Jensen: Ikke aktuelt med ekstra tiltak nå

Både LO og opposisjonen kritiserer regjeringen for ikke å legge ekstraordinære tiltak for å stagge den økende arbeidsledigheten i Norge på bordet. Slik svarer finansminister Siv Jensen.

IKKE SVARTMALE: Finansminister Siv Jensen (Frp) sier vi ikke skal svartmale situasjonen i norsk økonomi.

Cornelius Poppe
  • Maria Lekve
Publisert:

Finansminister Siv Jensen (FrP) sier at regjeringens målsetting er lavest mulig ledighet, men foreløpig er det ikke aktuelt med en ekstraordinær tiltakspakke.

Uttalelsen kommer etter at flere opposisjonsparti overfor E24 krevde tiltak fra regjeringen, grunnet stadig økende ledighet i Norge.

Onsdag formiddag kom ferske tall fra SBB, som viser en ledighet på 4,2% - opp 0,1 prosent fra forrige rapport.

– Jeg tror man skal være forsiktig med å svartmale situasjonen. Dette er øverst på vår prioriteringsliste. Vi er opptatt av situasjonen i norsk økonomi hver eneste dag, sier Siv Jensen til E24.

Les også

– Foreløpig har vi bare sett den første bølgen

– Vår målsetting er så lav arbeidsledighet som overhodet mulig, sier Jensen.

– Alle er bekymret over at vi nå ser en annen utvikling enn det vi har sett de siste 10–15 årene i norsk økonomi. Vi har visst om det, men det er ubehagelig når det skjer.

«Gjør mye»

Hun mener regjeringen allerede gjør mye for å forhindre økt ledighet og ber opposisjonspartiene smøre seg med tålmodighet.

– Jeg er ikke enig i at vi gjør for lite å begrense ledighetsveksten. Snarere tvert imot. Dette har stått på dagsorden helt siden regjeringen tiltrådte. Det vi kan gjøre er å legge til rette for å skape nye arbeidsplasser, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Hun påpeker at regjeringen har økt offentlige investeringer, endret permitteringsregler og skatt. I regjeringens første statsbudsjett ble permitteringsreglene strammet inn, men ble i år endret tilbake. Fra 1.juli har arbeidsgiver 10 dager lønnsplikt og en dagpengeordning som gjelder i 30 uker.

– Nå har vi nettopp behandlet revidert budsjett. Regjeringen la frem flere forslag til endringer som vil stimulere sysselsettingen. Nå har vi et budsjett som jeg mener er godt tilpasset situasjonen, men vi følger utviklende fortløpende.

Les også

Sjekk hvordan partiene vil bøte på den stigende arbeidsledigheten

«Oppdaterer oss hele tiden»

– Er det aktuelt med tiltakspakke som under finanskrisen?

– I forbindelse med finanskrisen i 2009, var alle enig om at vi trengte ekstraordinære tiltak. Men den situasjonen var helt annerledes. Finansinstitusjonene hadde problemer og tilgangen på kapital tørket opp. Nå er vi inne i en omstilling av norsk næringsliv. Her må det brukes andre virkemidler. Det er virkemidler som vi er i godt i gang med.

– Så dere ser ikke behovet for en tiltakspakke nå?

– Vi har sett på vis lagt frem tiltakspakke. Vi har økte offentlige investeringer, styrket utdanningen og innført skattetiltak. Det er det næringslivet sier de vil ha mer av. Det er det som letter omstillingen vi står midt opp i.

Les også

Tror 50.000 oljejobber kan gå tapt

– Hva dersom arbeidsledigheten øker så kraftig som noen spår. Vil det bli aktuelt med en ekstraordinær tiltakspakke?

– Vi oppdaterer oss hele tiden. Vi er beredt på nye tiltak hvis vi mener det er behov. Foreløpig er det viktig å være ute og snakke med dem som vet hvor skoen trykker. Jeg var senest i dag og besøkte en bedrift på Horten, som merket bremsen i oljeindustrien godt. Samtidig er det en erkjennelse om at vi har hatt en høy kostnadsvekst innenfor olje og gass. Den må ned for å øke lønnsomheten. Det er utfordrende for mange bedrifter nå, men omstillingen vil bidra til økt lønnsomhet fremover. Det er noe av det aller viktigste for å holde sysselsettingen oppe på sikt.

– Er du redd for å bruke for mye penger på å bremse ledighetsvekst?

– Alt henger sammen. Kronesvekkelsen er ekstremt viktig for store deler av konkurranseutsatt næringsliv. Det er et viktig bidrag til økt konkurranseevne. Nå har vi et budsjett som er godt tilpasset den økonomiske situasjon, sier Jensen.

Les også

– Regjeringen trekker på skuldrene av økt ledighet

Les også

Slik takler du å miste jobben

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen

Flere artikler

  1. KrF ber om hastetiltak mot ledighet

  2. – Regjeringen trekker på skuldrene av økt ledighet

  3. Ap: Regjeringen undervurderer økt ledighet

  4. Annonsørinnhold

  5. Krisepakke til arbeidsmarkedet på fire milliarder kroner

  6. Aftenbladet: Regjeringen bløffet om tiltakspakke