– Å ikke se nye veier for virksomheten, det er farlig

Bilarving Harald Møller har lært at det er lurt å ha en plan for alt. I 2019 valgte han å gi rom til neste generasjon og gikk av som styreleder.

 • Nora Rydne
Publisert: Publisert:

– Dette er den beste investeringen min.

Harald Møller slår ut med armene i en diger hall full av biler på Alfaset i Oslo. Da han var på besøk i E24s podkast Voksenpoeng, slet han litt med å finne den beste investeringen sin. Nå har han fått tenkt seg om noen dager, og kommet på at det er prosjektet Møller Medvind.

Hør hele intervjuet der du vanligvis finner dine podkaster, eller i spilleren under.

Ideen kom etter at han fikk vasket bilen i en garasje på Briskeby i Oslo. Han trakk fra en gardin og oppdaget at de som jobbet der også bodde i garasjen. Bilpleiebransjen er kjent for mye svart arbeid. Møller forklarer at mange blir fraktet til Norge for å jobbe i bransjen, og må betale mer til dem som tar dem med hit, enn det de får betalt for å vaske biler.

– Det er moderne slaveri, sier Møller.

Med Møller Medvind vil han gjøre bilservicebransjen mer profesjonell, og samtidig lære opp og ansette folk med hull i CV-en gjennom samarbeid med NAV.

Harald Møller følger med mens produksjonsleder Ali Pervez i Møller Medvind klargjør en bruktbil for salg.

– Mange har vært på tiltak i mange år, og får beskjed om at «du får ikke jobb, du har vært på tiltak». Her skal de få fast jobb. Gir du folk med hull i CV-en en sjanse, har du kanskje de beste folkene.

Les også

Fikk gründeridé fra kona: – Tror hun var veldig skeptisk til å jobbe med meg

Radikal arving

Møller understreker at prosjektet ikke er filantropi. Det skal være lønnsomt å få folk i jobb. Men han har ikke alltid vært kapitalist. Som ung beskriver han seg selv som «ganske radikal», og han irriterte faren ved å gå i 1. mai-tog.

– Det var vel del av min opposisjon. Min far var jo medlem av Libertas, og de var redde den gang for at AKP-ML ... De ville jo ha revolusjon. Så det var et ganske annet klima. Hvis jeg skulle ta avstand fra min far, så var det å være radikal.

– Ble han sint?

– Nei, han ble aldri sint. Han hjalp meg med å utforske og å være nysgjerrig.

– Var det irriterende?

– Det betød vel at jeg måtte gå enda lengre, da. Men han sa vel noe med at hvis du ikke er radikal før du er 20, så har du ikke hjerte. Hvis du er radikal etter at du er 20, så har du ikke hjerne, sier Møller og ler av farens overbærenhet.

Bla i galleriet eller følg Voksenpoeng_med_Nora på Instagram for å lese skoledagboken til Harald Møller.

Han tror opposisjonen kom av at han syntes det var slitsomt å være «bilarvingen». At han alltid endte opp med å måtte snakke med folk om bil – når han syntes mye annet var langt mer spennende enn akkurat det.

– Det gikk jo på trynet

I løpet av medier- og kommunikasjonsutdannelsen i Vancouver i Canada, la han av seg de radikale tankene – som spådd av faren.

I takt med at NRK mistet TV-monopolet i Norge og TV2 stilte som utfordrer, startet Møller sin egen TV-kanal. Samarbeider som skulle vært på plass falt i fisk, og kanalen ble sjøsatt helt på egen hånd.

– Det gikk jo på trynet så det holdt, sier Møller.

Han gikk videre til flere prosjekter innen TV og mediene, og jobbet i flere år som mediekonsulent. Så kom rettssaken etter TV-konkursen, som det tok flere år å vinne.

– Det var en ganske tøff periode, og etter det startet jeg et investeringsselskap sammen med mine søsken, samtidig som jeg satt i styret i det som nå er Møller Mobility Group.

Møller hadde da sittet i styret siden etter studietiden, og følte mer og mer at han ble del av familiebedriften. Men da faren spurte om han ville ta over styrelederstolen, var svaret kontant: Nei. Det neste året brukte han på å tenke på om svaret burde bli ja isteden.

– Du er tredje generasjon, hvis du ikke involverer deg og det går dårlig, så blir jo det også en del av historien. Så du har kanskje ikke så mye valg, da.

Møller takket ja til styreledervervet, med klare tanker om å gjøre ting annerledes enn faren, som hadde jobbet i selskapet hele livet. Tredje generasjons ideer om aktivt eierskap og å vurdere å gå på børs hvis man ikke selv kunne være beste eier, ble ikke akkurat tatt imot med stående applaus.

– Det var fyord med en gang. Så det var det å løfte takhøyden, da, og forsøke å gjøre eierskapet mer tidsriktig som jeg følte at jeg kunne ta med meg inn, sier Møller.

Les også

Moren spilte en viktig rolle for fred blant Grieg-barna: – Hun sa at dere kan bare våge

Lærte av dem som ordnet opp for sent

Det ble heller ikke stående applaus fra resten av familien. Flere av de andre familiemedlemmene i tredje generasjon Møller ville heller ha inn en ekstern styreleder.

– Det var en krevende situasjon, sier Møller kort.

– Hvordan arter det seg?

– Det eksploderer plutselig med følelser, da kommer det veldig mye ut.

– Er det på julaften, liksom?

– Nei, det skjedde vel rundt et styrebord, og det varte ikke lenge. Vi ble veldig fort enige om å dele Møllergruppen i to. Da vi skilte lag var vi egentlig venner, sier Møller.

Forhandlingene tok et år, og familien reiste også til Sveits et par ganger for å delta på et program for familiebedrifter ved IMD Business School. De spesialiserer seg blant annet på generasjonsskifter. Der lærte han mest av å se alle de andre familiene som kranglet, gråt og ikke kunne sitte i samme rom.

– De kom jo dit altfor sent. Det er mye sterke, gamle gråhårede menn som har fått lov å sette regler, nepotisme, kvinner som ikke har fått de samme mulighetene. Og maktmisbruk, det kan du vel si at det kan ofte skje i store, familieeide selskaper. Nå skjer jo dette bak lukkede dører, og jeg skal ikke nevne navn – det er sånne Chatham rules, er det det det heter? Men det var mange norske familier der nede også, sier Møller.

Les også

Orkla-sjefen studerte opptil 70 timer i uken: – Drevet av frykten for ikke å få en jobb

– Herjet av panikk

Han lærte også hvor viktig å ha på plass planer for all verdens scenarioer. Familiebedriften har en egen plan for «svigersønnen fra helvete», som Møller bedyrer at det ikke har blitt bruk for ennå.

Og om det ikke var noen planer for pandemi, var det i alle fall en plan på plass for krise da coronaviruset meldte sin ankomst. Selv om det ble tungt å helt i starten måtte permittere ansatte, slo panikken aldri inn.

– Det opplevde jeg som betryggende. Det gikk ikke lang tid før vi følte at vi hadde kontroll på vår virksomhet, sier Møller.

Bedriften har ikke alltid vært like godt stilt – som under finanskrisen i 2008. Møller hadde argumentert for at bedriften burde finansieres mindre av banker og mer av datterselskapene, men ikke fått det gjennom. Da fabrikkene mottok avbestillinger på biler, gikk selskapet i brudd med bankene.

– Da husker jeg at jeg var på vei opp i et krisemøte. Jeg så meg selv i speilet og så at jeg var herjet av panikk. Da tenkte jeg at det er ikke smart av en eier å dra opp der og se sånn ut som jeg gjør. Det var en situasjon jeg ikke ville inn i igjen, og da kom refinansieringen i gang.

Les også

E24 inngår samarbeid med Equality Check: – Dette er noe norske arbeidsgivere må være gode på

Vil ikke gå i forsvarsposisjon

Møller har selv ikke noe voldsomt andektig forhold til familiebedrifter – noen overlever, kommer seg videre – og noen dør. Det er del av næringslivets økosystem.

På hvilken måte Møller overlever, har han ikke sterke meninger om – neste generasjon må få komme med nye ideer om hvordan eierskapet skal føres videre.

– At du går i forsvarsposisjon og ikke er åpen for omstilling og å se nye veier for virksomheten, det er farlig.

Selv vil han aldri bli en slik sterk, gråhåret mann som setter regler for de nye generasjonene i selskapet – slike han så i Sveits. Derfor valgte han også å gå av som styreleder i Møller Mobility Group i 2019.

– Skulle jeg fortsatt, så jeg meg selv som en som ville snakket høyere og høyere om hvordan ting var før, og da etter hvert også med utestemme. Så da tenkte jeg at de siste 10 årene av mitt yrkesaktive liv har jeg tenkt å gjøre noe annet.

Vil du lese flere voksenpoeng saker? Her finner du alle.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Voksenpoeng
 2. Harald Møller
 3. Møller Mobility Group
 4. Bil
 5. Podkast
 6. Karriere
 7. Ledelse

Flere artikler

 1. Mitt voksenpoeng: Harald Møller

 2. Moren spilte en viktig rolle for fred blant Grieg-barna: – Hun sa at dere kan bare våge

 3. Mitt voksenpoeng: Emilie Stordalen

 4. – Den første ordren tok jeg imot da jeg var 10 år

 5. – Du må tørre å si meningene dine