Slemme sjefer bør trene mer

Opplever du at sjefen rakker ned på deg på arbeidsplassen? Nå mener psykologer å ha funnet svaret.

KONTORROTTE: «The Office»-stjernen Ricky Gervais, som spiller den lite fintfølende David Brent i Wernham Hogg Paper Company, er et godt eksempel på en sjef som gjerne kunne trent seg til flere endorfiner. Her deltar han på NBCs Dateline 8. januar i år

NC1/NYG
  • Mona Grivi Norman
Publisert: Publisert:

Fysisk trening har egenskaper som vil roe ned og muntre opp sjefen din.

Ifølge studien gjort av psykologer ved Universitetet i Northern Illinois, vil moderate treningsmengder minimerer overordnedes ubehagelige oppførsel mot de ansatte.

Forskerne har utført studien på 98 mastergradsstudenter og deres overordnede.

Studentene har vurdert sjefen ut ifra utsagn som «min overordnede sier at mine ideer eller følelser er teite» eller «min overordnede kommer med negative bemerkninger om meg mens andre hører på».

Små mengder

Sjefene har vurdert setninger som «min nåværende stilling gjør at jeg har liten tid til andre aktiviteter» og «jeg har for mye å gjøre og for liten tid å gjøre det på».

Som forventet opplevdes de overarbeidede sjefene mindre hyggelige.

Analysene viste også at sjefer som opplevde at de var overarbeidet, men likevel tok seg tid til å trene, i langt mindre grad opplevdes ubehagelige.

Det skulle ganske små mengder ukentlig trening til, bare én til to ganger per uke, før de sosiale lederegenskapene opplevdes langt bedre. Typen trening hadde ingen betydning.

- Det ser ut til at litt trening reduserer de negative effektene av stress og det utløpet det får på de ansatte, sier artikkelforfatter James Burton til Springer's Journal of Business and Psychology.

Treningsekspert i Vektklubb.no påpeker at trening både øker konsentrasjonen og evnen til problemløsing:

Endorfiner

- Under og etter trening produserer kroppen lykkehormonet endorfiner, som gjør at man ser mer positivt på ting og blir mer konstruktiv, sier Trine Bækkevar Semb.

- Ledere som tar seg tid til å trene to ganger i uken trives kanskje bedre med seg selv og har god grunn til å være fornøyde med det. Det sprer seg til andre områder i livet, sier treningseksperten.

Studien gir dessverre ingen gode tips for hvordan du skal overtale sjefen til å begynne å trene...

Les også: - Du blir høyere av makt

Publisert:

Flere artikler

  1. - Kaster mindreverd og skam på de andre

  2. Varsel fra sjefen: - De som trener, vil få mer i lønnsøkning enn andre

  3. Treningssentrene åpnet igjen: – Jeg har forfalt

  4. Betalt innhold

    – Mindfulness er ikke alltid positivt

  5. Idrettsprofessor: - Du får ikke nødvendigvis bedre helse av å stå på jobb