Her er tabbene du bør unngå: - La luksusen ligge hjemme på jobbintervjuet

Undersøkelser viser at luksusklær kan imponere på jobbintervjuet, men norske eksperter ber deg holde det prangende hjemme om du vil sikre deg drømmejobben.

FORSKJELL: Det er en forskjell på en motevisning og et jobbeintervju. Det er ikke sikkert at dyre klær, accessories og utringning høster like stor applaus på sistnevnte, som på førstnevnte.
Publisert:

Konkurransen på arbeidsmarkedet blir stadig hvassere ettersom flere gjerne tar både master og flere utdannelser. Det betyr at det blir stadig viktigere å imponere på jobbintervjuet, mener ekspertene.

Luksusklær og vesker kan øke sjansene for at akkurat du blir valgt over andre kandidater, viser en ny undersøkelse fra Yonsei-universitetet i Sør-Korea.

Det er direktør for «search and select» i Adecco svært uenig i.

– Jeg tror det kan virke mot sin hensikt. Med en Gucci-veske signaliserer du dyre vaner, og det er ikke alle arbeidsgivere som blir imponert av det, sier hun til E24.

Larsen medgir imidlertid at pene merkeklær likevel kan virke positivt inn på sjansene dine for jobb.

VIL IKKE HA LUKSUS: Search and select-direktør Guri Larsen i Adecco.

Trynefaktor

I undersøkelsen ble totalt 150 mennesker vist tre ulike versjoner av en video av en kvinne på jobbintervju.

Den eneste forskjellen mellom videoene var kvinnens skjorte som varierte mellom å ha et luksusmerke, et billigmerke og umerket.

Deretter ba forskerne folk bedømme om kvinnen hadde kompetanse til jobben eller ikke.

De som hadde sett videoen med luksusmerket ga kvinnen mye bedre skussmål enn de andre, skriver Harvard business review.

– Dessverre er det fortsatt noen som ikke tar seg bryet med å forstå rekruttering som fag før de skal ansette mennesker. Resultatet er at magefølelse og trynefaktor teller mer enn hvor egnet kandidaten er til jobben.

– Dermed er det heller ikke overraskende at for eksempel merkeklær kan være en faktor i møte med enkelte arbeidsgivere, sier Larsen til E24.

(saken fortsetter under bildet.)

BØR LIGGE HJEMME: Studier viser et mange reagerer positivt på luksus-merker, men la Gucci-vesken ligge hjemme når du skal på jobbintervju, mener ekespertene.

Bør speile arbeidsgiveren

Heller ikke første amanuensis Ole Iversen ved Handelshøyskolen BI er overrasket over at pene merkeklær kan være utslagsgivende, men understreker at dette kommer noe an på selskapet du skal på intervju i.

– Man bør prøve å speile organisasjonen og intervjuerne. I for eksempel bank, finans og advokatbransjen er dressfaktoren høyere enn i mange andre bransjer, sier han.

Iversen er legger til at det som hovedregel er bedre å kle seg litt for pent enn litt for stygt.

– Dette betyr at dersom man bommer på kleskoden så kan dette slå negativt ut. Profesjonelle rekrutterere bør imidlertid unngå disse feilkildene, sier han til E24.

Les også

Slik skal studentene kapre drømmejobben

Larsen er enig med Iversen og legger til at å treffe riktig på bekledningen er en måte å vise at du forstår bedriften og kulturen.

– Spioner gjerne utenfor kontoret deres i forveien, og hvis du er usikker er det bedre å kle seg litt for pent, sier Adecco-direktøren.

(Saken fortsetter under bildet.)

EKSPERT: Første amanuensis Ole I. Iversen er en av landets fremste eksperter på rekruttering.Han har særlig jobbet med jobbintervjuer.

Ingen jobbebukse

Selv om Larsen er klar på at luksusmerker er unødvendig for å sikre seg drømmejobben, er det like viktig å ikke være for avslappet i klesvalget når du møter til intervju.

– Er du i et jobbintervju så er du i en profesjonell setting. Dropp joggebukse og fleecegenser. La også selskapsklærne dine bli hjemme, understreker hun.

Les også

– Det er viktig at sjefen sier ifra når man er for gammel

– Hva med tatoveringer og piercinger. Bør en dekke og skjule disse på et jobbintervju?

– Det er litt avhengig av hva slags jobb du søker, hvilken bransje og ikke minst hvor mye piercinger og tatoveringer du har.

– Søker du en stilling hvor en stor del av jobben går ut på å representere bedriften utad i formelle settinger, så kan det være at dine sjanser reduseres dersom du har ansiktspiercinger og svært synlige tatoveringer, sier Larsen til E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om