Pengeskvis for studenter nå

Mange studenter har eksamener langt ut i juni. Men siste utbetaling fra Lånekassen kommer allerede i morgen.

BI-studenten Sarah Camilla Ansen synes det er vanskelig å lese til eksamen samtidig som hun må jobbe for å tjene nok penger til faste kostnader i juni. Foto: Bent Ove Aulid, Dine Penger
Publisert:

15. mai kommer semesterets siste utbetaling fra Lånekassen. I juni får studentene ingenting.
- Jeg merker at det er vanskelig å kombinere jobb med alle eksamene jeg skal ha i mai og juni, sier Sarah Camilla Ansen (19), som studerer forretningsjus ved BI i Oslo.

Må jobbe

- Samtidig må jeg jobbe for å få nok penger til å betale blant annet felleskostnadene på boligen i juni, sier Ansen.
Vanligvis jobber hun i Santander Bank hver torsdag ved siden av studiene. I mai og juni må hun legge om jobbingen for å få det til å passe med eksamensavvikling.

Det er nemlig ikke småtteri Sarah skal igjennom før semesteret er slutt:

- Jeg skal ha eksamen 19. mai, 25. mai, 1. juni, 3. juni og 8. juni, ramser hun opp.

Ikke lån før i august

Mai er den store eksamensmåneden, og mange blir ikke ferdig før i slutten av juni. Dette en stressende tid for studentene, noe som gjør det ekstra vanskelig å få tid til å jobbe ved siden av studiene.

Blir nedprioritert

Leder i Norsk Studentorganisasjon, Anne Karine Nymoen. Foto: NSO

I flere år har studentorganisasjonene jobbet for å gjøre noe med denne praksisen, slik at antall måneder med studiestøtte blir utvidet fra ti til elleve.
- Alle regjeringspartiene har programfestet å innføre 11 måneders studiestøtte, men det har ikke blitt prioritert til nå, sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Anne Karine Nymoen til Dine Penger.
- Nå sier de at de ønsker å vente på en levekårsundersøkelse som kommer høsten 2012, før de vil ta stilling til om det skal bli innført en måneds ekstra studiestøtte.

Allerede dokumentert

Nymoen mener imidlertid at behovet for den ekstra støtten allerede er godt dokumentert.
- En levekårsundersøkelse fra 2005 viste dette behovet, og en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå viser at bare 6 prosent av studentene klarer seg uten å jobbe noe ved siden av.

- Hvorfor trenger studentene studielån i juni?

- Dette er viktig for alle studenter, enten man har eksamen i juni eller mai. Lønn som blir utbetalt i juni, må gjerne tjenes opp i mai, slik at man må jobbe samtidig som man er i innspurten på eksamen. Alle merker dette på lommeboken, sier Nymoen.

Publisert:

Her kan du lese mer om