Disse ti jobbene eksisterte ikke for ti år siden

Økende automatisering og robotisering truer en rekke av dagens jobber. Men teknologiske fremskritt skaper også helt nye yrker.

NYTT YRKE: Dronepilot er ett av mange yrker som har vokst frem de siste ti årene. Bildet viser en drone og piloten i Hong Kong 24. september 2016.

Isaac Lawrence AFP
  • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Det finnes en rekke jobber i dag som ikke eksisterte for bare kort tid siden.

Et estimat fra Verdens økonomiske forum (WEF) tilsier at hele 65 prosent av barna som starter på barneskolen i dag vil ende opp med å jobbe i helt nye yrker som vi ikke engang kjenner til nå.

Ifølge den Genève-baserte stiftelsen vil endringene bare fortsette å akselerere fremover, takket være den raske utviklingen innen robotteknologi, selvkjørende transportløsninger, kunstig teknologi og bioteknologi.

Verdens økonomiske forum har tatt for seg en liste på ti jobber som ikke fantes for ti år siden. Den ser slik ut:

App-utvikler

Det er ikke noe nytt at folk livnærer seg gjennom å lage programvare. Men det er først de siste ti årene at mange har begynt å leve av å utvikle applikasjoner, eller apper, til smarttelefoner.

Det skjedde etter at Apples iPhone kom på markedet i 2007.

Kort tid etter kom Googles Android-plattform som de fleste av konkurrentene nå bruker. Nær halvparten av verdens befolkning er nå i besittelse av en smarttelefon ifølge WEF.

Dette har skapt et stort behov for apper, og markedet for app-utviklere er blitt stort. En av disse er Nick D’Aloisio som 17 år gammel solgte en app til Yahoo for 175 millioner kroner.

Les også

Apple gjør slutt på Eriks app-suksess

Ifølge statistikknettstedet Statista hadde rundt 130 milliarder apper blitt lastet ned fra Apples App store ved midten av 2016. Samtidig har rundt 65 milliarder blitt lastet ned til Android-plattformen.

Sosiale medier-sjef

I takt med Facebook og andre sosiale mediers fremvekst har stadig flere fått jobber innen bransjen. Mange ønsker å dele nyheter og reklame på nett, og dette har gitt flere jobb som sosiale medier-sjef.

I andre kvartal 2016 hadde Facebook 1.71 milliarder aktive brukere, ifølge Statista.

Ubersjåfør

Uber ble startet i 2009 og er nå verdsatt som verdens mest verdifulle start-up, med en estimert verdi på 62 milliarder dollar. Mot slutten av 2015 hadde Uber 327.000 aktive sjåfører bare i USA.

Da er definisjonen på en aktiv sjåfør at vedkommende har gjort minst fire turer den siste måneden, skriver Business Insider.

KAN BLI KORTVARIG YRKE: Uber jobber med å finne løsninger for førerløse biler. Det kan true jobbene til selskapets mange sjåfører på sikt. Bildet viser en selvkjørende Uber i Pittsburgh.

Gene J. Puskar AP

Spørsmålet er imidlertid hvor lenge disse jobbene vil vare. Uber har eksperimentert med førerløse biler og mange tror at fremtidens transportløsninger vil være helautomatisert. Dette har blant annet ført til at New Yorks Uber-sjåfører har gått til kamp mot selvkjørende biler.

Ingeniør for førerløse biler

Hvis Uber-sjåførene mister jobbene til selvkjørende biler, kan et alternativ være å omskolere seg til å bli ingeniør for førerløse biler.

Bilene vil fortsatt ikke være i stand til å utvikle eller fikse seg selv, og ingeniører, mekanikere og programvareutviklere for bilene vil være ettertraktede fremover, ifølge WEF.

Apple er blant selskapene som snuser på teknologien og ble i 2015 anklaget for å «stjele» batteri-ingeniører fra selskapet A123 Systems.

Spesialist på data i skyen

Stadig mer informasjon befinner seg i den såkalte skyen, også omtalt som cloud. Mens man tidligere lagret mesteparten av sin elektroniske informasjon på egne harddisker eller eget minne, ligger nå stadig mer av dette tilgjengelig på nettet gjennom serverne til blant annet Facebook, Google og Dropbox.

Les også

Apple kjøper kunstig intelligens-selskap for 1,7 milliarder

Ifølge WEF oppsto begrepet i 2006 da styreleder i Alphabet, som kontrollerer Google, omtalte Googles programvare som «cloud computing».

I dag bruker over halvparten av amerikanske forretninger en eller annen form for skybasert teknologi. Det finnes nå en rekke yrker for å håndtere, produsere og bygge strategier rundt skybaserte løsninger.

Stordata-analytiker (big data)

Evnen til å håndtere store og komplekse datasett er blitt stadig viktigere. Hvert år øker datamengden på internett med 40 prosent, men dataene er lite hvert uten folk som kan analysere og sammenstille dem på en nyttig måte. Mange selskaper vil nå bruke datasettene til å tjene mer penger:

SØKKRIK PÅ YOUTUBE: Svenske Felix Arvid Ulf Kjelberg har tjent rundt 147 millioner kroner på å legge ut videoer på Youtube.

Matt Sayles AP

- Om fem år har forhåpentligvis Big Data forandret Telenor, slik at man kan tilby de rette produktene til de rette kundene på de tidspunkt de ønsker seg produktet, sa Pål Sundsøy og Johannes Bjelland fra Telenors forskningsavdeling, Research and Future Studies til E24 i 2013.

Bærekraftssjef

Bærekraftige, miljøvennlige løsninger er blitt stadig viktigere for en lang rekke organisasjoner.

Flere selskaper som ikke nødvendigvis jobber i «grønne» sektorer ansetter folk for å hjelpe dem å bruke ressursene mer effektivt og til å ta miljøvennlige avgjørelser, skriver WEF.

Mange aktører bruker også profileringen som et grønt selskap for alt det er verdt i markedsføringssammenhenger.

Videoprodusent på Youtube

For de fleste er det lite penger å tjene på å legge ut videoer på Youtube. Men det finnes enkelte som har klart å gjøre konseptet til et levebrød. Svensken Felix Arvid Ulf Kjelberg, også kjent som PewDiePie, er en av disse.

Han har håvet inn på å legge ut videoer der han blant annet kommenterer sine egne spillvideoer. Ifølge Gazette Review har han tjent rundt 18 millioner dollar på Youtube, tilsvarende nesten 147 millioner kroner etter dagens kurs.

Dronepilot

Markedet for flyvende droner er stigende, og i takt med dette stiger etterspørselen etter folk som kan styre dem. I likhet med andre sjåføryrker blir også stadig flere av dronene helautomatiserte, så det er ikke sikkert yrket vil eksistere veldig lenge.

Ekspert på millennials

I dag utgjør såkalte millennials en betydelig del av arbeidsstyrken. Det finnes flere definisjoner på hvem som er og ikke er millennials, men en vanlig definisjon er at det er folk som er født mellom 1982 og 2004.

Millennial-eksperter jobber med å forstå hvilke verdier generasjonen har og hvilke forventninger de har til arbeidslivet.

Les også

Studie: Urealistiske nordmenn forstår ikke hvor fort robotiseringen går

Les også

– Vi vet at vi kommer til å trenge mange teknologer

Les også

Lånekassen vil kutte bemanningen i tre byer

Les også

World Economic Forum: Norge i IKT-toppen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsliv
  2. Teknologi

Flere artikler

  1. Her er privatbilismens utfordrere

  2. Spår kjempevekst for førerløse taxier

  3. California legaliserer førerløse biler

  4. Solvik-Olsen tror vi har selvkjørende biler på veien om et par år

  5. Betalt innhold

    Avduker radikal robot-taxi – helt uten sjåfør