Årets ledertalent i Nord-Norge: - Man må ikke bli spist opp av jobben

Vegard Berge Uglebakken (31) er årets fremste ledertalent i Nord-Norge. Her er hans suksessoppskrift.

LENGTET HJEM: Vegard Berge Uglebakken gjorde karriere i Oslo, men savnet familien og den nordnorske naturen. Nå er han kåret til årets fremste ledertalent i Nord-Norge.

  • Anders Park Framstad
Publisert:

Årets første regionvinner i Ledertalentene 2014 har bygget sitt lederskap på fire grunnsteiner: Kunnskap om seg selv og omgivelsene, teknikk og erfaring.

- For det første må du vite hvem du er som person. Hva som er opphavet ditt? Du må være omgjengelig åpen, ærlig og tydelig. For det andre må du vite hva du er en del av. Du må forstå virksomheten - prosessene, eierskapet og de kravene som stilles, sier Vegard Berge Uglebakken.

- Videre må man kjenne til teknikker for å være en god leder, sier han.

Uglebakken er i dag økonomisjef i Grieg Seafood Finnmark. Teknikken fikk han for alvor spisset gjennom erfaring og øvelse i revisjonsgiganten KPMG i Oslo. Alt fra tilbakemeldinger til lagledelse.

- Det siste punktet handler om modning av rollen du har som leder i dag. Det går på år og erfaringer. Og det handler om skynde seg sakte, sier han.

Uglebakken befinner seg helt ytterst i Hvalers skjærgård mens han beskriver sin ledelsesfilosofi overfor E24.

31-åringen startet i sin nåværende stilling i 2012, da lengselen etter hjemstedet virkelig begynte å gnage etter seks år i hovedstaden. Nærhet til familien og nærhet til naturen var hovedårsakene til at han vendte hjem.

Uglebakken understreker viktigheten av å bygge en ubrytelig barriere mellom jobb og privatliv.

Den årlige høstjakten er hellig.

- Man må ikke bli spist opp av jobben. Det har jeg kjørt hardt på siden jeg startet i KPMG. Er det høst, er det jakt, og jeg setter av tid til det, sier han.

Sjekk de andre Ledertalentene i Nord-Norge her!

Har aldri angret

Økonomisjefen er én av kun fem personer på topplisten i Nord-Norge, hvilket er halvparten så mange som i de øvrige regionene. Dette er ikke unikt, og E24 har tidligere søkt etter og fått en rekke forklaringer på den tilsynelatende talenttørken i nord:

Færre folk, mindre virksomheter og færre lederstillinger å ta av.

Les også

Gåsehud-øyeblikk sikret Kriss denne utsikten på jobben

Uglebakken er utdannet siviløkonom fra Handelshøgskolen i Bodø og har en mastergrad i revisjon og regnskap fra Norges Handelshøyskole. Da han ønsket å flytte hjem, var det langt mellom jobbene som virkelig fristet.

- Jeg satt i Oslo på sjette året og hadde lyst til å flytte hjem etter fire. Men med min bakgrunn var det ikke så mange stillinger som var relevante dersom jeg ønsket å videreutvikle meg i et større selskap med større krav til meg som leder, sier han.

Da jobben i Grieg dukket opp, føltes både tiden og muligheten riktig. Oppdrettsselskapet sysselsetter 230 årsverk og har en årsomsetning på omtrent 950 millioner kroner.

- Jeg bestemte meg for å prøve. Det hadde kanskje gått 10 år til stillingen kom ut igjen, sier han.

Og siden har han aldri angret.

- Det er en utrolig spennende bransje. Vi er utrolig gode på produksjonssiden, med mange flinke biologer som har bygget næringen. Men samtidig kan prosessene og forutsigbarhet utvikles videre. Man må ha inn flere økonomer for å bygge tyngre organisasjoner, og dermed sikre større forutsigbarhet og stabilitet, sier han.

- Alle er talenter

Uglebakken er brennende opptatt av talentutvikling, og har fra dag én forsøkt å legge til rette for dette i egen organisasjon.

Han har forsøkt å bedre bedriftskulturen gjennom endringer i sosialbudsjett og prosesser for innkjøp, investeringer og rapportering. Nå beskriver han en bedrift som er mindre hierarkisk, der ledelsen i større grad viser tilstedeværelse i produksjonen og på den måten sikrer større eierfølelse blant alle ansatte.

- Det er 230 ansatte i selskapet, og det er 230 talenter. Vi som ledergruppe er ansvarlige for å hente ut potensialet i organisasjonen, og da må hvert enkelt av disse talentene løftes opp. Det handler om å bygge god struktur i organisasjonen og i ledelsen for å kunne fange opp avvik og legge til rette for dette, sier han.

Uglebakken er selv en del av Econa sitt mentorprogram, der han har kunnet «sparre» med executive vice president Jan Penne i DNB. Og nå er han snart klar for nye utfordringer:

Den 1. januar flytter han til Svalbard for starte som «senior business controller» i Hurtigrutens datterselskap Spitsbergen Travel.

- Jeg får muligheten til å kombinere mine interesser med min utdanning og arbeidserfaring. Det er et steg videre for min del, sier han.

E24 vil de neste ukene presentere årets fremste ledertalenter i regionene Midt-Norge, Vest, Sør-Vest og Øst. Hvem som vinner Ledertalentene 2014 og hvem som er landets 100 fremste ledertalenter slippes den 14. november.

Les også:

Nito: – Står valget mellom kvinnelig og mannlig leder - vær tøff nok til å ansette kvinnen- Jeg skal bli den nye «Wolf of Wall Street» - bare ærligSimen (28) er Petter Stordalens supertalentSlik er du sjef for «idioter»Toppsjefenes jobbtabber

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene

Flere artikler

  1. Finner løsninger på problemene i motbakker og regn

  2. - Man får litt gratis ved å vokse opp i et flerkulturelt miljø

  3. Ragnhild (34) er årets ledertalent

  4. Rune Bjerkes 12 ledertips

  5. Ledertalentene: Slik gikk det med de tidligere vinnerne