NHO-direktør: – Vi vet at vi kommer til å trenge mange teknologer

Akkurat nå vil næringslivet ha flere fagarbeidere. I fremtiden vil behovet for teknologer øke mye, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

TRENGER INGENIØRER: Behovet for ingeniører vil ikke fremover, mener NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Vidar Ruud NTB scanpix
 • Astrid Dalen
Publisert:,

Onsdag presenterte NHO sitt tredje kompetansebarometer, hvor drøyt 5000 av NHOs medlemsbedrifter har svart på hvilken kompetanse de har mest bruk for de neste fem årene.

Hovedfunnet i undersøkelsen var at det er et stort behov for fagarbeidere, nærmere bestemt svarer seksti prosent av bedriftene at de trenger ansatte med yrkesfag. Fire av ti bedrifter melder dessuten at de trenger ingeniører.

Tross i en stor nedgang de siste månedene for olje- og gassektoren, er det her behovet for ingeniører er størst.

Les også

Flere etterlyser fagbrev enn mastergrader

– Kommer til å trenge mange teknologer

Tallene i undersøkelsen gjelder altså behovet for de neste fem årene. Ser man lenger frem enn dette, blir bildet langt mindre tydelig, kanskje til frustrasjon for unge som i disse dager står på terskelen til å velge et utdanningsløp.

Det er vanskelig å forutse kompetansebehov for en lang tidshorisont i et arbeidsliv som endrer seg raskt, innrømmer NHO-direktør Kristin Skogen Lund:

– Det vi imidlertid vet er at vi kommer til å trenge mange teknologer, og derfor må vi satse sterkere på teknologi på alle utdanningsnivåer. Vi vet også at vi har et stort behov for fagarbeidere, sier NHO-direktøren, og legger til:

– Det vil også i større grad bli slik at utdanningen først og fremst leverer en basiskunnskap, og deretter må man lære seg den kompetansen bransjen etterspør når man begynner i arbeidslivet.

Les også

NHO-barometer: Oljebransjen vil trenge nye ingeniører om få år

– Vil mangle folk med IKT-kompetanse

Kommunikasjonsdirektør Steinar Q. Andersen i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, støtter Skogen Lund i at behovet for teknologer bare kommer til å vokse de neste årene.

– En rapport laget av DAMVAD i 2014 viser at Norge går mot en kritisk mangel på IKT-kompetanse. I "beste" fall vil vi mangle kandidater til hver fjerde IKT-stilling om 15 år, sier Andersen til E24.

Han forstår fokuset på at næringslivet trenger fagarbeidere, men understreker at innen kunnskaps- og teknologisektoren vil det helt klart bli et stort behov for folk med høyere utdanning.

Les også

Hauglie åpner for utvidelse av permitteringsreglene

– Bare tull med «mastersyke»

– Ingen tviler på at norske bedrifter trenger fagarbeidere og lærlinger i dag, men innenfor kunnskaps- og teknologinæringene trenger vi flere med bachelor, mastergrad og doktorgrad. Det vil også gjelde fremtidens kompetansekrevende næringsliv. Nylig sa Jørn Rattsø, leder forproduktivitetskommisjonen, at Norge ikke har et spesielt høyt utdanningsnivå.

Vi ligger til og med under OECD-gjennomsnittet i andel personer med master- og doktorgrad, sier Andersen.

– For to år siden hadde vi en debatt om den norske «mastersyken». Angivelig valgte for mange nordmenn mastergrad, mens for få valgte fagskole. Det har vist seg å være bare tull. Vi trenger utvilsomt flere med høyere utdanning til fremtidens vekstbedrifter innen teknologi og kunnskap, legger Andersen til.

Han minner også om at kompetansebarometeret viser at Abelias bedrifter er, ved siden av mediebedriftene, de som melder om størst mangel på kompetanse.

Les også

Nå stenger snart Nasas søknadsvindu for nye astronauter

– Velg IKT-sikkerhet

– Har du noen klare råd til unge som i dag kan velge seg en teknologibasert utdanning, og vil sikre at de får jobb i fremtiden?

– Alle som velger en mastergrad innenfor de sentrale IKT-fagene vil være rimelig trygge. Skal man virkelig bli attraktiv, bør man også ha betydelig kompetanse på IKT-sikkerhet. Med noen hederlige unntak tilbys IKT-sikkerhet bare som spesialiseringsvalgfag, mens det burde være obligatorisk for alle som studerer teknologi, sier Andersen.

Han minner også om at uansett hvilken bransje du velger å jobbe i, vil sjansen være stor for at du før eller siden møter på automatisering og digitalisering. Da vil man ha god nytte av en teknologiutdannelse.

– Ikke minst er det viktig at fremtidens direktører og styremedlemmer har langt bredere IKT-kompetanse enn de har i dag. For mange kan det være svært risikabelt å ta strategiske beslutninger uten grunnleggende innsikt i digitalisering, sier Andersen.

Les også

– Vil ikke forby Uber og Airbnb

Les også

Flere etterlyser fagbrev enn mastergrader

Les også

Her gikk de ansatte ned i lønn for å spare arbeidsplasser

Her kan du lese mer om

 1. NHO
 2. Teknologi
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. NHO: – Næringslivet trenger flere håndverkere og ingeniører

 2. NHO-barometer: Oljebransjen vil trenge nye ingeniører om få år

 3. Betalt innhold

  NHO: – Oljebransjen vil trenge nye ingeniører om få år

 4. Annonsørinnhold

 5. Skogen Lund: Polsk opptur kan gi unge norske menn jobb

 6. – Kanskje litt naivt