Må ut med millionbeløp etter å ha diskriminert ansatte

25 ansatte mistet jobben da Gate gourmet tok over flymatleveransene til SAS. Nå får de erstatning.

DISKRIMINERT: - De ble diskriminert for å tilhøre feil fagforening, og det er det de nå får erstatning for, sier Parat-advokat Christen Horn Johannesen.

Aslaksen, Bjørn / Faksimile
  • Ida Hanstad
Publisert: Publisert:

Etter en anbudskonkurranse i 2009 vant flymatselskapet Gate gourmet en kontrakt om levering av cateringtjenester til Gardermoen og Flesland. En rekke av de ansatte i LSG sky chef Norge, som tidligere hadde avtalen med flyselskapet, søkte jobb hos Gate gourmet - uten å bli ansatt.

Etter at Høyesterett i en tidligere dom slo fast at de ansatte var utsatt for diskriminering, valgte 31 av de ansatte å gå til å gå til sak mot selskapet. Nå har de vunnet.

Dyr affære

Øvre Romerike tingrett har dømt Gate gourmet til å gi erstatning for kostnader og tapt arbeidsfortjeneste til 25 av de 31 som gikk til sak mot dem.

Det høyeste enkeltbeløpet ligger litt i overkant av 715.000 kroner, og til sammen er de 25 ansatte tilkjent 6 millioner kroner.

Gate gourmet er også dømt til å betale saksomkostninger på totalt 334.700 kroner til 21 av de 31 saksøkerne.

LES OGSÅ:Måtte sette bh-størrelsen på navneskiltet

Måtte være LLF-medlem

Det var i 2011 slo Høyesterett fast at de ansatte hadde blitt utsatt for diskriminering, etter at de gikk til sak mot selskapet. Riktignok ble Gate gourmet frifunnet for kravet om de ansattes arbeidsavtaler med LSG skulle bli overført til dem.

Flere av de ansatte i LSG var organisert i fagforbundet Parat, mens Gate Gourmet kun inngikk jobbavtale med ansatte organisert i Luftfartens funksjonærforening (LFF).

LES OGSÅ:Snakket polsk – ble oppsagt

Disse hadde godtatt en avtale, hvor de blant annet hadde fraskrevet seg retten til å ta med seg opparbeidet ansiennitet over til Gate Gourmet, skriver Romerikes blad.

Til E24 sier Parat-advokat Christen Horn Johannesen, som representerer saksøkerne følgende:

- De ble diskriminert for å tilhøre feil fagforening, og det er det de nå får erstatning for, forklarer han.

- Vi brukte først tid på å slå fast om de var diskriminert. Det neste spørsmålet, som nå har blitt tatt opp i tingretten, er om det er gitt at det er diskriminering som gjorde at de ikke fikk jobb. Det har Øvre Romerike slått fast at det var, sier han videre.

LES OGSÅ:Undertøyskjede dømt for kvinnediskriminering

Ikke helt fornøyd

Johannessen sier han er fornøyd med å ha fått nærmest full medhold når det gjelder de arbeidsrettslige prinsippene.

Han sier videre at han nå vil gå nøye over utmålingen av erstatningene.

- Jeg mener det er feil at ikke alle saksøkerne har fått erstatning. Vi mener alle de 31 har krav p å dette. Nå må vi vurdere hvordan vi skal forholde oss til det tingretten har kommet frem til, sier han til E24

- Når det gjelder hvor mye hver enkelt skal få, er det en del skjønn ute og går. For meg ser det ut til at de som har fått erstatning, har fått en reell erstatning, legger han til.

LES OGSÅ:Mange føler seg diskriminert på jobben

I tenkeboksen

Til Romerikes blad sier Gate gourmets advokat Tron Dalheim i Arntzen de Besche at han foreløpig ikke ønsker å si så mye om dommen fra Øvre Romerike tingrett.

- Det er en lang dom. Vi vil gå nøye gjennom den sammen med klienten før vi tar en vurdering på hva vi eventuelt vil gjøre, sier han i en kort kommentar.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

  1. 45 arbeidere tar laksepakkeri til retten

  2. Betalt innhold

    45 arbeidere tar laksepakkeri til retten

  3. Norwegian-pilot vant sak mot selskapet

  4. Betalt innhold

    45 tidligere ansatte saksøker Sund Laksepakkeri: – Vi vil ha rettferdighet

  5. Sak mot Ryanair skal føres i Norge