Obos-sjefens tabbe fikk ros i mediene: – Vi tapte 2–300 millioner

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos har aldri vært redd for å gripe mulighetene som bød seg – eller for å lære av tabbene sine.

 • Nora Rydne
Publisert: Publisert:

– Det er viktig å ikke bo seg i hjel, sier Daniel Kjørberg Siraj når E24 påpeker at han ikke bor i noen klassisk konsernsjef-bolig.

Han og kona prøvde å bo mer «konsernsjefete» – i villa litt utenfor byen. De trivdes ikke med det, og flyttet tilbake i leilighet i Oslo sentrum, med utsikt mot Akerselva og barnehage i bakgården.

– Det er litt bråk. En tilvenning, sier Siraj.

For alle som er drittlei skrytebilder av flotte hjemmekontor med rene overflater, bonsaitre, og generell feng shui-følelse, er Sirajs hjemmekontor en befrielse. Han har akkurat fått sendt sønnene på skolen, og tar plass på 12-åringens gutterom.

Daniel Siraj på plass på hjemmekontoret på yngstesønnens soverom.

Der hjemmekontorskryterne har sørget for å ha dyr kunst eller velfylte bokhyller i bakgrunnen på videomøter, har Siraj køyeseng og et digert Manchester United-flagg.

– Dere må ikke se på karakterer

Ingen kan altså beskylde Obos-sjefen for å være en jåle. Heller praktisk anlagt, arbeidsglad og opptatt av mennesker.

Da han var ung, var det ingen businesskarriere på planen. Helst ville han redde verden, forteller han i E24s podkast Voksenpoeng.

Hør hele intervjuet med Daniel Siraj der du vanligvis lytter til podkast, eller i spilleren under:

– Jeg var opptatt av alt som skjedde av verdens urettferdigheter. Jeg skulle bli sosialøkonom og jobbe i verdensbanken, og bidra til å utvikle et mer rettferdig internasjonalt system.

Det var bare en ting han hadde glemt: Han måtte kunne matte.

– Det hadde jeg ikke fått med meg, dum som jeg var.

Oppvokst i bibelbeltet med familie som var aktiv i KrF, som han selv også var aktiv i, ble det et halvår på bibelskole. En kompis mente han burde studere jus for «hvis alt går galt, kan du i alle fall bli rik» – slik ble det. Kombinert med byrådsjobbing for KrF ble det ikke knallkarakterer, men greit nok – rundt et B-snitt, anslår han selv. Det var ikke godt nok for de store advokatfirmaene i Oslo.

– Det har jeg minnet dem på mange ganger, dere må ikke bare se på karakterer. Nå er det jo de som må gjøre seg gjeve for meg for å få oppdrag, så sier jeg «husker du, for 25 år siden fikk jeg ikke jobb hos dere». Det er alltid like fornøyelig, sier Siraj.

Les også

Siri Kalvig om metoo-oppgjør: – Jeg føler meg litt feig

«Sjanghaiet» i Shanghai

Han hadde en annen mulighet: På en konferanse i Shanghai hadde han møtt daværende konsernsjef i Obos, Martin Meland, som foreslo at han kunne søke jobb der når han var ferdig i politikken.

– Jeg pleier å si at jeg vel er den eneste som på ordentlig har blitt sjanghaiet i Shanghai.

Etter noen år som jurist ba konsernsjefen ham bestemme seg: Vil du bli god advokat eller god i business? Siraj valgte business, og gikk over i forretningsutviklingsavdelingen. Han husker godt en av de første lærdommene han fikk med seg. Han hadde akkurat giftet seg, samtidig som Obos hadde kjøpt tunnelentreprenørselskapet Mika.

– Mens jeg var på bryllupsreise ble gründeren syk og døde egentlig ganske fort. Det var en veldig trist historie, for han hadde et fantastisk fint selskap. Men han hadde mye av kunnskapen i hodet sitt.

Bla i galleriet eller følg Voksenpoeng_Med_Nora på Instagram for å lese skoledagboka til Daniel Siraj.

Selskapet hadde gått på noen smeller og var fra tid til annen teknisk konkurs. Siraj skulle rydde opp, hente penger til nye investeringer og prøve å få skuta på rett kjøl. Det gikk ikke spesielt bra.

– Til syvende og sist fikk vi solgt det til noen andre, etter å ha tapt 150 millioner kroner eller hva det var.

Han innrømmet overfor konsernsjefen at han var flau. Sjefen mente det var helt riktig av ham, for da hadde han lært noe.

– Han sa at det var litt dyr voksenopplæring, men hvis jeg tok med den læringen til senere, så var det ikke helt bortkastet. Det prøver jeg å leve etter også når andre gjør feil, for det skjer jo hele tiden. Det å ikke kappe hodet av folk, men heller spørre hva vi kan lære, sier Siraj.

Les også

Christoffer Hernæs om sjefspausen: – Jeg skal tilbake i krigen

Tapte 2–300 millioner

Fra Mika-hendelsen tok han med seg videre at han ikke skulle seigpine seg gjennom en redningsaksjon hvis det gikk dårlig, men heller skjære igjennom og ta en rask beslutning.

Mika-skiltet blinket foran øynene hans da han bestemte seg for å selge Obos ut av forsikringsbransjen. Men det har ikke alltid vært like lett å leve etter kjappe-beslutninger-prinsippet.

En av tabbene som fortsatt plager ham, er et aksjesalg som han fikk mye ros for utenfra: Salget av boligbygger JM. Obos hadde kjøpt seg inn før kursen gikk til værs i det børsnoterte selskapet. På en bedriftspresentasjon fikk Siraj en dårlig følelse, og fikk klarsignal av styret til å selge seg ut – først ned til flaggegrensen, den andelen de kunne selge uten å sende ut varsel. Posten til Obos var nemlig på over en milliard kroner, og med det var de nest største eier.

Daniel Siraj ble vraket av de største advokatselskapene i Oslo da han var nyutdannet. Det minner han dem gjerne på når de søker om oppdrag for Obos nå.

Resten av salget ble de enige om å gjøre gjennom en grundig prosess. Obos tok sommerferie.

– Mens vi dro på ferie, stupte kursen. Så det ... Vi tapte 2–300 millioner kroner på å vente over den sommeren. Det ble en dyr sommerferie.

Utenfra så det ikke ut som en tabbe – Obos fikk skryt både i avisspaltene og av aksjeanalytikere for å ha solgt seg ut i rett tid og med gevinst.

– Men for meg er det en tabbe – hvorfor gjorde jeg ikke det jeg hadde lært og slo til på magefølelsen?

Les også

Berit Svendsen om toppjobben: – Jeg var 37 og vettskremt

Jesus som forbilde

Sirajs vei til toppledelsen i Obos skjedde via å bli «sjokkleder» da han gikk fra forretningsutviklingsavdelingen til å bli sjef for boligutvikling. Han har ikke et godt svar på hvordan han lykkes som leder, utover at han har vært komfortabel med å jobbe mye, og at venner og familie også har tålt det.

Daniel Siraj oppfordrer unge lederspirer til å tro på seg selv når andre gjør det – han mener altfor mange sier nei til muligheter fordi de tror det blir for krevende.

– Mange toppledere har hatt mentorer. Jeg har lest at ditt lederforbilde er Jesus?

– Det handler litt om et lederprinsipp: Å være tett på folk. Jesus var opptatt av å gi noe tilbake og være tett på vanlige folk, ikke bare omgås de høye herrer. Og så var han inspirerende og tydelig.

– Har du noen svake sider som leder?

– Å ja. Først og fremst utålmodigheten min. Det prøver jeg å bli mer bevisst på. Og så prøver jeg å bli flinkere til å la andre slippe frem. Jeg er jo en ganske offentlig person, da er det å tåle andre også får skinne. Det er bra for Obos at det ikke bare er Daniel – det jobber jeg med, sier Siraj.

Han har et enkelt råd til unge som også ønsker seg en lederkarriere.

– Du må ha troen på deg selv. Altfor mange sier «Nei det får jeg ikke til, det er for krevende». Har jeg troen på deg så sier jeg ikke det for moro skyld. Vil jeg gi deg en karriere eller mulighet så er det fordi jeg tror du mestrer det, og fordi jeg vil hjelpe deg til å bli så god du kan bli, sier Siraj.

Ikke fått nok av «Voksenpoeng med Nora»? Her finner du mange saker du kan kose deg med.

Følg E24 på sosiale medier:
«Voksenpoeng med Nora»
Facebook
Instagram
LinkedIn

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Toppmøtet
 2. Daniel Kjørberg Siraj
 3. Obos
 4. Podkast
 5. Leder
 6. Karriere
 7. Ledelse

Flere artikler

 1. Mitt voksenpoeng: Obos-sjef Daniel Siraj

 2. Betalt innhold

  – 2021 vil handle om å skape og beholde arbeidsplasser

 3. Betalt innhold

  Derfor har Obos-opprøret fått vind i seilene

 4. «Nå må du komme i gang, ellers tar jeg ideen»

 5. Berit Svendsen om toppjobben: – Jeg var 37 og vettskremt

 6. Forberedt på det uforberedte