Stadig flere unge jobber titimers arbeidsdager

En endring i arbeidsmiljøloven gjør arbeidsdagene lengre for ungdom i sommerjobb. 

TØFFRE ARBEIDSMARKET: Det er flere ungdommer i sommerjobb som må regner titimersdager, konkluderer LOs sommerpatrulje.
  • NTB
Publisert:

LOs sommerpatrulje reiser rundt og besøker arbeidsplasser og sjekker arbeidsforholdene til ungdom i sommerjobb. Torsdag avsluttet de vandringen etter å ha besøkt 6.000 arbeidsplasser, og kunne fortelle at endringene regjeringen har gjort i lovverket, gjør det tøffere å være ungdom i arbeidslivet i dag.

Ungdomsrådsgiver i LO sier til Klassekampen at arbeidsmarkedet for ungdom er veldig presset i dag, og at det er det mange useriøse arbeidsgivere som utnytter.

– Det er over 70.000 ungdommer som er uten utdanning eller står utenfor arbeidsmarkedet i dag. Det er arbeidsgivers marked, sier Spjelkavik til avisen.

I 2017 har LOs sommerpatrulje registrert brudd på arbeidstidsreglene ved 11.9 prosent av bedriftene. 5.1 prosent var brudd på overtidsreglene. Den generelle regelen i loven er at alminnelig arbeidstid ikke må overstige ni timer per døgn. Titimersdager forutsetter skriftlig avtale.

Sommerpatruljen blir kontakten av mange som søker råd om lange dager for lite lønn. Men Spjelkavik kan fortelle at det dessverre ikke er så mye de kan gjøre.

– Ofte er svaret vårt at slik er loven. Det er ikke gøy, men du kan ha ganske kjipe arbeidsforhold innenfor lovens rammer, sier Spjelkavik.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Fire av ti arbeidsgivere ansetter sommervikarer under ulovlige forhold

  2. Stadig færre unge har sommerjobb

  3. Bendik (15) laget sin egen sommerjobb

  4. Resultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven

  5. Betalt innhold

    Sjekkliste for sommerjobben: Dette har du rett på