- Lagarde nærmere IMF-toppen

Med USA og Japan i ryggen er det trolig at Frankrikes finansminister Christine Lagarde blir ny sjef for Det internasjonale pengefondet.

FAVORITT JAKTER STØTTE: Christine Lagarde har dratt på global jakt etter støttespillere for å bli ny sjef i Det internasjonale pengefondet (IMF).
Publisert: Publisert:

Finansminister i Frankrike - Christine Lagarde - rykker nærmere stillingen som generaldirektør for Det internasjonale pengefondet (IMF).

For ifølge den japanske finansavisen Nikkei skal USA og Japan være enige om å gi sin støtte til Lagardes kandidatur. Avisen siterer kilder fra finansmiljøet i Washington.

Med de to stormaktene i ryggen er det sannsynlig at Lagarde vil bli den ny toppsjefen i IMF etter Dominique Strauss-Kahn, som måtte trekke seg da han ble siktet for voldtekt av en stuepike på et New York-hotell.

Størst andel stemmer

For USA og Japan er ingen hvemsomhelst i IMF - de to landene sitter på den største andelen av stemmer i pengefondet, noe som med all sannsynlighet vil avgjøre valget. USA og Europa har til sammen 48 prosent av stemmene i IMF, mens Japan har 6 prosent.

Det er ventet at de to landene offisielt vil gi sin støtte til Lagarde når nominasjonsprosessen avsluttes 10. juni, skriver Reuters.

Det offisielle Japan har har ikke kommentert ryktene om støtten til Lagarde. Men finansminister Yoshihiko Noda har sagt at en ny IMF-sjef må velges gjennom en åpen valgprosess.

Kina vil ha sjefen

Fremvoksende økonomier med Kina og India i spissen har uttrykt at også de burde få en sjanse til å bekle stillingen, som tradisjonelt sett har gått til en europeer.

Den meksikanske sentralbanksjefen Agustin Carstens er også blitt nominert til stillingen.

- 51 prosent av stemmene

IMF har satt 30. juni som en tidsfrist til å velge en etterfølger til Strauss-Kahn.

Hvis støtten fra USA og Japan er reell, og hvis det antas at de europeiske landene stiller seg bak Lagardes kandidatur, vil det gi den franske finansministeren 51 prosent av stemmene, skriver Reuters.

Voldtekt

Jakten på ny IMF-leder meldte seg 18. mai, da franskmannen Dominique Strauss-Kahn sa opp sin stilling etter at han ble siktet for voldtekt av en værelsespike på et fasjonabelt New York-hotell.

Strauss-Kahn har avvist alle beskyldninger.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no