- Hyblene ofte utleid før visning
Det ligger hundrevis av annonser ute for hybler og rom i bokollektiv. Men antallet som er på hybeljakt, er enda høyere, og du bør derfor være kjapt ute om du vil sikre deg et sted å bo før studiestart.
Akkurat nå ligger det 656 hybler eller rom til leie ute på Hybel.no.
Men det er dobbelt så mange, nærmere bestemt 1.234, annonser fra personer som ønsker å leie bolig på samme nettsted.
Må være rask
- På denne tiden av året er det helt vanlig at det er dobbelt så mange «Bolig ønskes leid»-annonser. Hyblene ligger sjelden ute mer enn et par dager, og blir ofte utleid før visning. Det kan derfor lønne seg å ringe så fort som mulig, og si at man har muligheten til å se raskt på hybelen, er rådet fra daglig leder i Hybel.no, Christian Rasmussen.
Han anbefaler likevel at man, uansett hvor desperat man er etter bolig, ser grundig på bolig og sørger for å få en skikkelig kontrakt.
LES MER:
Ny på leieboligmarkedet? Slik unngår du husleiefella
Roer seg i september
- Dersom man får låne sofaen hos en kompis frem til september, så pleier det å ha roet seg litt ned på markedet - og prisene er også gjennomsnittlig lavere da, sier Rasmussen.
Han legger til at det bare har vært en ørliten nedgang i antall hybler til leie siden i fjor.
Det er i dag registrert 4.190 ledige utleieboliger på Finn.no. 579 av disse er hybler eller rom i bofelleskap. Hos Utleiemegleren er 371 boliger til leie.
LES OGSÅ:
Lag annonse
Skal du legge inn «Bolig ønskes»-annonse på nettet, kan du gjøre det på for eksempel Finn.no eller Hybel.no.
Hos sistnevnte har du mulighet å legge inn gratis annonse, mens du på Finn.no må ut med 499 kroner for å ha annonsen liggende i 60 dager.
Hvor mye skal jeg betale?
Ifølge statistikk fra Hybel.no ligger gjennomsnittsprisen for et rom i bokollektiv i Oslo nå på 4.300 kroner. I Bergen er gjennomsnittsprisen 3.790 kroner, mens det i Trondheim i snitt koster 3.670 kroner for et rom.
Disse prisene er beregnet ut fra annonser som er lagt ut på Hybel.no det siste året, og er derfor ikke noen pålitelig statistikk for det totale markedet. De gir likevel en pekepinn på hvor prisene ligger.
Før du sier ja til å leie en hybel, bør du uansett bruke litt tid på å orientere deg i markedet og finne ut hva som er «gjengs leie» i området der du ønsker å leie.
LES OGSÅ:
Studentene vil ha bedre standard
Mest populært
Når du skal finne bolig, husk at:
Jo større by, sentrumsnærhet og bedre standard - desto høyere pris.
De hyblene eller leilighetene som får best respons, er de som er gunstige på pris samtidig som de er i et sentralt område.
Bredbånd og kabel-tv er også et pluss, men er likevel en mindre viktig faktor enn beliggenhet og pris.
Her kan du finne ledig bolig:
Mangler studentboliger
En grunn til at det blir hard kamp om hyblene, er at det i flere år har vært mangel på studentboliger i flere år. Studentorganisasjonene har kritisert myndighetene for at byggingene av nye studentboliger går altfor sakte.
Frykten for at mange blir stående uten studentbolig i år, er ikke blitt mindre av at det denne høsten er 5.200 flere studenter som har fått studieplass ved norske høgskoler og universiteter enn i fjor.
Ifølge tall fra Norsk Studentorganisasjon, som er gjengitt i
, har dekningsgraden for studentboliger i hele landet gått ned fra over 17 prosent i 1991 til under 14 prosent i år.
I denne artikkelen får du mange gode tips til
hvordan du kan skaffe deg studenthybel
.