Ny rapport: Slik får storbankene ansatte til å jobbe døgnet rundt

Gratis måltider, frie arbeidstider og barnepass er blant grepene som sikrer fullstendig jobbfokus i amerikanske banker, ifølge ny rapport. Det samme skjer i Norge, mener ekspert.

GIR ALT: Norske eksperter tror ikke «frivillig» jobbing døgnet rundt er et fenomen forbeholdt USA.

Frank May NTB scanpix
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Rykter om den tøffe arbeidshverdagen på Wall Street er kjent for de fleste, men nå viser en rapport (ekstern lenke), blant annet omtalt av magasinet GQ, hvordan amerikanske storbanker får sine ansatte til å jobbe ekstremt mye.

I løpet av ni år observerte assisterende professor Alexandra Michel ved University of Southern California hvordan to investeringsbanker fikk sine ansatte til å jobbe opptil 120 timer i uken på eget initiativ.

Blant annet fjernet bankene alle offisielle mål og innførte frie arbeidstider, så vel som hyppige egenevalueringer.

I rapporten skriver Michel at en i utgangspunktet kanskje skulle tro at dette førte til at flere sov lenge og tok seg fri, men effekten ble det motsatte. Flere følte at de måtte jobbe døgnet rundt for å gjøre seg fortjent til bonuser og gode egenevalueringer.

Les også

Her må de legge mobilen i hylla når de kommer på jobb

«Jo mer du lar folk overvåke seg selv, jo mer vil de jobbe. Om du setter spesifikke mål vil folk jobbe til de er oppfylt, men ikke mer. Men det er ingen ende på hvor mye folk vil jobbe om du lar dem overvåke seg selv», forteller en tidligere bankdirektør i rapporten ifølge GQ.

(Saken fortsetter under bildet)

LANGE DAGER: Filmen Wolf of Wall Street er en av mange som har farget synet på bankansatte og aksjemeglere.

FOTO: UIP

Alt på et sted

I tillegg til å fjerne de fleste rammer, passet også bankene i Michels undersøkelse på at de ansatte ikke hadde behov for å flytte seg fra arbeidsplassen.

Gratis måltider og barnepass sikret at mange av de ansatte ikke så noen grunn til å forlate arbeidsplassen.

«Dermed sikret bankene seg også at fysisk kontroll over sine ansatte», skriver professoren i rapporten, ifølge GQ. Hun deler dette inn i tre stadier: 1–3 år, 4–6 år og etter 6 år.

I løpet av de første årene opplevde de ansatte nærmest et hat mot sin egen kropp og at den ikke tålte mer. Det neste stadiet var preget av en meget usunn livsstil og jobbing døgnet rundt. Etter seks år kom 40 prosent av de ansatte til et slags vendepunkt hvor de nok en gang begynte å ta hensyn til seg selv. 60 prosent av de ansatte fortsatt imidlertid i samme bane som før.

Les også

Slik bruker «toppselskapene» testverktøy i rekrutteringen

Høyskolelektor Elin Ørjasæter ved Markedshøyskolen sier at hun ikke tror det er mulig å jobbe som dette over lengre tid.

– Her er det ofte vinn eller forsvinn. Folk takler det ved å anse det som en fase i livet, noe de gjør noen år, og så finner de roligere jobber, sier hun til E24.

SKJER I NORGE: Høyskolelektor Elin Ørjasæter ved Markedshøyskolen.

Paul Sigve Amundsen NTB scanpix

– Dersom en skal bli værende i slike jobber bør en enten ha kombinasjonen sterk fysikk og høyt fremdrevet arbeidsnarkomani, eller finne en spesialkompetanse som gjør at man selv kan sette premissene. Og så må man faktisk være så sær at man gjør akkurat det, setter premissene. Det krever jo mye personlig styrke, men funker for mange, sier høyskolelektoren.

Finnes i Norge

Det er ikke bare i USA at enkelte organisasjonsstrukturer får ansatte til å jobbe døgnet rundt.

Ifølge Ørjasæter finnes det eksempler på dette i Norge også, om noe mindre utbredt.

– Problemstillingen om folk som «jobber seg i hjel på helt frivillig basis» gjelder jo også norsk arbeidsliv, og da særlig innen det januar-rapporten fra Arbeidsutvalget kaller kunnskapsbedrifter. En del av disse er unntatt de vanlige reguleringene av arbeidstid, det er de som har «ledende eller særlig uavhengig stilling» i bedriften, sier hun til E24.

Ørjasæter understreker at dersom bedriften faller under disse unntaksbestemmelsene er det ingenting i loven som sier at dette ikke er i tråd med reglementet.

– Så på spørsmålet ditt - om problemstillingen er vanlig i Norge - er svaret ja, men trolig likevel mindre enn i USA. Det er tross alt aksept i Norge for å dra på hytta, fortsetter hun.

Les også: BI-professor om personlighetstester og ansettelser: – Uansett ikke mer på vidda enn med magefølelsen

Advokater, konsulenter innen IT og finans og forskere er blant dem som ofte havner i denne gruppen, ifølge Ørjasæter.

– Problemet rapporten peker på er jo at folk driver seg selv. Og forutsetningen for å komme inn under unntaksbestemmelsene i arbeidsmiljøloven er jo at du faktisk bestemmer det selv. Det betyr at hvis du jobber syv dager i strekk og det blir fint vær, så kan du velge å gå en skitur en tirsdags formiddag. Men i praksis er det jo ikke så mange som gjør akkurat det. De jobber hele tiden, sier hun.

(Saken fortsetter under bildet)

SOM FILMEN: Flere av de bankansatte Michel har intervjuet forteller om en verden preget av jobbing døgnet rundt, dop og penger. Ikke ulikt det vi kjenner fra filmen Wolf of Wall Street.

FOTO: UIP

Skaper ekstremt klima

Førsteamanuensis Christina Nerstad ved BI understreker at miljøet som beskrives i artikkelen er et såkalt ekstremt prestasjonsklima, altså et verdisystem som verdsetter sosial sammenligning, interne konkurranser og favorisering av vinnerne.

– Mine studier peker i retning av at et prestasjonsklima eksisterer i mer eller mindre grad i de fleste organisasjoner. Utfordringen blir da å sørge for at klimaet ikke blir så ekstremt som beskrevet i artikkelen. Det er da nødvendig å vektlegge andre verdier for å forebygge alt det negative og destruktive et slikt arbeidsklima fører med seg, sier hun.

Les også

Her gikk de ansatte ned i lønn for å spare arbeidsplasser

– Hvordan skal en takle en slik arbeidshverdag?

FORSKER: Førsteamanuensis Christina Nerstad ved BI.

BI

– I artikkelen er det egentlig to elementer å ta hensyn til. Først er det en skjult agenda fra bankenes side der de fremhever betydningen av autonomi og balanse mellom jobb og fritid, men i det skjulte kontrollerer de egentlig medarbeiderne til å jobbe overtid på en slik måte at medarbeiderne selv har en opplevelse av å ha valgt det selv.

– For det andre, men som ikke er nevnt i artikkelen, kan det være at de som jobber i disse bankene i utgangspunktet er veldig motiverte for å jobbe der. Det vil si at de muligens er villige til å strekke seg langt. For noen kan muligens også en grunn til å presse seg litt ekstra være at de vet hvor mye prestisje det er i å ha den jobben de har. Kanskje de også har jobbet hardt og lenge for å i det hele tatt å få jobben, sier Nerstad.

Les også

Jobbekspertene: – Risikerer jeg nok en gang å bli sagt opp?

Hun legger til at ansvaret for å takle en slik arbeidshverdag ikke utelukkende bør ligge på arbeidstager, men at selskapene har et ansvar for å sikre at slike ekstreme arbeidsmiljøer ikke oppstår.

Ble flinkere

Ørjasæter mener at jobber som krever så mye av deg ofte fungerer som en plattform for å hoppe over i roligere jobber. Hun mener at dette særlig er tilfellet i Norge, hvor slike overganger er svært mulig.

– Problemet oppstår hvis retrett-jobbene ikke finnes. Og det er kanskje tilfellet i USA i de bransjene rapporten beskriver. Her i landet oppfatter jeg at de fleste i slike jobber har gode muligheter til å finne noe roligere den dagen de ønsker det. Se bare på alle kvinnene som slutter i store advokathus når de får barn. De finner jobber som passer dem bedre i småbarnsfasen, sier Ørjasæter.

Les også

Derfor kan du bli nedbemannet etter bare to uker i ny jobb

De ansatte som til slutt begynte å ta hensyn til seg selv var overraskende nok også de som ble de mest kreative over tid og endte opp i lederstillinger i løpet av årene som fulgte, skriver GQ.

Rapporten viste at de 40 prosentene som begynte å høre på kroppen sin, ofte var svært positive for bankenes effektivitet, mens de andre 60 prosentene etter hvert begynte å gjøre en dårligere jobb fordi de rett og slett var for utslitt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsliv
  2. Wall Street

Flere artikler

  1. 250.000 søkte sommerjobb hos Goldman Sachs

  2. Tidligere ansatte i Espresso House Norge forteller: – Dette er rovdrift på unge mennesker

  3. Monsterbedriften gir en jobbsjanse til dem som havner utenfor

  4. Betalt innhold

    Jobb mindre – tjen godt: Slik får du det til

  5. Bløffeselskap tar ikke telefonen når Funcom ringer