17-åringer utviklet Apple-tilbehør sammen med Koeningsegg-Eker

Med hjelp av Koenigsegg-eier Bård Eker har syttenåringene laget stropper så du ikke mister ørepluggene dine.

GRÜNDERTRIO: Bedriftsnavnet Aewa er en forkortelse for André, Emil, With Alexander F.v. markedssjef Emil Oliver Hamborgstrøm, daglig leder André Lierog personalleder Alexander Laabak.

Foto: Marius Humlekjær
Publisert:

For et halvt år siden satt André Lier, Emil Oliver Hamborgstrøm og Alexander Laabak i skolekantinen og funderte på hva slags idé de skulle satse på i sin ungdomsbedrift.

– Vi begynte å tenke på Apples nye trådløse ørepropper Airpods, som nylig hadde fått mye hard medfart på Twitter. Folk skrev at de hadde mistet dem, før de i det hele tatt hadde rukket å ta dem i bruk, forteller daglig leder i ungdomsbedriften Aewa, André Lier.

Med en prislapp på 1.800 kroner er det ikke noe stas dersom én eller begge Airpods forsvinner når man er på vei ut fra toget eller på joggetur.

Les også

Venture-investor: – Gründernes egenskaper viktigere enn ideen

Saken var dermed klar for skoleelevene; de skulle lage stropper som gjør at man ikke mister Airpodsene.

Produktet har de valgt å kalle Airstraps.

Guttene, som går i andre klasse på videregående skole i Fredrikstad, fant ut at ingen hadde rukket å lage et tilsvarende produkt, og gikk raskt til verks.

– På et tidlig tidspunkt i prosessen tok jeg kontakt med industridesigner Bård Eker for om mulig å få noen råd og innspill om hvordan vi skulle gå videre i prosessen, forteller Lier.

Sa ja på grunn av engasjementet

Produktdesigner, gründer og investor Bård Eker er i likhet med Aewa-gründerne fra Fredrikstad.

Foto: ekerdesign.com

Eker, som også er kjent som investor og deleier av Koenigsegg, får mange henvendelser av denne typen, og han kan ikke si ja til alle som vil diskutere gründerideen sin.

– Hvorfor valgte du å si ja til et møte med akkurat disse unge gründerne?

– Er det ikke dette som er fremtiden, da? Det er morsomt når du ser den iveren og pågangsmotet som disse ungdommene har, og da er det fint å kunne bidra med det lille man kan, sier Eker til E24.

I tillegg til at magefølelsen fortalte ham at guttenes engasjement var utenom det vanlige, var det også en fordel at de hadde kommet opp med et enkelt produkt, med en kort vei ut til markedet.

– De hadde sikkert klart seg fint uten meg, men jeg hjalp dem blant annet med å gjøre produktet enda enklere, forteller Eker, og legger til:

– I tillegg brukte jeg kontaktnettet mitt til å sette dem i kontakt med en produsent i Taiwan, slik at de fikk laget ordentlige produkter fremfor hjemmelagde prototyper.

Ikke alene om ideen

Ekers designhjelp og produsentkontakter ga Aewa den kickstarten de trengte, og nå har de allerede fått produsert 100 eksemplarer av Airstrapsene som de selger fra egen nettside.

AIRSTRAPS: Produktet til Aewa-gründerne er laget av silikon, er litt klebrig og krøller ikke – og skal sørge for at ikke Airpodsene forsvinner. I tillegg har den fått en design som skal appellere designmessig til Apple-kundene.

Foto: Mikael Nilsson Søyland/Nøst design

De fleste gründere opplever at man sjelden er helt alene om en idé, og bare tre uker etter at guttene hadde kommet opp med sin idé, oppdaget de at et stort amerikansk selskap hadde begynt å selge et tilsvarende produkt.

– Disse stroppene var imidlertid veldig enkle og i plast, og vi har gjort undersøkelser som viser at vårt produkt blir sett på som bedre og penere, forteller Lier.

Vant pris for Beste Ungdomsbedrift

For Fredrikstad-guttene har Aewa blitt en altoppslukende lidenskap, og noe langt mer enn «bare» en skolebedrift. Nylig fikk de også en foreløpig belønning i form av syv førsteplasser – inkludert for Beste Ungdomsbedrift – i Østfold-mesterskapet for ungdomsbedrifter.

Snart skal de også representere hjemfylket i NM for ungdomsbedrifter.

– Vi skiller oss ut i Østfold. Dette er livet vårt nå.

– Hvordan går det å kombinere arbeidet med bedriften med skole?

– Utrolig mye arbeid går med til Aewa. Vi jobber gjerne med det til klokken tolv om kvelden. Skolen får gå som den går – men vi stryker i alle fall ikke i noen fag, bedyrer Lier.

Les også

Nå er Apple verdens største på smarttelefoner igjen

– Føler vi blir tatt på alvor

Akkurat nå jobber guttene med å skaffe investorer, slik at de får penger til å starte et AS. Samtidig trenger de et støpeverktøy for å masseprodusere stroppene sine, og dermed få produktene sine ut i butikk så fort som mulig. Allerede har Apple-forhandleren Eplehuset begynt å vise litt interesse for produktet deres.

– Føler dere at det er vanskelig for tre syttenåringer å bli tatt helt på alvor?

– Når vi sier de første tre-fire setningene, kan vi oppfatte en viss skepsis. Men når vi presenterer hva vi har fått til så langt, og forteller om ideen, føler jeg at vi blir tatt på alvor.

– En trio som er perfekt for bedrift

Guttene har ståltro på egen idé, og foreldrene deres støtter også opp om sønnenes prosjekt.

– Pappa er selv markedssjef, og er litt paff over alt vi har fått til på så kort tid. Jeg har blitt veldig selvstendig gjennom denne prosessen, men som daglig leder har jeg mange utfordringer, og da er det fint med støtten fra pappa, sier Lier.

Det kan oppstå utfordringer når tre ungdommer starter opp et selskap sammen, og syttenåringene har blant annet avtalt at de ikke skal ta ut penger av selskapet før de omsetter for mer enn tre-fire hundre tusen.

– Vi er en trio som er perfekt for en bedrift. Jeg og Emil er veldig energiske og høyt oppe, mens Aleksander holder oss nede på jorden.

Les også

Gründer langer ut mot Innovasjon Norge: – De har f*** ikke peiling på hva de snakker om

Les også

Gründere ønsker politiske grep: – Vi har ikke tid til å vente i fire år

Les også

Norsk tech-selskap fikk inn over 100 millioner