Tobias (32) er mentor for Vibeke Hammer Madsen (60)

Virke-toppsjefen har skaffet seg mentor. Som er 28 år yngre.

INNGÅR MENTORORDNING: Vibeke Hammer Madsen er administrerende direktør i hovedorganisasjonen Virke. Tobias Bæck er gründer og daglig leder i det digitale byrået Bakken & Bæck.

Ingvild Sagmoen E24
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:

– Noe av det jeg ønsker gjennom dette mentorskapet er at jeg, med grått hår, skal få enda sterkere troverdighet i min argumentasjon på at vi må få raskere endringer, sier Virke-direktør Vibeke Hammer Madsen.

For norsk arbeidsliv står midt oppi og foran store endringer og vi klarer ikke å omstille oss raskt nok, mener Madsen.

Derfor har hun nå spurt Tobias Bæck om han kan være mentor for henne.

– Nå skjer ting så fort og så mye at jeg ønsker å ha inspirasjon tilgjengelig. Jeg håper at Tobias kan utfordre meg og Virke og verifisere vår virkelighetsoppfatning, sier Madsen.

Tobias Bæck er selvlært gründer, designer og programmerer, og fikk i fjor prisen «årets digitalhode» under E24s kåring Ledertalentene.

Han er gründer og daglig leder i det digitale byrået Bakken & Bæck. De har kontorer i Oslo, i Bonn og i Amsterdam, og jobber blant annet med å finne nye digitale løsninger, både i samarbeid med startups og hos etablerte selskaper.

– Vi ser godt gjennom vårt arbeid hvor raskt denne endringen skjer og hvor trege mange av de etablerte aktørene er på å omstille seg, sier han.

– Dette er sånn sett en måte for meg til å påvirke flere aktører. Vi snakker om en veldig stor endring som krever store tiltak raskt. Samtidig går mentorskapet begge veier, og jeg tror det er mye nyttig læring i dette for meg personlig, når det kommer til ledelse eller det å skalere et selskap, for eksempel.

– Må være åpen for endring

Les også

Ledertalentene 2015: Disse gründerne deler prisen for «Årets digitalhode»

Bæck er ikke redd for at det skal bli vanskelig å påvirke de godt etablerte aktørene og få dem til å innse at måten de kanskje alltid har gjort ting på er moden for endring:

– Vi jobber mye med etablerte aktører hvor den største utfordringen er å unngå de strukturelle rammene som gjør at ting tar tid eller stopper opp. Men vi ser at eksempelets makt er veldig kraftfullt. Så det handler om å begynne og få i gang en endring, sette i gang tiltak som gjør at en får eksempler på det, slik at andre tør.

– Det tar tid, men det vi ofte ser, er at i det de ser at det funker, så får de tro på det. Jeg tror ikke alder eller erfaring er noen begrensning som leder i denne sammenhengen. Jeg tror det handler om å være åpen for å innse at det er en stor endring på vei, sier han.

Vi står nå helt i startfasen av en eksponentiell utvikling, tror Bæck.

– Det har skjedd mye og vært en stor utvikling de siste 20 årene, men jeg tror at den endringen vi får de neste 20 årene vil være mye større.

Han trekker frem selvkjørende biler som et eksempel.

– Det kan godt hende at det tar mange år før selvkjørende biler er utbredt, men det som er helt sikkert er at det kommer og at ringvirkningene vil være store og påvirke industrier og bruksmønstre langt utenfor transportnæringen.

– Det må være lov å feile

I noen bransjer har omstillingsarbeidet allerede kommet langt, påpeker Madsen.

En del av utfordringen er imidlertid at etablerte strukturer, lover og tariffavtaler bremser omstillingsarbeidet, mener hun.

– Ledere kan være åpne for omstilling, men de må ha med seg systemet, både arbeidsprosesser, strukturer, kultur og lov og tariffavtaler, for å gjøre disse endringene.

Les også

Virke-direktøren: – Politikerne må bestemme seg for hva de vil med handelsnæringen

– Der mener jeg vi fortsatt har en lang vei å gå i Norge. Vi har lover, forskrifter og tariffavtaler som fortsatt er knyttet til industrisamfunnet. Det har ikke engang kommet til kunnskapssamfunnet, og nå er vi over i det digitale samfunnet.

Madsen er opptatt av at vi må jobbe mer med entreprenørskapskulturen i Norge.

– Det er veldig mange i norsk kultur som er oppdratt til å tenke risiko – hvordan skal man redusere risikoen. Jeg opplever at hvis noen feiler, så er det noe vi husker i vår kultur, sier hun.

– Vi må anerkjenne at det er lov til å feile. Vi må få til raskere endringer, slik at selskapene, som Tobias for eksempel etablerer, faktisk har muligheten til å vokse også i Norge.

Her håper Madsen at Bæcks erfaringer kan komme til nytte:

– Jeg ønsker i dette mentorskapet å bruke dem som faktisk har skoen på. Bæck har etablert et selskap og klarer å skape nye, verdiskapende arbeidsplasser. Og det er det vi trenger i Norge: at det skapes enda flere lønnsomme arbeidsplasser.

Madsen håper at hun gjennom mentorskapet med Bæck kan få troverdigheten i argumentasjonen som hun trenger for å påvirke politikere og bedrifter i styrerom.

– Jeg har denne jobben fordi jeg ønsker å være med og utvikle Norge i det som skjer. Og da trenger å være trygg på at jeg skjønner dette, sier hun.

– Hvis vi kan være med å påvirke Virke som igjen kan påvirke sine medlemmer som igjen kan påvirke politikerne, så er det en bra ting, sier Bæck.

Trenger mer påfyll

Virke har nylig gjort en undersøkelse hvor de har spurt 500 ledere i norsk næringsliv. Her svarer åtte av ti at de trenger påfyll innen viktige ferdigheter for å sikre omstilling.

– Det viser tydelig at vi nå går inn i en tid hvor vi trenger en annen type kompetanse, sier Madsen.

Hun etterspør derfor en tydeligere satsing på arbeidsplassen som en læringsarena.

– Vi har snakket om dette veldig lenge med utdanningsmyndighetene, men vi kommer ikke videre. Vi trenger mer næringsliv inn i skolen og utdanningen og mer skole og utdanning inn i næringslivet, sier hun.

– Jeg tror at skal vi lykkes med omstillingen, må vi innse at vi må ha mer påfyll av kompetanse.

Undersøkelsen viser også at 44 prosent tror sin bransje vil endre seg i stor grad de neste tre-fem årene, og at seks av ti i lys av dette ser muligheter for vekst og suksess i fremtidens arbeidsmarked.

Les også

Norsk undersøkelse: 44 prosent er villige til å bytte bransje for å få jobb

Les også

YS-lederen: Arbeidstakerne er omstillingsvillige

Les også

Disse ti jobbene eksisterte ikke for ti år siden

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Virke
 2. Politikk
 3. Arbeidsliv
 4. Gründere
 5. Ledertalentene

Flere artikler

 1. Virke-direktøren: – Politikerne må bestemme seg for hva de vil med handelsnæringen

 2. Varsku, digitalisering – men hva så?

 3. Dette tror forsikringstoppene om fremtiden:  – Helt annen bransje om 20 år

 4. Annonsørinnhold

 5. Utvalg vil fjerne formuesskatten

 6. Et norsk digitaliseringseventyr