Regjeringen opphever fagforeningenes rett til å gå kollektivt søksmål

Fagforeninger skal miste retten til å reise kollektiv sak mot arbeidsgivere som mistenkes for å leie inn ulovlig arbeidskraft, ifølge arbeidsministeren.

JULENISSE: Robert Eriksson la frem det han kalte julekalenderen for et bedre arbeidsliv fredag.

Torstein Bøe
  • NTB
  • E24
Publisert:

Det er ikke justisministeren, men arbeidsminister Robert Eriksson, som legger frem forslagene til ny arbeidsmiljølov. Et av forslagene som møter mest motbør, er likevel på justisfeltet.

Retten til å gå til kollektivt søksmål, var noe fagforeningene ble innvilget av den rødgrønne regjeringen i fjor.

Nå sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) at det ikke bør komme som noen overraskelse at regjeringen fjerner dette.

Eriksson presenterte endringene under det han kalte «den siste luken i Erikssons julekalender for et bedre arbeidsliv» fredag.

NHO var blant kritikerne da den rødgrønne regjeringen innførte retten. Høyre varslet at det ville bli omgjort ved første anledning.

Øker straffer

Samtidig øker regjeringen straffene for de som foretar brudd på arbeidsmiljøloven. Regjeringen foreslår å øke straffene for brudd på arbeidsmiljøloven til tre års fengsel.

– Det er viktigere å ta kjeltringen enn å gjøre det vanskelig for andre, Eriksson. Samtidig vil regjeringen ha fengselsstraff for medvirkning til brudd på arbeidsmiljøloven på ett år, og tre år for medvirkning til alvorlige brudd. I dag straffes dette med bøter.

– Dette er en betydelig innskjerping, mener statsråden.

Tillater mer overtid

Eriksson vil videre tillate 30 timer overtid i måneden, noe som er en økning fra 25 timer i dag. Han sier regjeringen også vil gjøre det tillatt med tolv timer overtid per uke, ikke ti som i dag. Per måned skal taket være på 30 timer.

– De ytre grensene for overtid vil være de samme. Vi beholder vernet i arbeidsmiljøloven, fastholder Eriksson.

Han sier den totale arbeidstiden er uendret, og at kun ansatte som ønsker det skal jobbe mer overtid.

Mister mulighet til å overprøve turnuser

Arbeids- og sosialministeren sier regjeringen også vil fjerne fagforeningenes rett til å overprøve lokale turnusavtaler.

– Det bør være mulig å jobbe mer i enkelte perioder, og mindre i andre, sier Eriksson.

– Vi fjerner det som omtales som «vetoretten». Jeg mener det er riktig og viktig å ha mer frihet lokalt. Det er viktig at arbeidstakere og arbeidsgivere lokalt kan bli enige om hvordan man ønsker å tilrettelegge arbeidshverdagen, sier Eriksson.

Han mener endringen vil føre til at flere kan få muligheten til å jobbe heltid, og at folk får større kontroll over sin egen arbeidshverdag.

Flere fagforeninger har varslet at de vil kjempe mot et slikt forslag. I dag kan sentrale organisasjoner overprøve særskilte turnuser som er avtalt lokalt.

Tillater søndagsarbeid

Regjeringen går også inn for å tillate søndagsarbeid.

Reaksjonene lar ikke vente på seg:

Norges nest største hovedorganisasjon, Unio, er lite fornøyd med arbeidsminister Robert Erikssons forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

– Han later som om endringene vil hjelpe de svake. I stedet vil dette bli brukt til å skvise alle. Eriksson sier han vil berge noen få, men i stedet legger han opp til at alle kan utnyttes mer, sier Unio-leder Anders Folkestad og ber stortingspolitikerne avvise forslaget.

Les også:

Solberg advarer fagbevegelsen mot storstreikSlik reagerer opposisjonen og LO på nytt regjeringsforslagEriksson foreslår midlertidig ansettelse i inntil tolv måneder

Publisert:

Flere artikler

  1. LO, Unio og YS varsler politisk streik mot regjeringen

  2. Åtte av ti toppledere fornøyd med arbeidsmiljøloven

  3. Eriksson forberedt på kjeft fra LO

  4. Unio kritiserer «skandaløst» arbeid fra Erikssons departement

  5. Nå kan du kreve å få jobbe til du er 72 år