Stein Erik Hagen: Lekkasjer presset frem meldingen

Stein Erik Hagen og Orkla måtte rykke ut med meldingen om at Åge Korsvold slutter, etter at det var kommet en del lekkasjer i ansettelsesprosessen forteller han.

HJEMME I NORGE: Stein Erik Hagen fra sin villa i Holmenkollen. Hagen eier også en leilighet i Soho i New York.
Publisert:

Torsdag morgen, første arbeidsdag etter julehøytiden, kom det en børsmelding fra Orkla om at toppsjefen deres Åge Korsvold har valgt å si opp sin stilling.

Styreleder Stein Erik Hagen forteller til E24 at selskapet har kommet godt i gang med å rekruttere en ny konsernsjef. I forbindelse med denne prosessen skal det ha lekket en del informasjon til markedet.

- Vi har flere gode kandidater på blokken allerede, og har kommet ganske langt. Men det har kommet en del lekkasjer. Det gjorde at det var riktig å dele informasjonen [om at Åge Korsvold slutter, red. anm.] med markedet. Ellers ville det vært normalt å vente med meldingen til den nye personen var på plass. Men vi ønsker ikke flere lekkasjer, sier Hagen til E24.

68-år gamle Åge Korsvold har vært midlertidig konsernsjef i Orkla siden 30. april 2012. I denne perioden ble også engasjementet forlenget, forteller Hagen.

Omsetningen halvert i Orkla i 2012

Gjennom sitt selskap Canica kontrollerer Hagen 14,8 prosent av dagligvaregiganten Orkla, som huser alt fra Grandiosa til Sætre kjeks og Blenda vaskemiddel.

- Å være populær er ikke noe mål i seg selv

På et drøyt år har Åge Korsvold skiftet ut hele konsernledelsen i Orkla og nesten hele ledelsen i Orkla Brands Nordic, skrev Dagens Næringsliv 31. august 2013.

Avtroppende konsernsjef i Orkla, Åge Korsvold

Hodene har med andre ord rullet i tur og orden hos en av landets mektigste dagligvareleverandører.

Nå leter Orkla-styret etter en ny konsernsjef, hvor Stein Erik Hagen spesielt ser etter ledere som står for åpenhet og virker samlende på organisasjonen.

- Dessuten er det viktig at man kan vise til resultater. Som leder må man være en respektert og godt likt person, sier han.

- Det har vært mange utskiftninger i Orklaledelsen, er du en krevende styreleder?

- Det får vi da håpe, humrer en lattermild Stein Erik Hagen på telefon fra USA.

- En styreleder må være krevende, og forlange resultater. Det å være styreleder er ikke alltid så enkelt, fortsetter han.

- Du ønsker en samlende konsernsjef, kan du som styreleder tillate deg en tøffere og mindre konsenussøkende tone?

- Nei, det vet jeg ikke om stemmer. Men det å være populær er ikke noe mål i seg selv. Det å være respektert er viktig.

Jobbet med avgangen siden vinteren 2013

Avgangen til Korsvold har vært en prosess som har pågått «siden en tid tilbake» ifølge Hagen, som samtidig avviser at styret startet dialogen med Korsvold allerede i høst.

- Nei ikke så langt tilbake, men noe presist tidspunkt kan du ikke få av meg, legger Hagen til.

Åge Korsvold får tre måneders etterlønn av styret.

- Prosessen med å finne en ny konsernsjef har pågått en stund. Jeg ønsker ikke å si noe mer om dette. Den prosessen er det styret som tar seg av. Jeg har avtale om etterlønn i tre måneder, noe som også ble offentliggjort den gangen jeg tiltrådt, sier Korsvold til E24 tidligere torsdag morgen.

Kan få internt opprykk

Stein Erik Hagen forteller at styret vurderer kandidater fra Norge og Skandinavia til stillingen som konsernsjef i Orkla.

- Hva med Peter Ruzicka, administrerende direktør i ditt investeringsselskap Canica, eller andre fra Canica?

- Vi vurderer både interne og eksterne kandidater. Skal man velge fra øverste hylle er det en fordel at man kjenner Orkla og mekrevarebransjen godt, sier han.

Neste styremøte i Orkla er 5. februar, da håper Hagen å kunne presentere en ny leder for styret.

Les også:

Korsvold trekker seg fra OrklaKorsvold forlenger i OrklaOrkla vil ha norske jordbruksvarer

Publisert:

Her kan du lese mer om