Kampen om luften

Norwegian-lærlinger får ikke fullføre: – Har vanskelige valg foran seg

I 14 år har Norwegian tilbudt lærlingplasser i reiselivsfaget. Nå avslutter selskapet kontrakten med rundt 40 lærlinger på grunn av krisesituasjonen i flyselskapet.

SLITER: Norwegian må avslutte kontrakter med store deler av lærlingstaben.

Hanna Kristin Hjardar / E24
 • Amalie Frøystad Nærø
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

– Det er klart at mange av lærlingene står i en vanskelig situasjon, sier Olav Fjeldheim Horne, seksjonsleder for fag og yrkesopplæring i Viken fylkeskommune.

Fordi Norwegians hovedkontor ligger på Fornebu i Viken, er det fylkeskommunen som nå får ansvaret for lærlingene som plutselig står uten lærlingplass.

Norwegians lærlingprogram har eksistert siden 2006. Elever innenfor reiseliv og turisme har kunnet søke, og ifølge selskapet har de over 600 søkere og 40 nye elever hvert år.

Flyselskapet har for tiden 85 lærlinger, som nå er permittert.

– På grunn av situasjonen vi nå er i har vi måttet permittere våre 85 nåværende lærlinger, på lik linje med andre permitterte ansatte i Norwegian. Det er vi svært lei oss for, skriver talsperson i Norwegian, Anders Fagernæs, i en e-post.

Har du tips? Kontakt E24s journalister her!

Les også

Norwegian gjør om mer gjeld til aksjer

Jobber med løsning

Lærlingperioden er i utgangspunktet på 2,5 til 3 år, og elevene får undervisning og trening i salg, markedsføring, kundepleie og kabin- og bakketjeneste. Rundt 40 av elevene har kontrakter som utløper etter august neste år.

– Vi er på nåværende tidspunkt ikke i en posisjon hvor vi kan forplikte oss til å ta ansvar for deres utdanning, skriver Fagernæs til E24.

Dermed mister denne gruppen nå lærlingplassen sin.

– Kontraktene til denne gruppen blir avsluttet, og da opphører arbeidsforholdet, sier Fjeldheim Horne i fylkeskommunen til E24.

Han legger til at de nå jobber for å få på plass en løsning.

– Sannsynligvis vil denne gruppen få tilbud om fagopplæring i skole, og så blir det opp til den enkelte om de vil takke ja til et slikt tilbud, sier han.

Les også

Norwegian-leverandører konkurs

Får fullføre

De siste 14 årene har 374 elever fullført utdannelsen hos Norwegian.

Flyselskapet opplyser at noen av de nåværende lærlingene har kommet langt nok i lærlingperioden til at de får ta avsluttende eksamen i år.

– Vi har på nåværende tidspunkt ingen stillinger å tilby dem. Men de vil bli en del av vårt talentsamfunn, der ansatte som har mistet jobbet og jobbsøkere kan registrere sin interesse, skriver Fagernæs i Norwegian.

Ifølge Viken fylkeskommune dreier dette seg om rundt 20 lærlinger. Disse vil få gå opp til fagprøve i løpet av året. Om de består får de fagbrev i reiselivsfaget.

– Normalt ville mange av disse fått tilbud om jobb i Norwegian, men i dagens situasjon må nok flere se seg om etter andre potensielle arbeidsgivere, sier Fjeldheim Horne.

Les også

SAS-selskap får over 2,6 mill. i kontantstøtte – sier opp over 400 ansatte

– Vanskelige valg

I tillegg til disse skulle rundt 25 lærlinger i utgangspunktet gå opp til fagprøve sommeren neste år.

– Selv om de er permittert jobber vi for å få dem tilbake i arbeid. Vi er i dialog med fagforeningene for hvordan dette best kan gjøres, skriver Fagernæs.

Fylkeskommunen jobber nå med å få på plass en ordning for å tilby dem nok opplæring til at de kan ta fagprøven i løpet av det neste året.

– Vi er ganske trygge på at vi vil klare å få på plass et tilbud til disse, men foreløpig er ikke denne planen klar. Spørsmålet er hvor mye praksis Norwegian vil være i stand til å tilby, sier seksjonssjefen.

Norwegian understreker overfor E24 at de jobber tett med både lærlingene og fylkeskommunen for å finne gode løsninger.

– Tilbakemeldingen fra lærlingene har vært at de er godt fornøyde med Norwegian og at vi har fulgt dem opp tett. Og så er de åpne om at de har vanskelige valg foran seg, sier Fjeldheim Horne i Viken.

Les også

De ansatte på DY360: Flyturen før skjebnemøtet

Her kan du lese mer om

 1. Kampen om luften
 2. Norwegian
 3. Flyselskaper
 4. Jobb
 5. Undervisning
 6. Reiseliv
 7. Utdanning
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Da krisen rammet, hentet de inn flere lærlinger: – Føler meg heldig

 2. Norwegian vil ha klimavennlig flybensin: – Vi er klare for inngå langsiktige kontrakter

 3. Norwegian i ministermøte: – Dette er ikke å sette penger i et tapssluk

 4. Annonsørinnhold

 5. Norwegian trekker seg fra samarbeid: Overtar 3.000 ansatte fra bemanningsbyrå

 6. 803 vektere tas ut i streik etter brudd i meklingen