommunene får en ekstra milliard i revidert

Får valutahjelp

Syed peker på at regjeringen har rom for å bruke mere oljepenger fordi regjeringen la opp til å bruke 3 prosent av Oljefondet, noe som er lavere enn handlingsregelens norm om inntil 4 prosent.

Les også

Jensen varsler skattekutt i budsjett for omstilling

Rommet for bruk av oljepenger blir også større som følge av at vinterens svekkelse i kronekursen øker verdien av Oljefondet målt i norske kroner, noe som gjør at regjeringen kan øke antall oljekroner som forbrukes uten at prosenten påvirkes.

INGEN ENDRING: Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror ikke på store sprell når regjeringen legger frem revidert nasjonalbudsjett.

Andre økonomer E24 har snakket med venter, i motsetning til Syed, ikke de helt store økonomiske nyhetene i revidert nasjonalbudsjett som offentliggjøres tirsdag.

– Vi venter ikke at det kommer noen særskilt pakke, men det kan være noen mindre justeringer. Her er det først og fremst pengepolitikken som er førsteforsvaret, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Han regner altså med at Siv Jensen finner inndekning andre steder i budsjettet for eventuelle ekstraoverføringer til kommunene og for poseavgiften departementet hennes ikke klarte å innføre i mars.

Les også

Slik svarer Siv Jensen på Olsens oljeoppfordring

– Norges Bank gjør jobben

Heller ikke sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror det kommer ekstraordinære tiltak.

– Det går svakere med norsk økonomi enn det regjeringen la til grunn i fjor høst, men budskapet har så langt vært at det er Norges Bank som gjør jobben gjennom pengepolitikken, sier han.

Han viser også til at det samlede omfanget av oljepengebruken blir voldsom stor om regjeringen nå bruker enda mer enn de 174,2 milliardene som ble beregnet i fjor høst.

Publisert:
Gå til e24.no