- Å yte best er ikke nok

Effektive medarbeidere egner seg ikke nødvendigvis best til å være leder, mener Korn/Ferry-sjefen.

FLERE UTRADISJONELLE SJEFER: Skandinaviske sjefer er ofte ingeniør eller økonomer. Hodejeger Stig Dahlgaard Berntzen forventer trenden snur.

Istock
  • Renate Sæle
Publisert: Publisert:

Å peke ut ny toppleder er både en viktig milepæl og et mulig minefelt for bedrifter.

- Å ha suksess i en førstelinjejobb gir ingen garanti for at personen vil gjøre det bra som leder på høyere nivå, sier Torbjørn Gjelstad til E24.

Han er en erfaren hodejeger og daglig leder og styremedlem i Korn/Ferry International i Norge.

LES OGSÅ: - Gi ikke fagfolk sjefsjobben

- Lett å bomme

- For å sikre at topplederen vil holde mål er det viktig å skille mellom såkalte "high performers" og "high potentials". Det er altså forskjeller på personer som er yter mest og som har potensiale som sjefer, ifølge Gjelstad.

- Forskning i regi av Korn/Ferry International viser at mindre enn 30 prosent av de som yter mest er det vi kaller high potentials, eller topplederemner. Velger man toppledere i feil kategori risikerer man å bomme i to av tre tilfeller. Det at man løfter medarbeidere opp til et nivå de ikke er i stand til å håndtere er selvsagt negativt både for bedriften og for den det gjelder, mener Gjelstad.

- Det interessante er at de fleste som viser talent er performers. Men ikke alle som er performers er ledertalent, kanskje bare 25-30 prosent.

LES OGSÅ: Oppfordrer til å klatre nedover

- Tenk lederskifte i tide

Konsernsjef Terje Venold har vært Veidekke-sjef i over 20 år. Venold mener det er en klar fordel å ha kandidater på blokken som kan overta etter topplederen.

- Det er et kvalitetstegn på lederskap at lederen har utviklet etterfølgere. Det er imidlertid ikke ensbetydende med at man alltid skal rekruttere topplederen internt. Dersom det gjøres endringer i mål og strategi, eller kulturen ønskes endret, kan det være en fordel å rekruttere eksternt, mener Gjelstad.

- Selv om interne lederkandidater kjenner bedriften, fagområder og kan være operative fra dag en, mener Gjelstad at dersom ny, strategisk endring skal gjøres, kan det være en fordel med friske øyne.

- Den forrige lederen kan være svært dyktig, men det er ikke sikkert han eller hun for eksempel er dyktig på å utvikle nye markeder eller pleie kontakt med finansielle investorer. Da bør man overlate dette til andre, mener Gjelstad.

Flere saker på E24 Jobb

Publisert:

Flere artikler

  1. Sjefsjobben glipper for ikke-økonomer

  2. Slik finner hodejegerne de fremste ledertalentene

  3. Fire avsnitt kan redde Venold

  4. Betalt innhold

    Dette kan du gjøre hvis folk ikke vil tilbake til kontoret

  5. - De fleste som blir ledere på et høyt nivå har «grit»