Norske SAS-flygere alene om streik

De norske flygerne i SAS står isolert tilbake etter at deres svenske kollegaer aksepterte en ny tariffavtale. Nå ber flyselskapet nordmennene komme om bord.

SAS-flygerne gikk torsdag morgen ut i konflikt i protest mot selskapets forslag til ny tariffavtale
Publisert:

De norske pilotene i Norsk Cockpitforbund er nå de eneste i det skandinaviske flyselskapet som har brutt forhandlingene og tatt ut medlemmer i streik. De vendte, etter det NTB erfarer, tommelen ned for en avtale som i innhold og form var svært lik, om ikke identisk med, den deres svenske kollegaer noen timer senere aksepterte.

Rune Sundland, leder i Norsk Cockpitforbund, mener det i realiteten var et ultimatum SAS kom med.

– Det var sånn: «Ta dette eller ingenting». Det var elementer i det som vi mener er uforsvarlige, så vi kunne ikke godta det, sier Sundland til NTB.

Les også

Svenske piloter på overtid i forhandlingene med SAS

Enighet med de fleste

Fra før har SAS' flygere i Danmark samt de rundt 240 norske flygerne som ikke er organisert i Cockpitforbundet, undertegnet nye tariffavtaler.

Det betyr at rundt 80 prosent av flygerne er blitt enige med ledelsen.

– Vi skulle gjerne hatt enighet med alle, men vi gleder oss nå over at så mange ser at dette er en god tariffavtale med skandinaviske vilkår. Nå håper vi at den kan bidra til at også det siste kommer på plass om ikke så altfor lenge, sier pressetalsmann Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

Sundland fastslår på sin side at konflikten vil vedvare enn så lenge.

– Vi er i brudd. Hva som skjer videre, er det litt for tidlig å spekulere på, sier han.

Kjenner ikke svensk avtale

Det var torsdag ettermiddag for tidlig å si om enigheten i Sverige ville avstedkomme fornyet dialog mellom partene i Norge, men det er nærliggende å tenke at det vil være vanskelig for en liten gruppe å streike lenge mot en avtale det er stort flertall for blant deres kollegaer.

Sundland forteller at han foreløpig ikke kjenner innholdet i avtalen som de svenske flygerne sa ja til, men han understreker at Norsk Cockpitforbund uansett må gjøre sine egne vurderinger.

– Jeg registrer at vi antakelig har ulikt syn på hva vi kan tåle. Men vi har satt våre minstekrav, sier han.

Etter det NTB forstår, har forhandlingene i stor grad handlet om det samme som det er blitt enighet om i Sverige: En betydelig reforhandling, eller forenkling som selskapet kaller det, av flygernes 238 sider lange tariffavtale.

Les også

Dette har du krav på som streikerammet

Kan trappes opp

I første omgang tas seks flygere ut i streik, med gradvis opptrapping gjennom pinsehelgen. Ytterligere uttak av samtlige 312 flygere vil først bli aktuelt på et senere tidspunkt.

– Vi ønsker å bevare dette som en konflikt mellom oss og arbeidsgiver og skåne passasjerene så mye som mulig. Vi har prøvd å unngå å påvirke pinsehelgen. Vi har ikke tatt ut noe som påvirker norsk innenrikstrafikk i det hele tatt ennå. Vi har tatt ut på den interkontinentale trafikken. Det er der hvor selskapet lettest kan booke om og finne alternative løsninger for passasjerene, sier Sundland.

Men konflikten kan bli trappet opp, advarer han.

– I ytterste konsekvens vil det ende med at alle flygerne tas ut. Det vurderer vi fortløpende.

I streikens første faser får den liten eller ingen betydning for trafikkbildet og for passasjerene, bekrefter SAS. Fire avganger og landinger til og fra Stockholm var kansellert torsdag, men det var som følge av frykt for streik i Sverige.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om