To av tre vil bli leder

To av tre vil bli sjef, men mange fagtalenter ødelegges på vei til lederstolen, advarer Manpower.

SJEF: Bjørn Kjos, sjef i Norwegian Air Shuttle, nådde toppen. To av tre vil bli sjef en gang i løpet av karrieren.
  • E24
Publisert:

To av tre har lederambisjoner, men det er fortsatt langt flere menn enn kvinner som har ønske om sette seg i sjefsstolen, viser en ny Work Life-undersøkelse fra ManpowerGroup.

Ifølge undersøkelsen vil syv av ti bli leder på et eller annet tidspunkt i karrieren.

Cirka en av ti ønsker å bli leder så fort som mulig, og to av ti ønsker å bli leder i løpet av noen år. Mens den største gruppen, fire av ti, vil bli leder en eller annen gang i karrieren. Bare tre av ti sier de ikke vil bli leder.

- Det er flott at mange ønsker å ta på seg ansvar som leder. Samtidig må vi utfordre at karriere kun må skje i en lederposisjon.

- Vi trenger å dyrke fagtalentene. Mange organisasjoner ødelegger flinke fagfolk, fordi de absolutt skal ha dem inn i lederrollen, fremfor å utvikle dem som de fagekspertene de faktisk er, sier konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup.

Flest menn

Av undersøkelsen går det frem at 75 prosent av mennene ønsker seg lederutfordringer på kort eller lang sikt, mens det bare er 64 prosent av kvinnene som sier det samme.

- Fortsatt har kvinner andre ønsker enn menn i arbeidslivet. Det må vi respektere. Samtidig oppfordrer jeg kvinner til også å ta ansvar for bunnlinjen. Man er ikke alene om ansvaret når man er leder, man har et team rundt. Ikke minst som toppleder setter man agendaen og har mulighet for å få en stor grad av frihet - hvis man er flink til å delegere, sier Brath.

Work Life-undersøkelsen viser klart at det er de yngste som er de mest ambisiøse. Hele 86 prosent av de som er født på 90-tallet har ambisjoner om å bli leder. 40 prosent av de som er født på 50-tallet som har de samme ambisjonene.

Overtalt og betalt

I undersøkelsen er det spurt om hva som kan få noen til å ønske å bli leder, eller å bli leder fortere.

De tre vanligste svarene er at det er bedre betalt, å bli bedt om å søke en lederstilling og at jeg hadde mer arbeidslivserfaring.

- Mange kan tenke seg å bli leder, men trenger en ekstra oppfordring og anerkjennelse fra ledere og kolleger på at de er ønsket i stillingen. Vi som allerede er ledere, må være støttende og oppmuntrende når vi ser ledertalenter i organisasjonen, sier Brath.

Work Life-undersøkelsen er gjennomført i oktober 2011 av ManpowerGroup sammen med Kairos Future. I Norge har 5.130 personer svart på spørreskjemaet.

Les også:

  • NHH-studenter får rekordlønn
  • Vil lære deg å lede kvinner bedre
  • Norge trenger flere som disse
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Vil ha mer i lønningsposen: Derfor vil vi bytte jobb

  2. Tre kvarter av arbeidsdagen forsvinner

  3. - Svensker ler mer enn nordmenn på jobb

  4. – Vi har ikke vært gode nok til å jobbe med å få frem kvinner

  5. Ny undersøkelse: Åtte av ti unge vil bli ledere