Kvinne-topptungt oppstartsselskap mener kjønn er uinteressant

Venture Factorys kvinnelige ledere frykter ikke at for få kvinner skal velge lederveien, men tror snarere det er fare for at mennene er i undertall om noen år.

VALGTE KVINNER: Daglig leder i Venture Factory, Even Aas-Eng, omgitt av et knippe av de unge, kvinnelige lederne han har vært med på å ansette, f.v. Hanne Henriksen, Kristiane Roe Hammer og Amanda Schjøtt.

Foto: Astrid Dalen
 • Astrid Dalen
Publisert: Publisert:

– Vet du hva? Jeg var veldig usikker på om jeg ville være med på denne samtalen i det hele tatt. Jeg bruker faktisk mer tid på å engste meg for gutta enn for om det blir nok kvinnelige ledere i fremtiden.

Utblåsningen kommer Kristiane Roe Hammer (30), daglig leder i contentbyrået Newslab.

– Det at det nå fortsatt er svært få kvinner helt på toppen, er bare en forsinkelse i systemet.

Hun er en av flere unge, kvinnelige ledere i selskaper knyttet opp mot oppstartsselskapet Venture Factory.

Daglig leder Even Aas-Eng har invitert E24s journalist til en samtale med og om de kvinnelige lederne i bedriften, men underveis i samtalen kommer det altså frem at ingen av de tre kvinnene rundt bordet mener at det å være kvinne har gjort det vanskeligere for dem å kapre en lederstilling.

Vi ønsker ditt talent-tips!

Sammen med rekrutteringsselskapet Boyden skal E24 igjen kåre Norges beste ledertalent!

For åttende året på rad leter vi etter dyktige ledere under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?

Kanskje er det DU som tipser oss om årets vinner? Klikk her for å melde inn din kandidat

– Liker kvinnelig lederstil

– For meg handler det om å få en god balanse. Det er ikke nødvendigvis bra å få 70 prosent kvinner i ledelsen eller i et styre heller. Kvinner begynner å komme i overtall mange steder, for eksempel på en del studier, og plutselig en dag står man der med den motsatte problemstillingen, sier Roe Hammer.

– Jeg har egentlig aldri tenkt på at jeg er kvinne i denne sammenhengen, sier Hanne Henriksen (29), som er kundedirektør i digitalbyrået Opt.

Daglig leder i MyMuse, Kristine Bakk

Foto: Venture Factory

Én av de kvinnelige lederne som ikke kunne være til stede under samtalen på Venture Factory, er Kristine Bakk (27).

Bakk som er daglig leder i My Muse, en nettbutikk som selger eksklusivt dameundertøy, formidler følgende på e-post til E24:

– Min personlige oppfatning er at det er svært lite fokus på kjønn i oppstartsmiljøet i Norge. Jeg tror en viktig årsak er at det er unge mennesker med et åpent sinn som i stor grad bestemmer spillereglene, sier Bakk, og legger til at dette var noe av det som appellerte til henne da hun forlot en trygg jobb i konsulentbransjen til fordel for lederrollen i MyMuse.

Les også

Forlater toppjobb for å bli gründer: – Jeg må være riv, ruskende gal

Har kona som leder-idol

Siden Aas-Eng har invitert E24 til en samtale om de kvinnelige lederne i bedriften, er det naturlig å spørre om det er tilfeldigheter som har gjort at han har ansatte flere kvinner, eller om det er et bevisst valg?

– Kvinnene i selskapet har fått jobbene fordi de var de beste kandidatene til jobben. Når det er sagt, så liker jeg den kvinnelige lederstilen. Kvinner tenker gjerne over andre problemstillinger enn menn, og har en mer empatisk lederstil, sier Aas-Eng, og legger til:

– Min kone er mitt leder-idol. Hun er knalltøff, men det betyr ikke at hun ikke er empatisk.

– Bruker lenger tid på å si «ja»

Det er også en annen forskjell mellom kvinner og menn, mener Aas-Eng, og det er reaksjonen når de blir tilbudt en jobb:

– Det er nesten utelukkende vanskelig å få kvinner til å si «ja» med en gang. Menn vil bare ha jobben eller tittelen, og hopper på med en gang. Men kvinner vil gjerne vurdere om det er en riktig ting å gjøre. Dette mener jeg er en positiv ting, for da er det også mer sannsynlig at det blir en vellykket ansettelse.

Amanda Schjøtt (25), som er daglig leder i boligmarkedsføringsselskapet Inviso Media, tror det er riktig at kvinner er litt mer forsiktige når de har mulighet til å få en stilling:

– Det er nok mange kvinner som tror de ikke er gode nok, og dermed ikke ønsker å påta seg det ansvaret som følger med. Derfor vil det fortsatt, selv om ubalansen mellom kjønn i lederstillinger er i ferd med å jevne seg mer ut med generasjonene, være behov for å stimulere kvinner litt ekstra fremover i forhold til menn for å få dem til å være med i ledelsen.

– Opptatt av balanse

Når E24 spør om det er viktig for kvinnene å vite at det kan legges til rette for dem med tanke på barn og familieliv, ser Henriksen og Aas-Eng på hverandre, og ler litt:

– Jeg og Hanne har hatt den praten, ja. Nå har ikke jeg noen familie selv, men jeg forstår jo at det er viktig at det legges til rette for dette når selskapene er kommet litt opp på beina, sier Aas-Eng, som legger til at han aldri har hatt «den praten» med en mannlig medarbeider.

– Akkurat nå driver vi med et selskap i oppstartsfasen, og det er det viktigste for meg. Det vil imidlertid komme en tid da dette vil bli aktuelt, og som kvinne er det viktig å vite hvilke rammebetingelser bedriften da kan gi meg, sier Henriksen.

Roe Hammer har tro på at det å kombinere familieliv med krevende stillinger vil bli mindre komplisert i fremtiden:

– Den yngre generasjonen er mer opptatt av balansen mellom jobb og fritid, og for eksempel er jeg opptatt av at jeg ikke skal kreve av mine ansatte at de må svare på mail sent på kvelden. Vår generasjon verdsetter rett og slett fritid fremfor å tjene mest mulig penger.

Les også

Her fikser «norsk» crowdfunding vann til den afrikanske landsbyen

– Lyst til å få til noe

De tre kvinnelige lederne har for øvrig kommet inn i sine stillinger med vidt forskjellig utdanning og bakgrunn. Roe Hammer har en mastergrad i internasjonal sikkerhet, mens Henriksen og Schjøtt begge har økonombakgrunn.

Men de kommer frem til at noe av de har til felles er at de liker ansvar og det å ta sjanser, de liker å delta i beslutningsprosesser i tillegg til at de allerede i studietiden tok på seg arbeidskrevende verv.

Roe Hammer har blant annet vært leder i utenlandsstudentorganisasjonen Ansa, mens Henriksen har vært PR-sjef og styremedlem for kulturfestivalen UKEN ved NHH.

– Det er egenskapene, og ikke kjønn eller bakgrunn som gjør at vi passer i disse jobbene, forteller Schjøtt, som selv kan skilte med flere lederverv og tidligere butikksjefstilling i en alder av 19.

– Det de som jobber her har til felles, er at det er folk som har lyst til å få til noe. Uavhengig av kjønn, avslutter Aas-Eng.

Her kan du lese tidligere Ledertalentene-saker!

Her fikser «norsk» crowdfunding vann til den afrikanske landsbyen

Forlater toppjobb for å bli gründer: – Jeg må være riv, ruskende gal

Hydro-topp om å være operativ leder: – Får du en telefon på kvelden, kan du skvette litt til

Hun skal løfte kvinnelige ledere frem i DNB: – Man må tåle litt smerte av og til

Rekrutteringseksperter: Her er egenskapene som gjør at ledertalent skiller seg ut

Ledertalentene-vinneren fra i fjor: – Må huske at man ikke er verdensmester

Nå er jakten på Norges beste ledertalenter i gang

Nå kan du hjelpe disse med å finne årets ledertalent

Les også

Her fikser «norsk» crowdfunding vann til den afrikanske landsbyen

Les også

– Jeg må være riv, ruskende gal

Les også

Nå kan du hjelpe disse med å finne årets ledertalent

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Karriere
 2. Leder
 3. Ledelse
 4. Arbeidsliv
 5. Likestilling
 6. Ledertalentene

Flere artikler

 1. Ny undersøkelse: Norske studenter vil ha ledere som inspirerer

 2. – Man må tåle litt smerte av og til

 3. Norges yngste, kvinnelige støperisjef: – Vant til å være første kvinne i ulike roller

 4. Leder shipping-kontor i Singapore: – Undervurderte kulturforskjell-utfordringene

 5. – Lederjobben gjør meg til en bedre mor