Livet på toppen

Børsdirektøren har kastet ut selskaper, og mener Oslo er blant verdens strengeste

Kortsiktig ras på børsen, rekordmange nye selskaper og en ryddesjau har preget Øivind Amundsens første år som børsdirektør.

1. februar tok Øivind Amundsen som sjef for Oslo Børs, etter å ha jobbet for børsen i en årrekke.

Stein J. Bjørge
 • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
 • Stein Bjørge - Aftenposten (foto)
Publisert:

«Livet på toppen» er en fast, gjenopplivet spalte om lederskap i Aftenposten/E24. Intervjuer fra forrige runde med spalten, finner du her.

– Har du hatt en eneste rolig dag på jobb etter at du ble direktør?

– Nei, det har jeg nesten ikke. Jeg visste at vi var i gang med et stort overgangsprosjekt, der vi skulle inn i Euronexts systemer og organisasjon, etter at de kjøpte oss i 2019. Det jeg ikke visste, var at korona skulle sende nesten alle på hjemmekontor og at noteringsaktiviteten skulle nå rekordhøyder.

– 20. februar startet raset på Oslo Børs. Hva surret gjennom hodet ditt i dagene som fulgte?

– Aktiviteten tok veldig av til å begynne med. Når det er stor aktivitet, er det særlig markedsovervåkingen vår som har mye å gjøre, men det fungerte greit.

Siden mars i fjor har Øivind Amundsen og en annen vært de to faste fysisk på jobb på Oslo Børs. I februar startet de forberedelsene på styre Børsen fra hjemmekontor.

Stein J. Bjørge

– Alt dette skjedde fra hjemmekontor. Blir dere å ha mer hjemmekontor når verden blir mer normal?

– Jeg tror det blir en kombinasjon. Selv ønsker jeg alle tilbake på jobben. Jeg tror ikke det er bra at man har hjemmekontor mer enn nødvendig, spesielt når det er blitt så lenge som nå. Hver linjeleder har som stående ordre at de skal følge opp de ansatte veldig regelmessig. Det gjelder forretningsmessig, men ikke minst med tanke på trivsel og helse. Men vi er jo blitt mer vant til å arbeide gjennom elektroniske plattformer, så behovet for fysiske møter vil nok avta noe fremover.

Ba personer om å gå

– Det siste året har rekordmange selskaper kommet til børsen. Føler du deg like trygg på alle selskapene?

– Det er en god del selskaper som er i oppstartsfasen, men det er ikke noe nytt. Vår viktigste oppgave er at investorene har tilstrekkelig informasjon til å prise og vurdere risikoen for sine investeringer. Investorene må være klar over risikoen. Erfaringsmessig vil enkelte av disse selskapene ikke klare seg, mens andre vil gjøre det veldig bra.

Les også

Børsdirektøren om noteringsboomen: Har sagt nei til flere selskaper i år

– Du har snakket om at et godt renommé gir et kvalitetsstempel, som gjør at selskaper vil komme til Oslo Børs. Hvordan jobber du for det?

– Vi skal ikke ta opp selskaper til handel som ikke er egnet for notering. Og viser det seg at selskapene etter en periode ikke lenger klarer å etterleve våre krav, så skal de strykes. På 1990-tallet var Oslo Børs kjent for å være en innsidebørs der alle kjente alle og handlet på innsideinformasjon. Det besluttet vi å gjøre noe med. Vi etablerte blant annet en meget sterk markedsovervåking for å få kontroll på markedet. Den har vi opprettholdt, og det er få børser i verden som er strengere enn oss på området. Det kommer markedet til gode og verdsettes av selskapene.

– Hvilke grep har du tatt her?

– I dag finner vi for eksempel ingen dødsspirallån på Børsen (kan være lån hvor gjeld kan byttes mot aksjer, red.anm.). Vi hadde fire-fem selskaper med slike lån da jeg overtok sjefsstolen. Selskapene er nå de-listet eller refinansiert på annen måte. Vi hadde også selskaper med et persongalleri som jeg ikke anså skikket til å sitte i styre og ledelse i noterte selskaper. Det er ryddet opp i. Og ikke minst så har vi kastet ut selskaper som ikke var i stand til å etterleve sentrale bestemmelser i vårt regelverk.

At det ble en karriere på Børsen skjedde litt tilfeldig. Men Øivind Amundsen sier at han ikke kan tenke seg noe morsommere.

Bjørge, Stein

Frykter ikke kjedsomhet

– Noteringsrushet virker å avta, markedene er stabile og dere er godt inne i Euronext-systemet. Er du redd for at det skal bli kjedelig fremover?

– Det blir aldri kjedelig, det er alltid aktivitet her. Når det som nå er høy aktivitet, er det ikke fordi vi har vunnet i Lotto.

– Hva er ditt beste ledertips?

– Å kunne virksomheten og næringen godt, være engasjert og stole på deg seg selv. Samtidig som man bruker organisasjonen aktivt for å oppnå selskapets mål.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Livet på toppen
 2. e24profiler

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  DNB-sjefen tror mange jobber blir lettere med tiden. Bortsett fra toppjobbene.

 2. Betalt innhold

  Avinor-sjefen etter ti år i lederstolen: - At du er utsatt når du er på toppen, er det ingen tvil om

 3. Betalt innhold

  Skattedirektøren om veien mot toppen: – Skal innrømme at jeg gikk litt i kjelleren

 4. Betalt innhold

  Utelivstoppen har ikke rørt alkohol i år. – Ser ingen grunn til at jeg skal støtte Vinmonopolet.

 5. Betalt innhold

  Går av etter ni år som toppsjef i Norsk Gjenvinning: – Da jeg startet, ville ikke de ansatte si hvor de jobbet