Dette er de mest attraktive arbeidsgiverne

Selskaper innen olje- og gassnæringen er blitt mer attraktive for nyutdannede studenter fra høyskoler og universiteter. Det viser en fersk Universum-undersøkelse.

Publisert: Publisert:

– For noen år siden raste flere selskaper innen olje og gass i rangeringen over de mest attraktive arbeidsgiverne innen business. Det at flere selskaper innen olje og gass nå klatrer i rangeringen, er kanskje en indikasjon på at næringen kan friskmeldes, sier Norgessjef Carlo Duraturo i Universum, til E24.

Oljekjempen Equinor klatrer fra 5. plass til 2. plass i rangeringen i rangeringen av attraktive arbeidsgivere innen business. Og oljeservicekonsernet Aker Solutions klatrer fra 14. plass til 6. plass.

Oljeselskapet ConocoPhillips Norge er ett av to selskaper som klatrer mest. Selskapet bykser opp 16 plasseringer til 53. plass på business rangeringen. (ATEA klatrer like mange plasseringer som ConocoPhillips Norge til 65. plass, men opererer i en annen bransje).

Mer interessert

Christian Sigvaldsen

Christian Sigvaldsen er fremdeles under utdanning fra BI, jobber som intern hos Fearnley Offshore Supply.

– Mitt ønske har vært å bli skipsmegler, eller jobbe for meglerhus med fokus innen trading av energiprodukter og råvarer, sier Sigvaldsen til E24.

Han forteller at interessen for energibransjen har blitt styrket de siste årene. Han synes både olje- og gass og fornybar energi er spennende.

– Jeg synes shipping er veldig interessant, spesielt energisektoren innen shipping. Det jeg liker er at shipping er drevet av svingninger, og så er det et økende behov for energi, som følge en voksende verdensbefolkning, sier Sigvaldsen, som til høsten begynner på mastergraden innen energi og finans på Cass Business School i London.

Les også

Oljebransjen håper på flere studenter: Står klar med 1.400 nye jobber i år

– Unge ønsker jobb innen fornybar energi

Konserndirektør Camilla Grana i bemannings- og rekrutteringsbyrået Randstad har merket at de siste årene har særlig unge mennesker fått en økt bevissthet når det gjelder formålet til arbeidsgivere de ønsker å jobbe hos.

– Særlig unge mennesker som ønsker å jobbe med energi, ønsker seg inn i selskaper innen fornybar energi. De er bevisste på at det selskap de ønsker å jobbe for har en klimatankegang, viser miljøhensyn og har en god renommé, sier Grana til E24.

En studie har viset at det er behov for mellom 24.000-28.000 nye ansettelser i olje- og gassnæringen i perioden 2018–2022.

Studien ble gjennomført at forskningsinstituttet IRIS som i 2018 ble fusjonert inn i forskningskonsernet NORCE.

Kolbjørn Andreassen er informasjonssjef i bransjeforeningen Norsk olje og gass. Han bekrefter at nyutdannede studenter har oppdaget at oljenæringens behov etter arbeidskraft har økt etter oljebremsen som krevde tusenvis av jobber og strupet bransjens profitt.

– Vi ser en helt annen optimisme nå i bransjen enn for 2–3 år siden da det var snakk om oppsigelser og kostnadskutt, sier Andreassen til E24.

Høyest årslønn

Undersøkelsen Norsk Ledelsesbarometer 2018 viser at olje- og gassektoren er bransjen der lederne har den høyeste årslønnen av alle, med en gjennomsnittslønn på nesten én million kroner.

Dette til tross for at reallønnsutviklingen til ledere i olje- og gassnæringen var negativ både i 2012, 2014 og i 2017. Dette ifølge Norsk Ledelsesbarometer 2018.

– Betingelsene for ansatte i bransjen er relativt gode, sier Andreassen.

Gjennomsnittslønn innen olje og gass var 34,1 prosent høyere enn gjennomsnittsinntekten til alle lederne sett under ett i 2017.

Det er forskere ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved OsloMet storbyuniversitetet, som gjennomfører undersøkelsen på oppdrag av arbeidstagerorganisasjonen Lederne.

Konserndirektør Camilla Grana i bemannings- og rekrutteringsbyrået Randstad.

Konsulentselskaper er blitt mindre attraktive

Undersøkelsen til Universum viser at konsulentselskaper ikke står like høyt i gunst hos nyutdannede studenter nå sammenlignet med for ett år siden.

PwC faller fra 2. plass til 3. plass. Deloitte faller fra 3. plass til 7. plass. EY faller fra 4. plass til 9. plass. McKinsey & Company faller fra 8. plass til 14. plass.

Camilla Grana i Randstad peker på at tradisjonelt har konsulentbransjen vært trendy. Men at de siste årene har hun fått et annet perspektiv på dette særlig fra en del unge mennesker.

– Det er et tankeskifte hos en del yngre. Flere som i utgangspunktet har en profil som gjør at de kunne passe inn i konsulentbransjen gir uttrykk for at de ønsker å jobbe i et miljø som er mindre og har andre fokus enn business og å skrive timer, sier Grana.

Samtidig peker hun på at unge mennesker med høyere utdanning med etterspurt kompetanse innen digitalisering og teknologiutvikling vet at de er attraktive, og kan velge hvem de vil jobbe med og hva de vil fylle arbeidshverdagen med.

Bank og finans gjør det bra

I topplisten over de mest attraktive arbeidsgiverne innen business gjør bank og finans det generelt bra.

DNB beholder sin 1. plass på listen. Sparebank 1 klatrer ti plasseringer til 5. plass. Handelsbanken klatrer ni plasseringer til 26. plass.

– Mange av bankene har vært flinke til å signalisere at vi går inn i en ny tid. De er fortsatt på jakt etter økonomer, men de har behov for økonomer med en digital forståelse, sier Duraturo i Universum.

Les også

Lønnsforskjellen størst mellom kvinner og menn i finanssektoren

Les også

Ny undersøkelse: Mener nyutdannede ekskluderes fra arbeidsmarkedet

Les også

Stor undersøkelse: – Viser at selskaper med ambisjoner må ha kvinner i toppledelsen

Publisert: