Navnet feller innvandrersjefen

Et lite norskklingende navn kan hindre innvandrere i å få sjefsstillinger, viser ny undersøkelse.

TRE PROSENT: Arbeidsmarkedsundersøkelsen gjennomført av Proffice viser at bare tre prosent av norske arbeidstakere har en leder med innvandrerbakgrunn.

Istock
  • Renate Sæle
Publisert:,

- Vi ser en frykt for utenlandske navn hos oppdragsgiverne våre, medgir Stein Andrè Haugerud, administrerende direktør i Proffice.

Bemanningsselskapet har gjennomført undersøkelsen blant 983 ledere og 1231 arbeidstakere uten lederstillinger.

Undersøkelsen viser at bare tre prosent av norske arbeidstakere har en sjef med innvandrerbakgrunn, mens rundt 1 av 10 har innvandrerbakgrunn i Norge.

- Det som er mest urovekkende er at 44 prosent av lederne mener innvandrere blir diskriminert på grunn av sitt unorske navn, sier Haugerud i forbindelse med arbeidsmarkedsundersøkelsen. Han mener bransjen har et ansvar for å fremme kandidater med ikke-norskklingende navn dersom de ellers har fagkompetansen som trengs.

Tre prosent innvandrerledere

67 prosent av norske ledere mener dårlig språkkompetanse er grunnen til at få ledere har innvandrerbakgrunn eller er innvandrer.

- Blant de andre grunnene finner vi at 55 prosent mener norske ledere rekrutterer andre norske ledere. Store kulturforskjeller er grunnen 47 prosent oppgir, sier Haugerud.

Undersøkelsen viser at bare ni prosent mener personer med innvandrerbakgrunn ikke selv ønsker å bli sjefer.

Flest svensker

Selv om for dårlige språkkunnskaper er grunnen flest sjefer oppgir for hvorfor ikke det er flere ledere med innvandrerbakgrunn, tilbyr ikke Proffice språkkurs for kandidatene sine.

- Det har vi ikke, så langt har andre tatt seg av det, sier Haugerud.

Blant lederne som har innvandrerbakgrunn er det ikke uventet mange svensker.

- Servicenæringen er sterkt representert her, sier Haugerud.

Går glipp av kompetanse

Han viser til at 86 prosent av lederne mener innvandrerne selv har ansvar for å rette seg etter norsk språk og kultur, mens de selv tar ansvar for faglig og sosial tilrettelegging.

Proffice mener at selv om arbeidsmarkedet i Norge internasjonaliseres gjenspeiler ikke dette forholdet innvandrere i lederstillinger.

- Ut fra undersøkelsen kan det virke som om en del norske ledere ikke klarer å forholde seg til at de rekrutterer fra et flerkulturelt samfunn. Da kan jeg love at de går glipp av mye verdifull kompetanse, sier Per Bergerud, administrerende direktør i Proffice i forbindelse med undersøkelsen.

Flere nyheter på E24 Jobb

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Næringslivet flinkest med minoriteter

  2. - Pinlig med mobil og laptop i møter

  3. Norske ledere:Svensker har bedre arbeidsmoral

  4. Annonsørinnhold

  5. Slipp innvandrere til

  6. Ansatte riser norske lederes tro på ros