YS: Ledere kan ikke reglene

I privat sektor kunnskapsnivået enda lavere, ifølge ferske tall.

KUNNSKAPSFATTIG: Mange ledere kjenner ikke lover og regler i arbeidslivet.

JON HERLAND/ILLUSTRASJONSBILDE
  • NTB
Publisert: Publisert:

Bare én av tre ledere i offentlig sektor sier de kjenner godt til innholdet i hovedavtalen, tariffavtalen og arbeidsmiljøloven.

Tallene fra YS' arbeidslivsbarometer avslører store kunnskapshull. Mellom 60 og 70 prosent av lederne i det offentlig har ingen, liten eller bare delvis kjennskap til lov- og avtaleverk knyttet til ansattes arbeids- og ansettelsesforhold.

YS-forbundet Delta mener tallene er alarmerende og truer omstillingen av offentlig sektor. Delta krever nå at både arbeidsgiverorganisasjonene og den enkelte virksomhet griper fatt i dette.

Blant ledere i det private er tallene enda verre. Bare én av tre har god kjennskap til arbeidsmiljøloven, mens én av fem kjenner tariffavtalen godt, og ikke mer enn én av ni kjenner godt til hovedavtalen.

– Dessverre er disse tallene i tråd med tall fra våre undersøkelser. Det er foruroligende, sier kommunikasjonsleder Sverre Simen Hov i Lederne til NTB.

Organisasjonen for Norges ledere og betrodde ansatte avholder denne uken sitt landsmøte i Drammen, og labert kunnskapsnivå hos norske ledere blir et tema der.

– Det er et paradoks at så mange i Norge er stolte av den norske modellen og støtter den, men så vet de skremmende lite om hva den faktisk går ut på, sier Hov.

LES OGSÅ:

Windows-topp forlater Microsoft

Hodene ruller i BBC

Undersøkelse: Oppgaver og kolleger viktigere enn lønn

Publisert:

Flere artikler

  1. Norske ledere:Svensker har bedre arbeidsmoral

  2. Undersøkelse: Kvinnerer best anlagt til å lede

  3. - Det er galt at offentlig sektorblir lønnsledende

  4. Én av fem næringslivsledere leser ansattes epost

  5. Misnøyen vokser med regjeringens arbeidslivspolitikk